CAMPING

Campingtips: Nuttige tips voor kampeeruitrusting

Camping Tipps: Hilfreiche Tipps für die Camping Ausrüstung

Wil je genieten van een kampeervakantie, maar weet je niet goed waar je moet beginnen met plannen?

Dan is dit artikel echt iets voor jou! Hier lees je wat belangrijk is bij het plannen van een kampeervakantie, wat je nodig hebt en wat je zeker niet mag missen als je gaat kamperen.

Je vindt hier ook handige tips voor het inpakken van je vakantie en de juiste kampeeruitrusting.

Wat heb je nodig voor een kampeervakantie?

Zoals de naam al zegt, heb je voor een kampeervakantie een tent of caravan nodig.

Vervolgens heb je een overzicht nodig van geschikte campings. Afhankelijk van waar en met wie je wilt kamperen, moet de tent een bepaalde vorm en grootte hebben.

Als u met uw gezin op kampeervakantie wilt gaan met kinderen, moet u op zoek gaan naar een geschikte camping waar bijvoorbeeld een animatieprogramma en speeltuinen zijn.

Kampeerders met honden stellen andere eisen aan campings. De nabijheid van thuis kan hier een voordeel zijn, omdat autoritten voor veel honden stressvol kunnen zijn.

Als je eenmaal een locatie en een tent hebt gekozen, heb je de juiste kampeeruitrusting nodig. Je houdt best een paklijst bij de hand zodat je niets belangrijks vergeet. Zorg ervoor dat je je bagage tot een minimum beperkt, want die moet je nog vervoeren.

Gemakkelijk kamperen

Er zijn verschillende tentmodellen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Als beginner kan het moeilijk zijn om het overzicht te bewaren. De tenten verschillen in grootte, functies en prijsklasse. Bedenk van tevoren hoeveel geld je wilt uitgeven en wat je van je tent verwacht.

Koepeltenten

Een koepeltent is geschikt voor bergbeklimmers en trekkers. Ze zijn licht en zeer stabiel, waardoor ze ideaal zijn voor steil en rotsachtig terrein. De kleine footprint in de bergen is geen probleem, omdat deze tenten niet veel ruimte innemen.

Kuppelzelt beim Camping in den Bergen

Tunneltenten

Tunneltenten zijn geschikt voor wandelaars in vlak terrein. Ze bieden veel ruimte en wegen weinig. Deze tenten hebben echter veel ruimte nodig om op te zetten. Tunneltenten zijn geschikt voor kamperen met een hond of met meerdere personen in vlakke gebieden.

Familietenten of comforttenten

Familietenten zijn meestal vrij groot en bieden genoeg ruimte voor gezinnen met meerdere personen. Het wordt niet te krap in deze tent, dus je zit niet de hele tijd op elkaar gehurkt. Deze tent is ook geschikt voor kampeerders en biedt veel ruimte voor kampeerspullen. Dat maakt een kampeervakantie in ieder geval leuk!

Camping im Komfortzelt bei Nacht

Caravan

Als je meer luxe en ruimte nodig hebt en geen zin hebt om te kamperen, kun je een caravan kopen of huren. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen en met verschillende uitrusting. Een caravan is natuurlijk duurder dan een tent, maar biedt ook meer comfort. Naast een keukentje en een badkamer is er een "echt" bed, wat kampeervakanties makkelijker kan maken, vooral voor mensen met rugpijn.

De gebruikskosten van een camper zijn ook hoger dan die van een tentvakantie. Maar het is het echt waard als je veel wilt koken tijdens je kampeervakantie en rustig wilt slapen.

Camping im Wohnmobil am Ufer eines Bergsees

Slapen in een tent

Als je in een tent wilt slapen, moet je van tevoren een paar kampeermatten en alternatieven bekijken en uitproberen om te zien welke het beste comfort biedt. Niemand wil 's ochtends op vakantie wakker worden met een stijve nek en rugpijn.

De keuze van het slaapmatje is daarom erg belangrijk. Slaapmatten zijn nu verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Zelfopblazende slaapmatten behoren tot de populairste. Dit bespaart je tijd en moeite bij het opzetten van je slaapplek. Het is belangrijk dat de mat niet te dun is en optimaal is afgestemd op je gewicht. Veel goedkope slaapmatten lopen snel leeg en je kunt 's nachts wakker worden terwijl je op de grond ligt.

Luchtbedden zijn ook geschikt als basis. Je moet altijd een laken of deken op het luchtbed leggen om te voorkomen dat het snel beschadigd raakt. Overweeg ook of je liever in een slaapzak slaapt of onder een gewoon dekbed.

Slaapzakken zijn gemakkelijk te vervoeren en bieden tal van voordelen. Je kunt ze gebruiken als deken of dicht om knus in te slapen tijdens koude en warme nachten.

