CAMPING

Kampeertips voor beginners: basisuitrusting en co.

Camping-Tipps für Anfänger: Grundausstattung und Co

Kampeertips voor beginners: basisuitrusting & co

Blauwe luchten, midden in de natuur, tussen meren en bergen en 's ochtends een vers kopje koffie - voor veel mensen is dit hoe een perfecte vakantie eruitziet.

Wat is er mooier dan in je eigen camper te stappen en weg te rijden tot je de perfecte kampeerplek hebt bereikt?

Heb je geen geschikt voertuig? Geen probleem! Pak een tent en beleef een geweldige kampeervakantie met behulp van de volgende kampeertips!

In dit artikel vind je kampeertips voor

 1. de juiste basisuitrusting

 2. de juiste accommodatie

 3. verschillende kampeerplaatsen, en

 4. de populairste bestemmingen.

Je vindt hier ook tips en trucs voor het zelf ombouwen van een camper.

Vier Freunde sitzen am Lagerfeuer vor einem Camper und essen Marshmallows

#1 De juiste accommodatie

Vooral voor beginnende kampeerders kan het moeilijk zijn om uit de vele beschikbare opties de juiste kampeeraccommodatie te kiezen. De eenvoudigste optie voor een kampeervakantie is een tent.

Er zijn verschillende soorten tenten waaruit je als kampeerder kunt kiezen:

Koepeltent

Koepeltenten zijn bijzonder geschikt voor trekkers en bergbeklimmers. Ze zijn licht en stabiel. Dit betekent dat ze je niet belasten tijdens een trektocht, terwijl ze toch robuust genoeg zijn om je te laten kamperen op steile grond en rotsachtig terrein.

Een ander voordeel is dat koepeltenten niet veel ruimte in nemen en in beperkte ruimtes kunnen worden opgezet.

Zwei Personen sitzen am Lagerfeuer vor ihrem Zelt am Seeufer bei Nacht

Tunneltent

Dit type tent is bijzonder geschikt voor wandelaars in vlakke vakantiegebieden. De tent is ruim en biedt veel ruimte, waardoor een kampeervakantie zelfs voor meerdere personen comfortabel is.

Tunneltenten wegen ook weinig en zijn daarom gemakkelijk mee te nemen op wandelvakantie. De kampeerplaats moet wel groot genoeg zijn, want de tent neemt veel ruimte in beslag.

Geodetische tenten

Als je vakantiebestemming bekend staat om stormachtig weer, kies dan voor een geodetische tent. Met zijn extreem robuuste frame, dat wordt ondersteund door meerdere stokken, is dit type tent een van de meest stabiele .

De nadelen van deze tent zijn het hoge gewicht en de lange opbouwtijd.

Familietenten of comforttenten

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn familietenten geschikt voor gezinnen. Er is ook genoeg ruimte voor een hond in dit type tent. Omdat ze veel comfort bieden en erg ruim zijn, vind je familietenten vooral op campings.

Wij raden aan om altijd een iets grotere gezinstent te kopen dan je eigenlijk nodig hebt voor het aantal personen. Zo heb je genoeg extra opbergruimte voor al je uitrusting en proviand.

Camper & caravan

Een camper of caravan kopen is duur en tijdrovend. Daarom moet je de tijd nemen om na te denken over de behoeften waaraan je voertuig moet voldoen voordat je het koopt.

De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

 • Met hoeveel mensen wil je op kampeervakantie?

 • Hoe groot moet de caravan of camper zijn?

 • Hoeveel bergruimte heb je nodig voor bagage en vanlife-accessoires?

 • Wil je in luxe of minimalistische stijl reizen?

 • Is het voor een eenvoudige overnachting of wil je erin wonen?

 • Welke uitrusting wil je hebben? Heb je bijvoorbeeld een kampeerkeuken en een natte cel nodig in de camper/caravan?

 • Bent u van plan uw kampeermiddel te gebruiken wild kamperen en off-road rijden?

 • Hoeveel wil je investeren in je camper of caravan?

 • Moet een deel van het budget worden gebruikt om je camper om te bouwen of moet het voertuig aan al je wensen voldoen wanneer je het koopt?

