CAMPING

Spannende statistieken & trends: Campinggedrag van de Duitsers

Spannende Statistiken & Trends: Camping-Verhalten der Deutschen

Caravaning in der schönen Natur Norwegens. Zwei Wohnmobile stehen hintereinander an einem See umrahmt mit Bergen.

13 miljoen Duitsers zeggen: "Onze favoriete manier om op vakantie te gaan is kamperen." Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2022 werd uitgevoerd. Of het nu in een camper, caravan of kampeerwagen is - Duitsers houden van kampeervakanties! In dit artikel vind je de redenen waarom veel mensen de voorkeur geven aan kamperen en een aantal interessante feiten over Duits reisgedrag.

Waarom zijn kampeervakanties zo populair?

Grafik was Campern besonders wichtig ist, Balkendiagramm: 96 Prozent flexibel zu reisen, 43,3 Prozent nachhaltig zu reisen, 21,2 Prozent spontan zu

Veel vakantiegangers zien de voordelen van kamperen als flexibel, betaalbaar en duurzaam. Veiligheid speelt ook een belangrijke rol en daarom geven veel mensen de voorkeur aan kampeervakanties.

Volgens een enquête onder Duitsers die geïnteresseerd zijn in caravanning, zijn de volgende redenen ook een deel van waarom kampeervakanties zo populair zijn:

 • 🤩 Zelfbeschikking

 • 🤩 Onafhankelijkheid

 • 🤩 In de natuur verblijven

Met zoveel vrijheid en individualiteit tijdens het reizen is het geen wonder dat het campingtoerisme een hoge vlucht neemt.

Wat is belangrijk voor Duitsers als ze kamperen?

Naast onafhankelijkheid zijn vooral comfort en veiligheid belangrijk.

Welke leeftijdsgroep houdt het meest van kamperen?

Volgens een enquête is de gemiddelde Europese kampeerder 39 jaar oud, woont hij in een driepersoonshuishouden en heeft hij een baan.

Kamperen vrouwen of mannen liever?

Mannen kamperen liever dan vrouwen. Dit resultaat zal de meeste mensen niet verbazen. Maar de kloof is niet zo groot als je zou denken. In 2022 was 56 procent van de Duitse kampeerders man. Dit betekent dat de vraag naar kampeerplezier met 44 procent ook erg groot is onder vrouwen.

Met wie brengen Duitsers hun kampeervakantie het liefst door?

Fröhliches Hipster-Paar, Mann spielt Ukulele, singen ein Lied im gelben Camper in der Natur

Kampeerders zijn gezellige mensen die het geweldige gevoel van kamperen het liefst delen met hun partner of gezin. Alleen reizen is niet zo leuk, volgens ons onderzoek.

Plan je je kampeervakantie ruim van tevoren of ga je spontaan?

Heel weinig Duitsers plannen hun vakantie zes maanden van tevoren. De meeste mensen plannen hun vakantie maximaal een maand van tevoren. Dit betekent dat Duitse vakantiegangers spontaner zijn dan je zou denken.

Hoeveel kampeervakanties per jaar?

De roep om vrijheid en natuur trekt 45 procent van de kampeerders aan om drie tot vier keer per jaar op vakantie te gaan. Nog eens 43,3 procent gaat twee tot drie keer per jaar op kampeervakantie.

Wanneer gaan Duitsers het liefst op kampeervakantie?

De maanden juni, juli en augustus zijn bijzonder uitnodigend voor kampeervakanties, omdat de meeste mensen dan zin hebben in zon, strand en zee.

De gemiddelde kampeervakantie

Een snel weekendje weg en ontsnappen aan de stress van alledag is fantastisch tijdens een korte kampeervakantie. Geen wonder dat de meerderheid(40,6 procent van de 1898 respondenten) graag een paar vrije dagen gebruikt voor een kampeervakantie.

23,8 procent reist ook graag langer dan 3 weken in een caravan, camper of kampeerbus.

Wat zijn de prijzen voor overnachtingen op campings in Europa?