Hoewel dekbedden gezelliger zijn en een echte luxe voor sommige slaapzakhaters, bieden ze in tegenstelling tot slaapzakken geen bescherming tegen de grond. De kou kan ongehinderd binnendringen en ondanks een warme deken tot koude nachten leiden.

Mensch schaut mit Tasse in der Hand aus einem Zelt auf die Berge

Paklijst voor kamperen en slapen

  • Dekzeil voor de tent

  • Slaapmat, luchtbed

  • Slaapzak, dekbed, kussen, lakens

  • Zaklamp, campinglamp

  • Oordoppen

  • Luchtpomp (eventueel elektrisch)

De juiste camping voor beginnende kampeerders

Campings geschikt voor gezinnen

Kindvriendelijke campings met recreatiemogelijkheden, speeltuinen en een animatieprogramma zijn ideaal voor een kampeervakantie met het gezin. Idealiter is de camping omgeven door groen, zodat u uw kinderen niet constant in de gaten hoeft te houden uit angst dat er iemand voor een auto rent.

Voor soloreizigers of koppels

Heb je zin in vrijheid en wil je het avontuur tegemoet? Pak dan je tent in en leef je droom. Als je ongebonden bent, kun je overal naartoe. Midden in de natuur, tussen de bergen of in een stad, koppels en soloreizigers kunnen alles uitproberen wat hun hart begeert.

De hond moet mee

Viervoeters voelen zich bijzonder thuis in rustige natuurgebieden waar ze zich ongestoord kunnen uitleven en zich geen zorgen hoeven te maken over mensenmassa's of te hard rijdende automobilisten. Als je je viervoeter mee wilt nemen op een camping, kun je het beste een camping in de buurt kiezen, want lange autoritten kunnen voor veel honden stressvol zijn. Anders is kamperen met je hond perfect voor jou en je huisdier en kan het jullie band nog meer versterken.

Glamping: pure luxe in de vrije natuur

Als je behoefte hebt aan iets meer luxe, maar toch wilt kamperen, moet je het concept "glamping" eens uitproberen. Glamping staat voor glamoureus en luxueus kamperen en is vooral populair bij mensen die tijdens hun vakantie niet willen inleveren op een bepaalde standaard. Glamping accommodaties zijn uitgerust met comfortabele bedden, een eigen badkamer en mooi meubilair. Er zijn verschillende glampingopties: van indianententen tot iglo's en boomhutten, alles is inbegrepen.

Glamping is de perfecte optie voor wie onder de sterrenhemel wil slapen en de natuur van dichtbij wil meemaken. Glamping biedt ook een goede introductie voor kampeerbeginners, omdat je niet zonder de gebruikelijke standaards hoeft te doen en toch kennis kunt maken met het leven in de natuur en op de camping.

Glamping-Zelt auf einer Wiese mit Bäumen im Hintergrund

Wild kamperen: regels & verboden

Wildkamperen is over het algemeen verboden in Duitsland. Dit geldt zowel voor bos- als natuurgebieden. Als je echter in het wild wilt overnachten, kan dat op een weiland of in het bos. Dit komt omdat je open landschappen mag betreden voor recreatieve doeleinden en er voor korte tijd mag verblijven. Hoe lang "kort" is, is niet gedefinieerd. Het is beter om niet al je kampeerspullen bij je te hebben als je problemen wilt voorkomen.

Zorg ervoor dat je je niet op privéterrein bevindt, want daar heb je toestemming van de eigenaar voor nodig.

De benodigde kampeeruitrusting

Een paklijst is het allerbelangrijkste voor elke reis, en nog belangrijker als je gaat kamperen, want als je iets van thuis vergeet, kun je het niet gewoon bij de receptie vragen. Dus als je iets belangrijks vergeet, kan dat snel de pret bederven.

Kampeerders op het platteland moeten ook langer lopen naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Zorg dus voor voldoende proviand en het juiste keukengerei. Een kampeertrip zonder scherp mes of gasfornuis kan al snel een trieste aangelegenheid worden als het op het bereiden van eten aankomt.

Camping-Ausrüstung mit Rucksack, Wanderschuhen und Zubehör

Paklijst: Documenten

De belangrijke documenten die je niet mag vergeten als je voor het eerst gaat kamperen zijn je identiteitskaart of paspoort, ziekteverzekeringskaart en bankpas.
In Duitsland is identificatie verplicht, dus als je problemen met de politie wilt voorkomen, moeten deze documenten zeker op je paklijst staan voor je kampeervakantie.

Als je met kinderen reist, moet je ook de identiteitskaart van je kind meenemen.