Er zijn veel verschillende soorten campers en caravans die aanzienlijk verschillen qua basisuitrusting, grootte en prijscategorie. Bepaal een prijs die je niet wilt overschrijden als je een kampeervoertuig koopt. Het is goedkoper als je op internet zoekt naar gebruikte campers of caravans. U kunt ook geld besparen als u contant betaalt in plaats van het voertuig te financieren.

Voor beginners die het camperleven willen uitproberen, raden we aan om eerst een caravan of camper te huren.

Wohnmobil auf einer Wiese vor Bergkulisse

DE IDEALE KAMPEERPLAATS VOOR EEN KAMPEERVAKANTIE

Welke kampeerplaats voor jou het beste is, hangt af van met wie je reist en van je individuele behoeften. We hebben algemene tips voor gezinnen, koppels en soloreizigers en voor alle hondenbezitters die hun harige vriend bij zich willen hebben tijdens het kamperen.

Voor gezinnen

Voor gezinnen met kinderen zijn kindvriendelijke campings met groene zones, speeltuinen en activiteiten ideaal. Vrijetijdsactiviteiten zoals animatieprogramma's, sportactiviteiten en spelletjes zorgen ervoor dat kinderen een onvergetelijke tijd hebben op vakantie en bieden u een korte vakantie.

Voor koppels of soloreizigers

Als je niet helemaal onbekend bent met kamperen, heb je alle keuzevrijheid bij het selecteren van een camping en kun je kiezen op basis van je eigen voorkeuren.

Zonder kinderen ben je flexibeler, vrijer en onafhankelijker - dus waarom zou je je op één plek vestigen? Plan een roadtrip of bezoek een paar geselecteerde kampeerlocaties. Als je waarde hecht aan een rustige kampeerplaats, kun je op zoek gaan naar kindvrije kampeerplaatsen. kampeerplaatsen of ga kamperen buiten de campings.

Voor hondenbezitters

Groene campings zijn bijzonder geschikt voor hondenbezitters. Als een camping een meer of grote weiden heeft, zal uw trouwe viervoeter zich er thuis voelen. Natuurgebieden nodigen uit om stoom af te blazen en zijn bijzonder populair bij hondenbezitters omdat er minder rekening gehouden hoeft te worden met grote mensenmassa's en wegverkeer.

Tip: kies een camping in de buurt van uw woonplaats, want lange autoritten zijn voor veel viervoeters stressvol. Niet alleen dat, maar een bijkomend positief neveneffect is dat u duurzaam kunt kamperen dankzij een lagere CO2-uitstoot. duurzaam kamperen kan.

Zwei Hunde gucken aus dem Eingang eines Zelts auf den Wald

BASISUITRUSTING VOOR KAMPEERBEGINNERS

Vóór hun eerste kampeervakantie stellen alle kampeerbeginners zich waarschijnlijk dezelfde vraag: Wat moet ik meenemen? Vooral als onervaren beginner is het moeilijk in te schatten wat je nodig hebt voor je kampeertrip. Om deze vraag te beantwoorden, kun je je voordeel doen met de ervaringen van andere kampeerders of inspiratie en tips opdoen met kampeerapps.

Het voordeel van kampeerapps is dat ze niet alleen waardevolle kampeertips hebben over de basisuitrusting, maar ook informatie geven over kampeerplaatsen, campings en accessoires voor caravans. Kampeerders kunnen ook hun ervaringen delen, insidertips uit verschillende landen onthullen of helpen bij het plannen van een reis naar Europa. Europa reis reis.

Omdat het kampeerleven van plaats tot plaats een andere uitrusting vereist, is het voor kampeerbeginners vaak moeilijk om alles in het oog te houden. Checklists zijn erg handig bij het inpakken en zijn te vinden op bijna elke kampeerwebsite.

Voor nieuwkomers kan het handig zijn om de uitrusting te testen voordat ze gaan kamperen, zodat er niets mis kan gaan op de camping. Of het nu een nachtje in een slaapzak is, het opzetten van de tent in de tuin of het oefenen van het achteruitrijden met de caravan - wen langzaam aan je nieuwe rol als kampeerder!

