CAMPING

Kampeertips voor beginners: basisuitrusting en co.

Camping-Tipps für Anfänger: Grundausstattung und Co

Blauwe luchten, midden in de natuur tussen meren en bergen en een verse koffie in de ochtend - voor veel mensen wordt dit idee geassocieerd met een perfecte vakantie.

Wat is er toepasselijker dan in je camper te stappen en weg te rijden tot je de perfecte kampeerplek bereikt.

Heeft u geen geschikt voertuig? Laat maar zitten. Pak een tent en beleef een geweldige kampeervakantie met behulp van de volgende kampeertips!

In dit artikel vindt u kampeertips voor de juiste accommodatie, verschillende kampeerplaatsen, de juiste basisuitrusting en de populairste bestemmingen.

Plus trucs voor het zelf ombouwen van een camper.

Vier Freunde sitzen am Lagerfeuer vor einem Camper und essen Marshmallows

De juiste accommodatie

Vooral als beginnend kampeerder kan het moeilijk zijn om de juiste beslissing te nemen over een kampeeraccommodatie als er zoveel mogelijkheden zijn om uit te kiezen. De gemakkelijkste optie voor een kampeervakantie is de tent.

Er zijn verschillende soorten tenten Er zijn verschillende soorten tenten waaruit je als kampeerder kunt kiezen:

Koepeltent

Koepeltenten zijn bijzonder geschikt voor trekkers en bergbeklimmers. Ze hebben een licht gewicht en zijn stabiel. Dit maakt ze ideaal voor steile terreinen en terreinen vol rotsen.

Een ander voordeel is dat koepeltenten niet veel plaats innemen en zelfs op een beperkt vloeroppervlak kunnen worden opgezet. Deze functie is vooral praktisch voor vakantieregio's met bergen en rotsen.

Zwei Personen sitzen am Lagerfeuer vor ihrem Zelt am Seeufer bei Nacht

Tunnel tent

Dit type tent is bijzonder geschikt voor wandelaars in vlakke vakantiegebieden. De tent is ruim en biedt veel ruimte, waardoor een kampeervakantie ook voor meerdere personen comfortabel is.

Tunneltenten wegen zeer weinig en zijn daarom gemakkelijk mee te nemen op trektochten. De standplaats moet wel groot genoeg zijn, want de tent neemt veel ruimte in beslag.

Geodetische tenten

Als uw vakantiebestemming bekend staat om stormachtig weer, moet u kiezen voor een tent als deze. Met hun uiterst robuuste frame, ondersteund door meerdere stokken, behoren ze tot de meest stabiele van alle tentvormen en zijn ze bestand tegen alle weersomstandigheden. Als nadeel kan worden gezegd dat deze tent zwaar is en veel tijd kost om op te zetten.

Familietenten of comforttenten

Zoals de naam al zegt, zijn familietenten geschikt voor gezinnen. Er is ook genoeg ruimte voor een hond in dit type tent. Campings staan vaak vol met familietenten omdat ze veel comfort bieden en zeer ruim zijn. Dit maakt kamperen zeker leuk!

Als je als gezin wilt kamperen, kun je beter een grotere tent kopen. Denk aan al uw apparatuur en proviand, die naast de mensen ook opslagruimte nodig hebben.

Camper

De aankoop van een camper gaat gepaard met hoge kosten en veel moeite. Daarom moet u het hoofd koel houden en rustig overwegen welke caravan voor u geschikt is voordat u tot aankoop overgaat.

Er zijn veel verschillende soorten campers, die aanzienlijk verschillen in basisuitrusting, grootte en prijscategorie. Bedenk allereerst hoe hoog u de prijs van uw caravan wilt hebben. U kunt vaak gebruikte caravans kopen op het internet.

Heb je financiering nodig of heb je het geld contant? Voor beginners die eerst het camperleven willen uitproberen, kan het huren van een caravan ook raadzaam zijn.