Tips: Al met al moet je deze documenten bij je hebben:

      • ID-kaart kind

      • Paspoorten / identiteitskaarten

      • Rijbewijs

      • Kopieën van de belangrijkste documenten

      • Reisdocumenten / reserveringsdocumenten

      • Reisgids / kaarten

      • Campinggids

      • Ziekenfondskaart / ziektekostenverzekering in het buitenland

      • Contant geld / EC-kaart / creditcard

      • Telefoonnummers voor noodgevallen (bijv. bank, ADAC)

Paklijst: Overzicht van noodzakelijke kleding

Vooral als je met kinderen reist, moet je waterdichte en muggenbestendige kleding inpakken zodat de kampeertrip voor de kinderen een compleet succes wordt.

Nieuwkomers op kampeervakantie onderschatten vaak de muggenplaag. Muggenwerende broeken en shirts zijn een goed alternatief voor muggenspray. Je kunt deze vrij goedkoop bestellen op internet.

Om ervoor te zorgen dat je kampeerervaring ook bij slecht weer niet mislukt, moet je waterdichte kleding meenemen, in ieder geval als reserve. Ongeacht het seizoen moeten een outdoorjack en een outdoorbroek op je paklijst staan om je te beschermen tegen regen, wind en kou.

Tips: Als je voor het eerst gaat kamperen, moeten deze items ook op je paklijst staan:

      • Badpak

      • Fleece trui/jack

      • Functioneel ondergoed

      • Riem

      • Broeken / shorts / spijkerbroeken

      • Beanie/petten/mutsen

      • T-shirt

      • Shirt / blouse, muggenbestendig

      • Regencape/ regenjas

      • Pyjama / pyjama

      • sokken

      • Zonnebril

      • Trekkingbroek, muggendicht

      • Wandelsokken / functionele sokken

      • Stevige schoenen, waterdicht indien nodig

Paklijsten voor basics, tent, accessoires, gereedschap & co.

Kamperen in de natuur wordt steeds populairder bij jong en oud. De meeste gepassioneerde kampeerders willen niet meer alleen reizen met het hoogstnodige, maar verwennen zichzelf ook graag met een zekere mate van luxe.

Buitenuitrusting zoals stoelen, tafels en ligstoelen zijn een must op de camping. Voor nieuwkomers op de camping kan het in het begin moeilijk zijn om de benodigde kampeeruitrusting goed in te schatten. De basisregel hier is: één stoel en één keukenset (bestek, bord, beker) per persoon.

Omdat je het gewicht van je camper niet mag overschrijden, moet elk stuk bagage worden meegerekend in het totale gewicht. Het maakt natuurlijk verschil of je met een camper reist of op een camping slaapt.

Hier is een overzicht van de uitrusting die een gezin nodig heeft om te kamperen:

      • Accommodatie: Familietent/daktent/ camper/ caravan

      • De basis: spullen om te slapen (slaapzak, beddengoed, matras/slaapmat)

      • Buitenmeubilair: tafel, campingstoel, ligstoel

      • Dozen en kasten om dingen te organiseren tijdens het kamperen

      • Voortent/achtertent/luifel/zonwering

      • Kookgerei & kampeerkeuken: gasfornuis/ gasoven, koffiezetapparaat, grill, serviesgoed

      • Verlichting: LED-lampen, zaklampen

      • Camping douche, camping toilet, toiletartikelen

      • Duurzame voeding & koelbox

      • Noodpakket

      • Muggenspray/ klamboe/ anti-muggenlamp

      • gereedschap

      • CEE-stekker en kabelhaspel

      • Kleding voor buiten

      • Kampeerspelletjes voor het hele gezin

Paklijst: Koken op de camping

Koken op de camping is natuurlijk niet zo handig als thuis in de keuken, maar het is een kwestie van organiseren en wennen. Als je kinderen hebt, kun je misschien overwegen om een accommodatie met een keukentje te boeken voor je vakantie. Een vaste kookplaat en oven, een vaatwasser en een gewone waterkoker maken het dagelijks leven immers een stuk gemakkelijker.

Zelfs als je geen uitgebreid menu nodig hebt om vol en gelukkig te zijn, is het altijd de moeite waard om voldoende snacks bij je te hebben om hongerige wachttijden te voorkomen.

Koken met de campingkeuken duurt langer en is ingewikkelder dan je thuis gewend bent. Omdat niemand op vakantie alleen maar ravioli uit blik wil eten en vooral kinderen evenwichtige voeding nodig hebben, is het verstandig om wat basislevensmiddelen zoals olie, kruiden, pasta enz. mee te nemen en ter plaatse vers voedsel te kopen.

De juiste uitrusting maakt koken op vakantie gemakkelijker. Als je niet met je handen wilt eten, denk dan aan compact buitenservies. Borden, bestek en bekers moeten gemaakt zijn van lichtgewicht materiaal en compact opgevouwen om ruimte en gewicht te besparen.