Als je je realiseert dat je nog steeds vanlife accessoires of iets verkeerd hebt gekocht, kun je de fout voor je reis herstellen en alternatieven krijgen.

Voordat je gaat kamperen, moet je controleren of de volgende items veilig in de camper zijn opgeborgen:

 • Basisuitrusting voor de tent of camper zoals haringen, luifel of sleepkabel

 • Toiletartikelen zoals toiletpapier, mobiele wastafel en zonnedouche

 • Artikelen voor persoonlijke hygiëne zoals shampoo, douchegel, crème etc.

 • Slaapzak, slaapmat, kussen of dekbed

 • Kookgerei zoals campingfornuis, potten, servies, bestek, pannen, etc.

 • Koelbox, om voedsel tegen bederf te beschermen en drankjes te koelen

 • Geschikte kleding

 • Voedsel als proviand

 • Activiteitsmateriaal zoals spelletjes, boeken, laptop, tablet, enz.

BOXIO - SHOWER

Flexibele douchestraal voor uw BOXIO - WASH!
Product bekijken
BOXIO - SHOWER

KAMPEERTIPS VOOR HET PLANNEN VAN MAALTIJDEN

Met ravioli uit blik en soepen uit pak blijf je niet je hele kampeervakantie eten. Om te voorkomen dat je honger krijgt, moet je nadenken over wat je mee wilt nemen.

Veel voedingsmiddelen kunnen vers worden gekocht op de camping of in de stad, en de markten op reis bieden ook een ruime keuze aan verse voedingsmiddelen.

Je moet echter wel een basisvoorraad voedsel in je camper hebben. Je kunt heerlijke menu's samenstellen met eenvoudige basisingrediënten, die je kunt aanvullen met vers gekocht voedsel. Pak dus meteen een paar basisingrediënten in en plan waar en wanneer je meer voedsel kunt kopen als dat nodig is.

Dit hoort bij de basisuitrusting:

 • Melk

 • pasta

 • tomaten in blik

 • olie

 • Kruiden (zout, peper)

 • Worst/kaas

 • brood

 • Snacks voor de kleine trek

Het is ook aan te raden om van tevoren het kampeermenu te bepalen of in ieder geval receptideeën te verzamelen die snel en gemakkelijk op het campingfornuis kunnen worden bereid. Voor veel kampeerders is het vanzelfsprekend om 's avonds met de persoon naast de kampeerplaats te barbecueën, te genieten van een biertje en worstjes en de kampeerdag gezellig af te sluiten.

Frittiertes Ei in einer Zeltpfanne auf Campingfeuer

STRESSVRIJ KAMPEREN

Eenmaal aangekomen op de camping wacht nieuwkomers de volgende grote uitdaging: socialiseren met andere kampeerders.

Maar maak je niet te veel zorgen over stress met de buren op je kampeerplaats. Kampeerders zijn over het algemeen erg sociaal. Met respect en gevoel voor humor staat niets een stressvrije kampeervakantie in de weg.

Lees de volgende vijf tips voor een stressvrije omgang op de kampeerplaats.

1. de kunst van het kletsen

Het eerste contact tussen kampeerders verloopt meestal via koetjes en kalfjes. Daarna duurt het vaak niet lang meer voordat je wordt uitgenodigd in de camper van de buurman voor een barbecue of een biertje 's avonds. Dus als je veel geluk hebt, ontspan je niet alleen tijdens je reis, maar maak je ook nieuwe vrienden.

2. Hallo zeggen is het halve werk

Je moet mensen in de campergemeenschap alleen uit beleefdheid groeten. Geef je buren op zijn minst een knikje als je niet in de stemming bent voor een praatje. Iemand die zonder commentaar in zijn caravan verdwijnt, maakt minder kans om vrienden te maken en plezier te hebben op de camping.

3. respecteer de grenzen van de staanplaats

Omdat de ruimte op een camping toch al beperkt is, moet je de privacy van andere kampeerders respecteren en niet over andermans kampeerplaats lopen. Zelfs als het een kortere weg zou zijn, is het beter om een kleine omweg te nemen en uw buren privacy te geven.