Zodra de prijs is vastgesteld, moet u overwegen hoe groot u de camper wilt hebben en wat uw eisen zijn. Hoeveel mensen zullen er reizen? Hoeveel bergruimte voor bagage en kampeeraccessoires moet er zijn? Heb je luxe nodig of leef je meer minimalistisch? Hoe lang wil je reizen? Is de camper alleen om te slapen of brengt u er meer tijd door? Moeten er kookfaciliteiten en een natte cel in de camper zijn?

Wohnmobil auf einer Wiese vor Bergkulisse

De optimale standplaats voor een kampeervakantie

Voor gezinnen

Voor gezinnen met kinderen zijn kindvriendelijke campings met groenvoorzieningen, speeltuinen en activiteiten ideaal. Vrijetijdsactiviteiten zoals animatieprogramma's, sportactiviteiten en spelletjes zorgen ervoor dat de kinderen een onvergetelijke vakantietijd beleven en dat u even op adem kunt komen.

Voor koppels of alleenreizenden

Tenzij u een absolute kampeerder bent, hebt u volledige keuzevrijheid bij het kiezen van een camping en kunt u kiezen volgens uw eigen voorkeuren.

Zonder kinderen ben je flexibeler, vrijer en ongebondener - dus waarom zou je je op één plek vestigen? Probeer een campingtour of bezoek een paar geselecteerde kampeerlocaties. Als u waarde hecht aan een rustige plaats, kunt u op zoek gaan naar kindvrije plaatsen of buiten de campings gaan kamperen.

Voor hondenbezitters

Groene campings zijn bijzonder geschikt voor hondenbezitters. Als een camping een meer of grote weiden heeft, zal uw viervoeter zich er thuis voelen. Natuurgebieden nodigen uit om stoom af te blazen en zijn bijzonder populair bij hondenbezitters omdat er minder rekening hoeft te worden gehouden met grote mensenmassa's en wegverkeer.

Tip: Kies een camping in de buurt van uw woonplaats, want lange autoritten betekenen voor veel viervoeters stress.

Zwei Hunde gucken aus dem Eingang eines Zelts auf den Wald

Basisuitrusting voor beginnende kampeerders

Vóór hun eerste kampeervakantie stellen alle kampeerbeginners zich waarschijnlijk dezelfde vraag: Wat moet ik meenemen? Vooral als onervaren beginner is het moeilijk in te schatten wat er nodig is voor de kampeertocht. U kunt profiteren van de ervaringen van andere kampeerders of inspiratie en tips opdoen via kampeerapps.

Het voordeel van kampeerapps is dat ze niet alleen waardevolle kampeertips hebben met betrekking tot de basisuitrusting, maar ook informatie geven over kampeerplaatsen, campings en accessoires voor caravans. Daarnaast kunnen kampeerders hun ervaringen delen, insider tips van verschillende landen onthullen of helpen bij het plannen van een reis naar Europa.

Omdat het campingleven van plaats tot plaats een andere uitrusting vereist, vinden beginnende kampeerders het vaak moeilijk om alles bij te houden. Checklists zijn erg handig bij het inpakken en zijn te vinden op bijna elke kampeerwebsite.

Voor nieuwkomers kan het nuttig zijn de uitrusting vóór het kamperen te testen, zodat er op de camping niets mis kan gaan. Of het nu gaat om een nacht in een slaapzak, het testen van het opzetten van de tent in de tuin of zelfs het oefenen van achteruit inparkeren met de caravan - begin langzaam aan je nieuwe rol als kampeerder!

Als u zich realiseert dat u nog accessoires nodig hebt of iets verkeerd hebt gekocht, kunt u de fout vóór uw reis herstellen en alternatieven krijgen.

Controleer voordat u gaat kamperen of de volgende zaken veilig in de camper zijn opgeborgen:

 • Basisuitrusting voor tent of camper zoals haringen, een luifel of sleepkabel.