Een statistiek onthult waar de prijs heet was en waar het best aardig was. Kampeerders brachten de duurste nachten door in Zwitserland en Italië. Hier was de gemiddelde prijs per nacht 54 euro. De goedkoopste campings waren daarentegen te vinden in Zweden en Duitsland. Daar betaalden kampeerders gemiddeld iets minder dan 35 euro per nacht.

Hoeveel campings zijn er in Duitsland?

Er zijn 2.862 campings in Duitsland met een totaal van 209.103 aangeboden plaatsen. De meeste campings liggen in de deelstaten Beieren, Nedersaksen en Baden-Württemberg.

Aan welke kampeerplaats geven kampeerders de voorkeur?

Grafik im Stil eines Kreisdiagramms: 28,1 Prozent öffentliche Campingplätze, 23,4 Prozent individueller Stellplatz, 40,5 Prozent Wildcamping

Met 40,5 procent is wild kamperen het populairst onder Duitse kampeerders. Dit wordt gevolgd door openbare campings met 28,1 procent. En 23,4 procent geeft de voorkeur aan individuele kampeerplaatsen.

Hoe reizen Duitsers het liefst?

70,8 procent van onze respondenten reist het liefst met een camper. Nog eens 14,2 procent geeft de voorkeur aan campers en 7 procent aan overlanders.

Hoeveel geld is er tot nu toe geïnvesteerd in het reisvoertuig (aankoop & uitbreiding)?

De meeste mensen geven tussen de 10.000 en 30.000 euro uit aan hun reisvoertuig.

Welke invloed heeft het coronavirus gehad op caravanning?

De coronaviruscrisis heeft een sterke impuls gegeven aan het campingtoerisme. Naast kampeerveteranen waren er ook velen die het kamperen voor zichzelf herontdekten. In 2021 werden alleen al in Duitsland 25.000 caravans en 82.000 campers nieuw geregistreerd.

Campinghygiëne: wat blijkt uit de statistieken?

We waren benieuwd naar de hygiëne onder kampeerders en vroegen:

Hoe denkt u over persoonlijke hygiëne tijdens het kamperen?

Grafik zum Thema Hygiene im Campingurlaub, Kreisdiagramm: 44 Prozent machen das gleiche wie Zuhause, 56 Prozent nehmen es nicht so genau

Van de 1215 ondervraagde kampeerders zei 56 procent dat ze persoonlijke hygiëne niet erg serieus nemen als ze kamperen. Daarentegen heeft 44 procent hetzelfde hygiëneprogramma als thuis.

Maakt u graag gebruik van sanitaire voorzieningen op campings?

Grafik Trenntoilette vs. Campingplatztoilette, Kreisdiagramm: 55,8 Prozent nutzen lieber ihre eigene sanitäre Ausstattung

55,8 procent maakt liever gebruik van het eigen sanitair dan van de sanitaire voorzieningen op campings.

Hoe beoordeelt u de sanitaire voorzieningen op campings in het algemeen?

De meeste antwoorden waren voldoende tot slecht. 48,3 procent gaf een drie en 41,2 procent een vier. Dit verklaart eens te meer waarom veel mensen het op prijs stellen om hun eigen sanitair te hebben voor meer comfort en welzijn.

Wat willen vakantiegangers niet meer missen als ze kamperen?

Grafik: 91,8 Prozent aller BOXIO Kunden wollen nie wieder ohne BOXIO verreisen.

91,8 procent van onze klanten wil nooit meer zonder BOXIO op reis. Dat maakt ons heel blij, want we wilden een praktische oplossing bieden voor "dagelijkse zaken onderweg" en, zoals jullie terugmelden, zijn we daarin geslaagd. 🙂

Statistieken Bestemmingen 2023: Waar ga jij heen op je volgende kampeervakantie?

De meesten (1475 van de ondervraagden) gaan in 2023 kamperen in andere Europese landen, terwijl 629 mensen kiezen voor kamperen in Duitsland. En 361 blijven in de regio. Dit betekent dat ze maximaal 200 kilometer zullen reizen voor hun kampeervakantie. 104 mensen zullen de wereld rondreizen om te kamperen.