Campingplatz mit mehrere Wohnmobilen bei Nacht

4. De ene hand wast de andere

Vooral beginners hebben vaak problemen met het parkeren van de caravan, het vinden van een rechte standplaats of het opzetten van de tent. Maar omdat behulpzaamheid erg belangrijk is op de camping, zal het zeker niet lang duren voordat een paar mensen een handje helpen. Maak je dus geen zorgen als iets niet meteen lukt. Vraag en accepteer hulp.

5 Houd rekening met elkaar

Wederzijds respect is erg belangrijk. Maak geen onnodig lawaai en maak je campingtoilet regelmatig leeg. Dit voorkomt stress en klachten.

DE MOOISTE CAMPINGS IN DUITSLAND

Als u op zoek bent naar een camping, hebt u keuze te over. Bij het maken van uw keuze moet u bedenken wat u van uw kampeervakantie verwacht.

Bent u meer een natuurliefhebber en op zoek naar rust en vrijheid of kampeert u liever op een drukke camping en bent u omringd door veel mensen? Moeten de Alpen, een meer of een rivier in de buurt zijn? Water kan een aangename manier zijn om af te koelen, vooral in de zomer.

Wil je liever naar het noorden of zuiden reizen? Wil je kamperen op het platteland of heb je een staanplaats nodig voor je caravan? Kun je je voorstellen om een accommodatie op een camping te boeken? Hoeveel ruimte en privacy heb je nodig?

Als u op zoek bent naar de camping die het beste bij uw behoeften past, zult u verschillende kosten en aanbiedingen tegenkomen. Neem de tijd om te kiezen en neem nuttige tips van andere kampeerders en experts in overweging.

Luftaufnahme von einem Campingplatz mit mehreren Wohnmobilen am See

Hier volgt een kort overzicht van de mooiste campings in Duitsland:

1. camping en vakantiepark Wulfener Hals, Oostzee

Het prachtige eiland Fehmarn aan de Oostzee is een van de zonnigste plekken in Duitsland. Het camping- en vakantiepark bij Wulfener Hals heeft al verschillende prijzen ontvangen en is door de ADAC bestempeld als supercamping.

De camping heeft 700 staanplaatsen omringd door heggen en bomen. Je hond is welkom als trouwe metgezel. Of je nu een vaste kampeerder bent of gewoon een korte vakantie wilt, deze camping is zeker een bezoekje waard! Naast een surfschool, golfbanen en een showpodium is er een uitgebreid animatieprogramma voor jong en oud.

2e Südsee-Camp, Lüneburger Heide

De Zuidzee-Camp wordt vooral gekenmerkt door de fantastische ligging midden op de prachtige Lüneburger Heide, omgeven door uitgestrekte weiden en grote bossen. Hond en baasje voelen zich thuis midden in de natuur.

Van hieruit kun je talloze uitstapjes maken in de omgeving. Dankzij de nabijheid van Hamburg, Bremen en Hannover kun je tijdens een korte trip naar de grote stad even stoppen met kamperen en overnachten in een hotel. Het Heidepark Soltau en het Weltvogelpark liggen ook in de buurt en bieden volop afwisseling om te kamperen.

De camping heeft een hoog touwenparcours, een golfbaan en een natuurlijk meerzwembad. Paardenliefhebbers komen ook aan hun trekken in de manege. Echt een leuke vakantie hier!

3. camping en recreatiepark LuxOase, Saksen

Deze camping ligt in de buurt van Dresden en is al jaren een van de populairste campings in Duitsland. De camping heeft minigolfbanen, golfbanen, een avonturenspeeltuin en een meer.

Als luxe camping is de LuxOase een wellnessruimte met sauna, stoombad, spa, fitnessruimte en massages. Hier kun je echt ontspannen en tot rust komen.

4. spa- en vakantiecamping Holmernhof Dreiquellenbad, Beieren

Deze camping in het zuiden van Beieren is gespecialiseerd in de therapeutische werking van thermale bronnen. Ervaren therapeuten bieden talloze gezondheidskuren in het eigen wellnesscentrum.