 • Hygiëneartikelen zoals toiletpapier, een droogscheidingstoilet van Boxio en een zonnedouche

 • Artikelen voor persoonlijke hygiëne zoals shampoo, douchegel, crème, enz.

 • Slaapzak, slaapmat, kussen of dekbed

 • Accessoires voor het koken, zoals campingfornuis, potten, serviesgoed, bestek, pannen enz.

 • Geschikte kleding

 • Voedsel als proviand

 • Activiteitenmateriaal zoals spelletjes, boeken, laptop, tablet, enz.

Campingtips voor maaltijdplanning

Je kunt je niet de hele kampeervakantie voeden met ravioli uit blik en pakjes soep. Om een hongerig laag humeur te voorkomen, moet u nadenken over welke voorzieningen u wilt meenemen.

Veel levensmiddelen zijn vers te koop op de camping of in de stad, en ook de reizende markten bieden een gevarieerd aanbod van verse levensmiddelen.

U moet echter wel een basisvoorraad voedsel in uw camper hebben. Met eenvoudige basisingrediënten kun je smakelijke menu's tevoorschijn toveren die je verder kunt verfraaien met vers gekochte etenswaren. Pak dus van tevoren een paar basisingrediënten in en plan waar en wanneer je eventueel meer voedsel kunt kopen.

Dit hoort in het basisvoedselpakket:

 • Melk

 • Pasta

 • Ingeblikte tomaten

 • Olie

 • Kruiden (zout, peper)

 • Worst/kaas

 • Brood

 • Snacks voor de kleine trek

Het is ook raadzaam van tevoren het kampeermenu vast te stellen of in ieder geval receptideeën te verzamelen die snel en gemakkelijk op het campingfornuis kunnen worden bereid. Voor veel kampeerders is het vanzelfsprekend om 's avonds bij een barbecue met de campingbuurman te genieten van een biertje en worstjes en de kampeerdag gezellig te laten eindigen.

Spiegelei in einer Pfanne auf einer Feuerstelle mit Baguette

Stressvrij kamperen

Eenmaal aangekomen op de camping wacht de volgende grote uitdaging voor kampeerders die nieuw zijn: het omgaan met andere kampeerders.

Maar maak je niet te veel zorgen over stress bij je buren. Kampeerders zijn meestal erg gezellig. Met respect en gevoel voor humor staat niets een stressvrije kampeervakantie in de weg.

Lees hier vijf tips voor stressvrije interactie op de camping.

1. de kunst van het praten

Het eerste contact tussen kampeerders is meestal een praatje. Daarna duurt het meestal niet lang of je wordt uitgenodigd in de camper van de buurman voor een barbecue of een biertje 's avonds. Als je veel geluk hebt, kun je niet alleen ontspannen op je reis, maar ook nieuwe vrienden maken.

2. groeten is het halve werk.

Alleen al uit beleefdheid moet je mensen in de kampeergemeenschap groeten. Geef je buren tenminste een hoofdknik als je geen zin hebt in een praatje. Iemand die zonder commentaar in de caravan verdwijnt, zal minder snel vrienden maken en minder plezier hebben op de camping.

3. de parkeerruimtebeperkingen in acht nemen

Aangezien de ruimte op een camping al beperkt is, moet u de privacy van andere kampeerders respecteren en niet over andermans percelen lopen. Ook al zou het een kortere weg zijn, neem liever een kleine omweg en geef uw buren in ruil daarvoor hun privacy.

Campingplatz mit mehrere Wohnmobilen bei Nacht

4. de ene hand wast de andere

Vooral beginners hebben vaak problemen met het parkeren van de caravan, het vinden van een rechte positie of het opzetten van de tent. Maar aangezien hulpvaardigheid op de camping erg belangrijk is, duurt het zeker niet lang voordat mensen zich inzetten en helpen. Dus maak je geen zorgen als iets de eerste keer niet goed gaat. Vraag en accepteer hulp.

5. Wees attent in uw omgang met anderen.

Wederzijds beraad is zeer belangrijk. Pas op voor onnodig lawaai en leeg uw campingtoilet regelmatig. Zo voorkomt u stress en klachten.

