Hoe werkt een droogtoilet?

Bijna iedereen heeft wel iemand in zijn vriendenkring die een busje heeft omgebouwd waarmee hij of zij de grote, wijde wereld wil verkennen. Vaak is dit erg populair bij stelletjes, maar er zijn ook mensen die alleen reizen en met een spannend boek in de hand naar de ondergaande zon willen kijken.  

Vanlife heeft zich snel ontwikkeld als dé reistrend van de afgelopen jaren en de vanlife-scene wordt elke dag vele malen groter. Talloze prachtige foto's en video's zijn onder andere te vinden op social media en het is moeilijk om niet in gedachten te verdwalen.

Een belangrijke vraag waar elke bestelwagenliefhebber uiteindelijk mee te maken krijgt, is hoe hij zijn behoeftes kan doen onderweg. Aangezien het ombouwen van een bestelwagen vrij prijzig kan zijn, is het belangrijk om een oplossing te vinden die zowel betaalbaar als functioneel is voor onderweg.
In deze blog laten we je kennismaken met het droge scheidingstoilet - beter bekend als TTT.

 

Wat is een droog scheidingstoilet?

Een droogtoilet is een toilet zonder doorspoeling, waarbij de uitwerpselen worden opgevangen in een daarvoor bestemde container en strikt worden gescheiden van de urine. Op plaatsen die geen aansluiting hebben op een openbare riolering, is het droge scheidingstoilet een geurarm, zuinig en ecologisch alternatief voor het chemische toilet.

De uitwerpselen worden dan meestal biologisch gebruikt als meststof. Dit bespaart onder andere drinkwater en vermindert de belasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties en stortplaatsen. Op deze manier kan elke kampeerder persoonlijk bijdragen aan de bescherming van het milieu en heeft hij of zij na afloop een goed gevoel.
Wat is een droog scheidingstoilet?

Het klassieke droge scheidingstoilet bestaat uit drie onderdelen: het scheidingselement, de opvangbak voor vaste stoffen en de urinecontainer . Andere accessoires zijn composteerbare zakken en grit voor de vaste stoffen, zodat je perfect uitgerust bent voor de komende reis met je busje.

Hieronder zie je de constructie van een droogscheidingstoilet met de afzonderlijke onderdelen.

 

(1) Scheidingselement

Het scheidingselement is er om de ontlasting van de urine te scheiden. Het is belangrijk om een geschikte vorm te hebben voor het nodige comfort. We hebben zeven verschillende prototypes getest tot wij en de vele testpersonen tevreden waren met het resultaat.

Voor onderhoud kan het scheidingselement uit de box worden gehaald en worden afgespoeld. Voor het reinigen raden we aan ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken.

Tip: Het scheidingselement kan op elk moment uit de box worden gehaald en worden gereinigd!


(2) Opvangbak voor vaste stoffen

De opvangbak voor vaste stoffen zorgt ervoor dat de uitwerpselen gescheiden van de urine worden opgevangen. De opvangbak bevat een zak die wordt weggegooid of vervangen, afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld hennepstrooisel, dat nare geurtjes voorkomt en vocht bindt, aan de ontlasting toegevoegd. Het hennepstrooisel is absorberend en het mengsel van uitwerpselen en strooisel maakt het ook gemakkelijker om de uitwerpselen te composteren.

De bak met vaste stoffen moet ook regelmatig worden schoongemaakt om de hygiëne te handhaven. We raden weer ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen aan voor het schoonmaken.
De vaste stoffen kunnen vervolgens worden gecomposteerd. Hier moet je ervoor zorgen dat de compostering voldoende is voordat de grond weer op de bedden wordt gelegd.

Tip: Zorg voor voldoende compostering en vervang de zakken in de container regelmatig!

(3) Urinecontainer

Het laatste belangrijke onderdeel van het droogtoilet is de urinecontainer. Zoals de naam al suggereert, komt hier de urine gescheiden van de vaste stoffen in terecht.

Een droogtoilet is echter niet ontworpen om de urine lange tijd in de opvangbeker te bewaren. Meestal wordt hij om de 2-3 dagen geleegd om te voorkomen dat er onaangename geurtjes ontstaan.

Tip: Urine kan worden verdund met water in een verhouding van 1:10 en worden gebruikt om de tuin te besproeien!


Het is belangrijk om te weten hoe het droge scheidingstoilet werkt en waar je op moet letten als je het gebruikt.

Hoe werkt het droogscheidingstoilet?

De werking van een droogscheidingstoilet spreekt bijna voor zich. Hieronder vind je een stap-voor-stap instructie voor het gebruik.

 • Vouw eenvoudigweg het scheidingselement op en vul de opvangbak voor de uitwerpselen met een scheurvast en composteerbaar zakje. Doe er een handvol hennepstrooisel in en klaar!
 • Ga er gewoon op zitten en je bent er helemaal klaar voor, net als op een normaal toilet.
 • Gooi het toiletpapier in de prullenbak of houd het apart.
 • Strooi het geurbindende hennepstrooisel over de vaste ontlasting.

Het is belangrijk dat je de vaste stoffen en urine op de daarvoor bestemde plaatsen weggooit. Door dit te doen, zorgt iedereen ervoor dat de plekken geen pedaalemmerchaos worden. In het verleden heeft dit steeds vaker geleid tot verbodsborden en ergernis van bewoners en autoriteiten.

 

BOXIO - TOILET: HET DROGE SCHEIDINGSTOILET

 • Gemaakt in Duitsland
 • Eerlijke prijs-kwaliteitverhouding
 • Ruimtebesparende oplossing
 • Box en scheidingselement gemaakt van hernieuwd materiaal
 • Duurzame en stabiele box in Euroformaat (40x30)
 • Gladde oppervlakken en afwasbaar kunststof
 • Handig scheidingselement

  BOXIO - TOILET

  Scheidingstoilet kopen