Er is een jachthuis met een serre en terras waar traditionele Beierse gerechten worden geserveerd. Elke avond zijn er evenementen. Overdag kun je bijvoorbeeld Passau aan je route toevoegen. Daar zijn veel nieuwe dingen te ontdekken.

Wandeltochten in het Beierse Woud trekken ook veel bezoekers.

Als je wilt golfen op vakantie, is dit ook de plek om te zijn! De golfbaan staat bekend om de nabijheid van de mooiste golfbanen van Europa . Je kunt kiezen uit vier verschillende golfclubs met goed onderhouden banen midden in de natuur. Een dagje golfen met andere kampeerders is dan ook een leuk idee.

5. Camping en Camperpark Kamerun, Mecklenburg-Vorpommern

De Campingpark Kamerun ligt midden in het Mecklenburgse merengebied, direct aan de oever van de Müritz. Dit maakt het de perfecte camping voor watersporters en mensen die van surfen houden.

Je kunt je auto direct aan het water parkeren en genieten van het prachtige uitzicht. De plaatsen aan het water zijn natuurlijk ook erg populair, want er is een zwemstrand in de buurt.

Als je niet uit je camper wilt stappen, maar toch het water in wilt, vind je hier precies wat je zoekt: als meerkampeerder heb je de mogelijkheid om met je camper het water in te gaan voor een ontdekkingstocht.

Een dierentuin en het Nationaal Park Müritz zijn ook vlakbij.

6e Camping Sanssouci Gaisberg, Potsdam

Als je op zoek bent naar een mix van cultuur en natuur, zul je je helemaal thuis voelen op de Camping Sanssouci camping. In het centrum van Berlijn en toch weg van de drukte, kun je ontspannen tussen de paleizen, meren en parken van Potsdam. Campers of tenten, je vindt hier alles.

Voor sport en plezier zijn er zeil- en surffaciliteiten, visverhuur, tafeltennis, volleybal en natuurlijk het zwemmeer direct op het terrein. Voor kinderen is er een speeltuin, watersportcursussen en een houtwerkplaats.

7e Camping Münstertal, Zwarte Woud

Als je op zoek bent naar wellness en gezondheid, dan is de Camping Münstertal de juiste plek voor jou. Deze ruime camping ligt in een dromerige vallei midden in het Zwarte Woud en biedt goed uitgeruste kampeerplaatsen en een breed scala aan recreatieve activiteiten.

Een groot binnenzwembad en een buitenzwembad met faciliteiten voor kleine kinderen, evenals een saunalandschap nodigen je uit om te vertoeven. Er is ook de mogelijkheid om gespannen spieren te ontspannen met fysiotherapie. Sportliefhebbers kunnen ook paardrijden, mountainbiken of boogschieten. Er is een avonturenspeeltuin en er zijn amusementsprogramma's voor de jongere gasten.

8e strand Bensersiel en familiecamping

Zelden kunnen voertuigen zo dicht bij het strand parkeren als in Bensersiel. Omdat de camping direct aan het strand ligt, spring je vanuit de caravan zo de zee in. Met dit uitzicht vergeet je al snel dat je in Duitsland bent.

Naast wadlopen, windsurfen en paardrijden kun je Bensersiel ook op de fiets verkennen of gewoon vliegeren op het strand. Voor kinderen is er een animatieprogramma met knutselactiviteiten, speurtochten en een kinderdisco.

9e Naturcamping Spitzenort, Sleeswijk-Holstein

Het terrein van de Naturcamping Spitzenort is aan drie kanten omgeven door water - het ligt direct aan de oever van de Großer Plöner See. Hier kun je wandelen of rijden naar het natuurpark. Maak op je route gebruik van de vele excursiemogelijkheden naar de Noordzee en de Oostzee en breng een bezoek aan Lübeck.

Er is ook een animatieprogramma en speelplaatsen voor kinderen. Voor sportliefhebbers zijn er zeilcursussen, catamaranzeilen en surfmogelijkheden.

10. campingeiland Sonnenwerth, Moezel

Deze eenvoudige camping kenmerkt zich door de bijzondere ligging op een eilandje midden in de Moezel. Wie rust en een ontspannen kampeervakantie zoekt, vindt het hier.