De mooiste campings in Duitsland

Als u een camping zoekt, hebt u keuze te over. Bij uw keuze moet u bedenken wat u van uw kampeervakantie verlangt.

Bent u meer een natuurliefhebber en op zoek naar rust en vrijheid, of kampeert u liever op een drukke camping en bent u tussen veel mensen? Wilt u de Alpen, een meer of een rivier in de buurt? Vooral in de zomer kan water aangename verkoeling brengen.

Reist u liever naar het noorden of naar het zuiden? Wilt u kamperen in de natuur of heeft u een standplaats nodig voor uw caravan? Kunt u zich voorstellen een accommodatie te boeken op een camping? Hoeveel ruimte en privacy heb je nodig?

Bij het zoeken naar de beste camping voor uw behoeften zult u verschillende kosten en aanbiedingen tegenkomen. Neem uw tijd bij het kiezen en maak uw beslissing gemakkelijker door nuttige tips van andere kampeerders en deskundigen in overweging te nemen.

Luftaufnahme von einem Campingplatz mit mehreren Wohnmobilen am See

Hier volgt een kort overzicht van de mooiste campings in Duitsland:

1. camping en vakantiepark Wulfener Hals, Oostzee

Het prachtige eiland Fehmarn aan de Oostzee is een van de zonnigste plaatsen in Duitsland. Het camping- en vakantiepark in Wulfener Hals heeft al verschillende onderscheidingen gekregen en is door ADAC uitgeroepen tot superlocatie.

De camping biedt 700 plaatsen omgeven door heggen en bomen. Uw hond is welkom als trouwe metgezel. Of u nu een vaste kampeerder bent of gewoon een korte vakantie wilt, deze camping is zeker een bezoek waard! Naast een surfschool, golfbanen en een showpodium is er een uitgebreid animatieprogramma voor jong en oud.

2. Zuidzeekamp, Lüneburger Heide

Het Südsee-Camp maakt vooral indruk door zijn fantastische ligging midden op de prachtige Lüneburger Heide, omgeven door uitgestrekte weiden en grote bossen. Honden en hun baasjes voelen zich thuis midden in de natuur.

Van hieruit kunt u talrijke excursies in de omgeving maken. Vanwege de nabijheid van Hamburg, Bremen en Hannover kunt u tijdens een korte trip naar de grote stad even afzien van kamperen en overnachten in een hotel. Heidepark Soltau en Weltvogelpark liggen ook in de buurt en bieden veel variatie om te kamperen.

De camping heeft een hoog touwenparcours, een golfbaan en een natuurlijk meerbad. Paardenliefhebbers komen ook aan hun trekken in de manege. Dit is echt een leuke plek om je vakantie door te brengen!

3. camping en recreatiepark LuxOase, Saksen

Deze camping ligt in de buurt van Dresden en is al jaren een van de populairste campings in Duitsland. Het terrein maakt indruk met minigolfbanen, golfbanen, een avonturenspeelplaats en een meer.

Als luxe camping, de LuxOas e heeft een wellnesslandschap met sauna, stoombad, spa, fitnessruimte en massages. Hier kun je echt tot rust komen en ontspannen.

4. kuur- en vakantiecamping Holmernhof Dreiquellenbad, Beieren

Deze camping in het zuiden van Beieren is vooral gespecialiseerd in de therapeutische werking van de thermale bronnen. In het wellnesscentrum ter plaatse bieden ervaren therapeuten talrijke kuren voor de gezondheid.

Om stoom af te blazen t is een jachthuis, met een wintertuin en terras, waar traditionele Beierse gerechten worden geserveerd. Er zijn elke avond evenementen. Overdag kunt u Passau op uw route zetten. Er zijn daar veel nieuwe dingen te ontdekken. Ook wandeltochten in het Beierse Woud trekken veel bezoekers.