Dit buitenservies moet je bij je hebben als je gaat kamperen:

      • Servies

      • Messen, vorken, lepels (alternatief voor minimalisten: spork)

      • pannen

      • potten

      • Kooklepel

      • Scherp keukenmes

      • Snijplank

      • Zeef en grote kom

      • Schaar

      • Blikopener

Camping-Kocher, Töpfe und Besteck auf einem Camping-Tisch

Als je wilt barbecueën op vakantie, moet je ook een barbecue meenemen. Samen barbecueën na een lange, vermoeiende en veelbewogen dag brengt niet alleen mensen samen, maar zorgt ook voor een heerlijke maaltijd voor hongerige magen.

De prijs varieert van barbecue tot barbecue. Kies voor een lichte, compacte barbecue die bestand is tegen weer en wind.

Deze accessoires moet je meenemen als je gaat barbecueën:

      • Barbecue, grill en houtskool

      • Barbecuetang

      • Aansteker of lucifers

      • Schoonmaakaccessoires

      • Afwasmiddel, spons, theedoek

      • Afwasbak (misschien een inklapbare)

      • vuilniszak

Paklijst: Hygiëne op de camping

Organiseer voordat je vertrekt alles wat je nodig hebt voor je persoonlijke hygiëne. In principe heb je op een camperreis dezelfde dingen nodig als thuis:

      • Tandpasta en tandenborstel

      • Douchegel en shampoo

      • Scheerset

      • Handdoeken

      • Toiletpapier en/of tissues

      • Bij voorkeur een eigen campingtoilet zoals de BOXIO - TOILET

      • Deodorant of parfum

      • Persoonlijke spullen zoals contactlenzen, tampons voor dames, haardroger, enz.

Op de camping gebruik je best toilettassen met een haak. Omdat niet alle sanitaire ruimtes genoeg ruimte hebben om spullen op te bergen, gebruik je best gebruiksvoorwerpen die je kunt ophangen.

De belangrijkste tips zijn natuurlijk je eigen toiletpapier en slippers. Goede campings vullen regelmatig zeep en toiletpapier aan, maar je kunt hier niet altijd op vertrouwen. Als het dringend is, wil niemand op zoek moeten gaan naar toiletpapier.

Een eigen toilet is een voordeel, vooral 's nachts, zodat je niet in het donker in de kou hoeft te staan. De BOXIO - TOILET is een supercompact toilet dat gemakkelijk te vervoeren is, niet onaangenaam ruikt en geen chemicaliën gebruikt. Het beste van alles is dat dit model, in tegenstelling tot veel andere droge scheidingstoiletten, zeer betaalbaar is en ook perfect geschikt is voor kleinere budgetten.

Je moet ook altijd slippers meenemen naar het toilet. Zelfs als hier meerdere keren per dag wordt schoongemaakt, kunnen bacteriën de constant natte vloer koloniseren.

De was doen op de camping

Er zijn veel tips voor het doen van de was op de camping. Voor korte vakanties kun je zelfs de was vermijden door van tevoren genoeg kleren mee te nemen.

Als je echter voor langere tijd weggaat, zal dit niet mogelijk zijn. Voor langere reizen kun je gebruikmaken van de wasservice of kleine dingen met de hand wassen in de gootsteen. Dit laatste wordt echter meestal niet op prijs gesteld.

Hoewel de wasservice extra kost, heb je meer tijd voor leuke dingen. En dat is precies waarvoor je op vakantie gaat. Je krijgt je was schoon en gestreken terug en kunt ondertussen ontspannen.

Kampeeruitrusting voor een uitstapje naar het strand

Voor veel gezinnen is de ideale zomervakantie, vooral met kinderen, op het strand of aan een meer. Een uitstapje naar het water is ook het begin van een ontspannen vakantie.

Denk aan een parasol of strandschelp. Het kan handig zijn als je geen directe standplaats aan het water hebt en je jezelf de hele dag moet beschermen tegen de zon op het strand.

Strandschelpen hebben echter een duidelijk voordeel als het gaat om bescherming tegen de wind en tegen de zon. De strandschelp biedt bescherming tegen de zon en de wind, wat vooral praktisch is in het noorden.

Hij vliegt ook niet zo gemakkelijk weg als een parasol. Het is echter iets ingewikkelder om op te zetten en het duurt een paar minuten langer dan een parasol.

Zonnecrème met UV-bescherming en een zonnebril zijn ook essentieel.

Veel campings bieden staanplaatsen direct aan het water en zijn daarom erg populair. Win op tijd informatie in over mogelijke kampeerplaatsen en reserveer een plaats aan het water.

Het kost misschien iets meer, maar het is het waard, zowel voor je kinderen als voor jezelf! Wie houdt er nou niet van het geluid van kabbelend water voor de deur terwijl ze 's ochtends half slapen?

Volgende lezen

Camping-Tipps für Anfänger: Grundausstattung und Co
Campervan-Ausstattung: Das sind die Must-haves 2022!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.