Aan de andere kant strekken de groene bergen van de wijnstreek zich zachtjes uit. Je bent hier direct bij de bron van de beroemde Moezelwijn. Naast wandelingen, fietstochten en wandelingen kun je ook een bezoek brengen aan het sprookjesachtige Kasteel Eltz bezoeken.

TOP 5 CAMPINGS IN EUROPA, EXCLUSIEF DUITSLAND

Luftaufnahme Campingplatz am Walchensee

1. camping Omišalj - Kroatië

De Camping Omišalj ligt rond een prachtige baai en is vooral populair bij gezinnen. Kampeerders kunnen hier zelfs hun elektrische auto opladen. Er is een broodjesservice, internet en een extra zwembad.

De nabijheid van het strand en de kinderactiviteiten zorgen voor een ideale omgeving voor een ontspannen gezinsvakantie. Je hond is natuurlijk ook van harte welkom. Er is ook een golfoefenterrein voor volwassenen.

2e Aminess Maravea Camping Resort - Kroatië

Hier kun je ontspannen op het grote strand en genieten van je tijd in de zon. De kindvriendelijke camping biedt niet alleen veel leuke attracties voor kinderen, zoals trampolines, een zwembad en animatieprogramma's, maar ook voor volwassenen.

Honden zijn hier ook welkom. Er is een broodjesservice, internet en oplaadpunten voor elektrische auto's.

3e Zaton vakantiepark - Kroatië

Dit grote, professioneel beheerde vakantieresort biedt het hoogste niveau van comfort en een volledig vakantiepakket voor een breed scala aan wensen van de gasten. Van het enorme aquapark tot de promenade met winkelmijlpalen en restaurants, je vindt hier alles. Een animatieprogramma met een podium biedt afwisseling voor de kampeerders.

Geheime tips zijn onder andere de geluiddichte disco en quadverhuur. In het Zaton vakantiepark is er een broodjesservice, internet en een oplaadpunt voor elektrische auto's. Honden zijn ook toegestaan. Honden zijn ook toegestaan.

4e Tahiti Campingdorp - Italië

De Tahiti Camping in Italië ligt niet direct aan het strand, maar heeft een eigen warmwaterbron, uitzonderlijke wellnessfaciliteiten en een heerlijke keuken. Voor de kleintjes zijn er verschillende speeltuinen, een avonturenzwembad met eilanden, lagunes en een stenen grot en verschillende waterspelletjes.

Om te ontspannen kun je een massage of schoonheidsbehandeling boeken. Voor de actievelingen is er een sportcentrum om te trainen, evenals zeiltochten, een skatepark en tennisfaciliteiten.

Natuurlijk is er een broodjesservice, internet en zijn je viervoetige vrienden van harte welkom.

5e Feddet Strand Resort - Denemarken

De uitgebreide camping ligt op het schiereiland Feddet en biedt een breed scala aan recreatieve activiteiten, zoals kinderspeeltuinen, een jungleparcours, een trampolinebaan en een minigolfbaan. Er is ook een overdekt zwembad, een geluiddichte disco en een kleine kinderboerderij. Paardenliefhebbers kunnen begeleide ritten boeken of hun eigen viervoeters meenemen. Om wat energie kwijt te raken kun je waterfietsen huren of begeleide off-roadtochten op crossmotoren proberen.

Als je wat rust nodig hebt, kun je bosbessen plukken op de eigen boerderij van de camping en er later jam van maken. Bij Feddet Strand Feddet Strand Resort is er een broodjesservice, internet en oplaadpunten voor elektrische auto's.

DIY OMBOUW VAN EEN CAMPER

Wil je gaan kamperen met een caravan maar wil je niet veel geld investeren? Met deze handige tips en trucs kun je zelf een oud voertuig ombouwen tot caravan. Bedenk van tevoren wat je wilt met je zelfgebouwde camper. Hoeveel mensen zullen er in de camper reizen? Reis je met een hond? Wat wil je in je caravan kwijt kunnen?

De beste auto voor zo'n ombouw is een bestelwagen. Je kunt er een tweedehands kopen op internet en dan beginnen met de ombouw. Met deze tips en trucs wordt het ombouwen van je aangepaste caravan een fluitje van een cent.