Ook als u tijdens uw vakantie graag golft, bent u hier aan het juiste adres! De baan staat bekend om de nabijheid van de mooiste golfbanen van Europa. U kunt kiezen uit vier verschillende golfclubs met goed onderhouden banen midden in de natuur. Een dag op de golfbaan met andere kampeerders is precies wat je nodig hebt.

5. camping en stacaravanpark Kamerun, Mecklenburg-Vorpommern

Campingpark Kamerun ligt midden in het Mecklenburgse merengebied, direct aan de oever van de Müritz. Daarom is het de perfecte camping voor watersporters en surfers.

U kunt uw auto direct aan het water parkeren en genieten van het prachtige uitzicht. De plaatsen aan het water zijn natuurlijk ook erg populair, want er is een badstrand in de buurt.

Wie niet uit zijn camper wil stappen, maar toch het water in wil, vindt hier precies het juiste: hier heb je de mogelijkheid om als kampeerder aan het meer met je camper het water op te gaan voor een ontdekkingstocht. Een dierentuin en het Nationaal Park Müritz zijn ook dichtbij.

6. camping Sanssouci Gaisberg, Potsdam

Als u op zoek bent naar een mix van cultuur en natuur, zult u zich op camping Sanssouci prima thuis voelen. Midden in Berlijn, maar toch weg van de drukte, kunt u ontspannen tussen de kastelen, meren en parken van Potsdam. Campers of tenten, u vindt het hier allemaal.

Sport en plezier worden geboden door zeilen en surfen, verhuur van vis, tafeltennis, volleybal en natuurlijk het zwemmeer direct op het terrein. Voor kinderen is er een speeltuin, watersportbanen en een houtwerkplaats.

7. camping Münstertal, Zwarte Woud

Als u op zoek bent naar wellness en gezondheid, dan is Camping Münstertal de juiste plaats voor u. Deze ruime camping met goed uitgeruste plaatsen en een breed scala aan recreatiemogelijkheden ligt in een dromerige vallei midden in het Zwarte Woud.

Een groot binnen- en buitenzwembad met faciliteiten voor kleine kinderen, evenals een saunagedeelte nodigen uit tot vertoeven. Er is ook de mogelijkheid van fysiotherapie. Sportievelingen kunnen paardrijden, mountainbiken of boogschieten. Voor de jongere gasten is er een avontuurlijke speeltuin en een animatieprogramma.

8. strand- en familiecamping Bensersiel

Voertuigen kunnen zelden zo dicht bij het strand parkeren als in Bensersiel. Omdat de camping direct aan het strand ligt, kun je zo uit de caravan in zee springen. Met dit uitzicht kun je soms vergeten dat je in Duitsland bent.

Naast wadlopen, windsurfen en paardrijden kunt u Bensersiel ook op de fiets verkennen of gewoon vliegeren op het strand. Voor kinderen is er een animatieprogramma met knutselen, speurtochten en kinderdisco.

9. natuurcamping Spitzenort, Sleeswijk-Holstein

Het terrein is aan drie kanten omgeven door water - het ligt direct aan de oever van de Großer Plöner See. Hier kunt u wandelen of naar het natuurpark rijden. Neem op uw route de talrijke excursiemogelijkheden naar de Noord- en Oostzee en breng een bezoek aan Lübeck.

Er is ook een animatieprogramma en speelplaatsen voor kinderen. Voor sportliefhebbers zijn er zeilcursussen, catamaranzeilen en surfmogelijkheden.

10. camping eiland Sonnenwerth, Moezel

Deze eenvoudige camping valt op door zijn bijzondere ligging op een eilandje midden in de Moezel. Wie op zoek is naar rust en een ontspannen kampeervakantie vindt het hier.

Aan de andere kant strekken de groene bergen van het wijnbouwgebied zich zachtjes uit. U bevindt zich aan de bron van de beroemde Moezelwijn. Naast wandel-, fiets- en wandeltochten kunt u ook een bezoek brengen aan het sprookjeskasteel van Eltz.