Wist je dat al? 💡: Campings aan de Adriatische Zee of de Boven-Italiaanse meren en campings in Istrië zijn altijd populaire vakantiebestemmingen. Hier vind je meer tips voor het vinden van een kampeerplaats met je camper.

Duurzaam kamperen - het resultaat van een onderzoek

Duurzaamheid blijft een belangrijk onderwerp in 2023. Volgens een studie van het Institute for Energy and Environmental Research Heidelberg (ifeu) kan kamperen punten opleveren voor het milieu. Maar of kamperen duurzamer is dan andere vormen van vakantie hangt af van verschillende factoren die elke kampeerder in grote mate kan beïnvloeden.

Hoe duurzaam je kampeervakantie is, bepaal je zelf. Wij geven je tips over duurzaam kamperen.

Overzicht van de statistieken en trends in campingtoerisme

Kamperen is al vele jaren een trend.

 • Betaalbaar & duurzaam kamperen,

 • onafhankelijk & zelfbepaald reizen,

 • en de nabijheid van de natuur

  maken kamperen een steeds populairdere vakantievorm. Daarnaast hebben meer mensen tijdens de pandemie van het coronavirus de kans gegrepen om caravanning uit te proberen en het plezier ervan ontdekt.

De behoefte om te reizen is in 2023 extreem hoog. Dit verhoogt de verwachting van komende kampeervakanties nog meer!FAQ kampeerstatistieken

Hoe gedraagt u zich op de camping?

 1. Hallo zeggen

 2. Wees open

 3. Respecteer de privacy van anderen

 4. Rijd alleen stapvoets over de camping

 5. Houd de camping en het sanitair schoon

 6. Maak geen lawaai na 10 uur 's avonds

Wie kampeert er het meest?

In Duitsland komen de meeste kampeerders per inwoner uit Mecklenburg-Vorpommern.

Wat is kampeergedrag?

Kampeergedrag verwijst naar alle gedragingen die gewoonlijk worden geassocieerd met kamperen en die verder gaan dan alleen maar overnachten in een auto of camper. Kampeergedrag omvat: Tafels en stoelen opzetten, luifels uitschuiven, de was doen, barbecueën en koken in de camper.

Is slapen in de auto kamperen?

Om de rijgeschiktheid te herstellen, wordt slapen in de auto voor één nacht alleen op verzorgingsplaatsen langs de snelweg e.d. getolereerd. Campinggedrag moet worden vermeden.

Waarom maakt kamperen ons zo gelukkig?

Kamperen maakt ons rustig. In plaats van de constante overdaad aan zintuigen en massaconsumptie, wordt alles teruggebracht tot wat belangrijk is. Dit maakt de geest helder, bevordert dankbaarheid en waardering en is ontspannend.

Hoeveel Duitsers gaan kamperen?

13 miljoen Duitsers genieten van een kampeervakantie.

Is kamperen gezond?

Ja, wetenschappers hebben kunnen bewijzen dat kamperen de kwaliteit van de slaap verbetert. De redenen hiervoor zijn: meer frisse lucht, een actieve vakantiestijl en een beter dag-nachtritme.

Waarom gaan mensen kamperen?

Er zijn veel redenen. Bijvoorbeeld:

 1. Zelfvoorzienende avonturen beleven,

 2. een goedkope vakantie te nemen,

 3. altijd je huis bij je te hebben,

 4. ontspannen in de natuur,

 5. voor kinderen is kamperen beter dan verblijven in een hotel,

 6. een ongecompliceerde sfeer op de camping,

 7. Nadenken over wat echt belangrijk is in het leven.

Wat is er zo bijzonder aan kamperen?

Dicht bij de natuur zijn is wat kamperen speciaal maakt.

Volgende lezen

BOXIO-Erfahrungen: Spricht die Statistik unserer Kunden für uns?
Baue dein eigenes Makramee-Obstnetz
18.01.2023

Bouw je eigen macramé fruitnet

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.