1. De juiste isolatie voor warmte en geluid

Als de caravan er eenmaal staat, moet alles wat erin zit eruit! Want voordat je begint met de wandbekleding, moet je zorgen voor de juiste isolatie. Zo voorkom je dat er later schimmel en condensatie ontstaat. Het zal de camper ook warmer en stiller maken, wat een groot voordeel is, vooral tijdens het slapen.

Leere Ladefläche eines Vans, der zum Camper ausgebaut werden soll

2. de wandbekleding

Houten planken zijn geschikt voor wandbekleding. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Natuurlijk kun je het hout uiteindelijk in elke gewenste kleur verven. Constructiehout of multiplexplaten in verschillende diktes zijn geschikt voor bijvoorbeeld meubels en steigers. OSB-platen zijn bijvoorbeeld geschikt als vloerpanelen.

3. installatie van ramen

Bedenk hoeveel ramen je wilt installeren en waar ze moeten komen. Er zijn verschillende ramen die praktisch zijn voor een caravan:

 • hef- en kiepramen

 • dakramen

 • Scharnierende ramen

  Mann baut in einen Van fürs Camping ein Fenster ein

4. constructie van het meubilair

Deze stap is waarschijnlijk het moeilijkst. Maak van tevoren een kamerplan zodat je weet waar het bed, de badkamer en de zithoek komen. Je kunt de meeste meubels, zoals de gootsteen, keuken of zithoek, bouwen van constructiehout en deze dan bekleden met multiplexplaten. Als je dunnere planken gebruikt, bespaar je gewicht.

Selbst eingebautes Bett aus Holz in einem Campervan

5 Bedrading en stroomvoorziening

Voordat je kunt beginnen met aansluiten, moet je echter rekening houden met het volgende:

 • Welke accu (bijv. LiFePo4, AGM) moet het worden?

 • Welke capaciteit moet de accu hebben?

 • Hoeveel stopcontacten en lampen moeten er komen en welke?

 • Hoe moet de accu later worden opgeladen (zonne-energie, laadbooster, walstroom)?

 • Is er een goed bereikbaar aardpunt in de buurt van de gewenste acculocatie?

Centrales kunnen als back-up dienen en de stroomvoorziening vergemakkelijken. Denk eraan dat open kabeleinden niet aan elkaar gesoldeerd mogen worden. Je kunt Wago-klemmen gebruiken voor verlenging.

De pluskabels moeten altijd gezekerd zijn. Leg de kabels nooit op plaatsen waar ze kunnen schuren. Als je door zulke plaatsen moet, kun je lege buizen gebruiken waar je de kabels aan het einde doorheen kunt trekken.

Mann verwendet Wärmeschrumpfschläuche auf einem Elektro-Kabel für Camper-Ausbau

6. heb je een toilet nodig?

Of je een toilet in je caravan wilt of niet, is natuurlijk aan jou. Een onderzoek naar het kampeergedrag van Duitsers, dat de meeste mensenwaarde hechten aan eigen sanitair en nooit meer zonder willen kamperen. Een eigen toilet is praktisch, handig en hygiënisch. De BOXIO - TOILET is een compact scheidingstoilet dat niet veel ruimte inneemt en geen chemicaliën nodig heeft.

7. Heb je een verwarming nodig?

Of je een verwarming nodig hebt of niet, hangt af van de tijd van het jaar waarin je reist. Zomernachten zijn natuurlijk warm en gezellig, maar als je ook in de herfst of winter met je caravan wilt reizen, moet je overwegen om een verwarming te installeren, anders kan het snel oncomfortabel worden.

Er zijn verschillende soorten verwarming: Elektrisch, diesel, benzine of gas. Elk verwarmingssysteem heeft zijn voor- en nadelen. Vraag de experts om advies.

BOXIO - TOILET Plus starter set

Product bekijken
BOXIO - TOILET Plus starter set

Volgende lezen

Van-Ausbau: DIY Ideen für Vorbereitung & Ausbau
Camping Tipps: Hilfreiche Tipps für die Camping Ausrüstung

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.