Top 5 campings in Europa, exclusief Duitsland

Luftaufnahme Campingplatz am Walchensee

1. camping Omišalj - Kroatië

De camping ligt rond een prachtige zwembaai en is bijzonder populair bij gezinnen. Kampeerders kunnen hier zelfs hun elektrische auto opladen. Er is een broodjesservice, internet en een extra zwembad.

De nabijheid van het strand en de kinderanimatie bieden een ideale omgeving voor een ontspannen gezinsvakantie. Uw hond is natuurlijk ook welkom. Voor volwassenen is er een extra golfoefenterrein.

2. Aminess Maravea Camping Resort - Kroatië

Hier kunt u ontspannen op het grote strand en genieten van tijd in de zon? Dan ben je aan het juiste adres. De kindvriendelijke camping biedt niet alleen voor kinderen veel leuke attracties, zoals trampolines, een zwembad en animatieprogramma's. Ook honden zijn hier welkom. Er is een broodservice, internet en oplaadpunten voor e-auto's.

3. Zaton Holiday Resort - Kroatië

Dit grote, professioneel beheerde vakantieresort biedt het hoogste niveau van comfort en een gevuld vakantiepakket voor de meest uiteenlopende wensen van de gasten. Van het enorme aquapark tot de promenade met winkelstraat en gastronomie, alles is hier te vinden. Een animatieprogramma met podium biedt afwisseling voor de kampeerders.

Geheime tips zijn de geluidsdichte disco en het huren van een quad. Er is hier ook een broodservice, internet en een laadstation voor e-auto's. Honden zijn ook toegestaan.

4. Tahiti Camping Village - Italië

Tahiti Camping Village in Italië ligt niet direct aan het strand, maar heeft wel een eigen warmwaterbron, uitzonderlijke wellnessfaciliteiten en een heerlijke gastronomie. Voor de kleintjes zijn er talloze speeltuinen, een avonturenbad met eilanden, lagunes en een steengrot, en diverse waterspelletjes.

Om te ontspannen kunt u een massage of schoonheidsbehandeling boeken. Voor de actievelingen is er een sportcentrum om zich uit te leven, evenals zeiltochten, een skatepark en tennisfaciliteiten.

Natuurlijk is er een broodjesservice, internet en een open deur voor uw viervoeters.

5. Feddet Strand Resort - Denemarken

De ruime camping ligt op het schiereiland Feddet en biedt gevarieerde recreatiemogelijkheden zoals kinderspeelplaatsen, een jungleparcours, een trampolinevoorziening en een midgetgolfbaan. Er is ook een overdekt zwembad, een geluiddichte disco en een kleine kinderboerderij. Paardenliefhebbers kunnen begeleide ritten boeken of hun eigen viervoeter meenemen. Om stoom af te blazen kunt u waterfietsen huren of begeleide off-roadtochten op crossmotoren maken.

Als u wat rust nodig heeft, kunt u op de eigen boerderij bosbessen plukken en deze later tot jam verwerken. Er is hier ook een broodservice, internet en oplaadpunten voor e-auto's.

Zelf verbouwen van een camper

Wil je gaan kamperen met een caravan maar heb je geen zin om zoveel geld te investeren? Met deze handige tips en trucs kunt u zelf een oud voertuig ombouwen tot caravan. Bedenk van tevoren wat je hoopt te halen uit je zelfgebouwde camper. Hoeveel mensen reizen er met de camper mee? Reist u met een hond? Wat wil je allemaal kwijt in je camper?

De beste auto voor een dergelijke ombouw is een bestelwagen. U kunt er een tweedehands kopen op internet en dan beginnen met de ombouw. Met deze tips en trucs wordt de ombouw tot uw individueel ontworpen caravan een koud kunstje.

1. de juiste isolatie voor warmte- en geluidsisolatie

Zodra de auto hier is, moet alles er uit! Want voordat je met de muurbekleding begint, moet je zorgen voor de juiste isolatie. Dit voorkomt later schimmel en condensatie. Het zal ook warmer en stiller zijn in de camper, wat een groot voordeel is, vooral bij het slapen.


Leere Ladefläche eines Vans, der zum Camper ausgebaut werden soll


2. de wandbekleding

Houten planken zijn geschikt voor wandbekleding. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. Natuurlijk kun je het hout aan het eind in elke kleur schilderen. Voor meubels en steigers zijn bijvoorbeeld constructiehout of multiplexplaten in verschillende diktes geschikt. OSB-platen zijn bijvoorbeeld geschikt als vloerdelen.

3. installatie van ramen

Bedenk hoeveel ramen u wilt installeren en waar ze moeten komen. Er zijn verschillende ramen die praktisch zijn voor een caravan:

 • Klap- en kantelramen

 • Dakraam

 • Bovenraam

  Mann baut in einen Van fürs Camping ein Fenster ein 

4. meubelbouw

Deze stap is waarschijnlijk de moeilijkste. U moet van tevoren een plan maken, zodat u weet waar het bed straks staat, waar de badkamer en waar de zithoek is. U kunt de meeste meubels, zoals het aanrecht, de keuken of de zithoek, bouwen van constructiehout en vervolgens bekleden met multiplexplaten. Als je dunnere planken gebruikt, bespaar je gewicht. 

Selbst eingebautes Bett aus Holz in einem Campervan

5. bedrading en stroomvoorziening

Voordat u echter kunt beginnen met het aansluiten ervan, moet u het volgende overwegen:

 • Wat voor soort accu (bijv. LiFePo4, AGM) moet het zijn?

 • Welke capaciteit moet de batterij hebben?

 • Hoeveel stopcontacten en lampen moeten er worden geïnstalleerd en welke?

 • Hoe moet de accu later worden opgeladen (zonne-energie, laadbooster, walstroom)?

 • Is er een gemakkelijk bereikbaar aardingspunt in de buurt van de gewenste acculocatie?

Elektriciteitscentrales kunnen als back-up dienen en de stroomvoorziening vergemakkelijken. Denk eraan dat open kabeleinden niet aan elkaar gesoldeerd mogen worden. U kunt Wago klemmen gebruiken om te verlengen.

De positieve draden moeten altijd gezekerd zijn. Leg de kabels nooit op plaatsen waar ze kunnen schuren. Als u dergelijke plaatsen moet passeren, zijn daarvoor lege buizen geschikt, waar de kabels aan het eind doorheen getrokken kunnen worden.

Mann bearbeitet Kabel mit einer Maschine

6. Heb je een toilet nodig?

Of u al dan niet een toilet in uw caravan wilt, is natuurlijk aan u. Natuurlijk is het voordelig om een eigen toilet te hebben als het erg dringend is. Het toilet kan worden geïntegreerd in een aparte ruimte, zodat u toch enige privacy heeft. Met de BOXIO - TOILET is er eindelijk een compact scheidingstoilet dat weinig ruimte inneemt en geen chemicaliën nodig heeft. Het is waarschijnlijk een van de dingen in de caravan waar je vooraf het minst over nadenkt, maar die tijdens de vakantie het meeste comfort bieden.

7. Heb je verwarming nodig?

Of u al dan niet een verwarming nodig hebt, hangt af van de bestemmingen en de tijd van het jaar waarin u reist. Natuurlijk zijn zomernachten warm en gezellig, maar als u ook in de herfst of winter met uw caravan wilt reizen, moet u overwegen de verwarming te installeren, anders kan het snel oncomfortabel worden.

Er zijn verschillende soorten verwarming: Elektrisch, diesel, benzine of gas. Elk verwarmingssysteem heeft zijn voor- en nadelen. Vraag advies aan een specialist.

Volgende lezen

Van-Ausbau: DIY Ideen für Vorbereitung & Ausbau
Camping Tipps: Hilfreiche Tipps für die Camping Ausrüstung

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.