GARTEN

Volkstuintoilet: oplossingen om jezelf te ontlasten!

Schrebergarten-Toilette: Lösungen, um sich zu erleichtern!

Schrebergarten

Een van de grootste uitdagingen voor volkstuinders is het vinden van een oplossing voor het toilet in de volkstuin. Dat komt omdat spoeltoiletten, zoals wij die van thuis kennen, volgens de federale volkstuinwet verboden zijn.

De reden hiervoor is dat volkstuinen geen afvalwater mogen produceren. Dit is waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen permanent in hun volkstuin gaan wonen, wat ook tegen de wet is.

Bovendien zijn volkstuinen sowieso niet aangesloten op de riolering, wat het hier nog duidelijker maakt: Het toilet van de volkstuin moet functioneren zonder water!

Welke oplossingen zijn mogelijk en welke beter niet? U kunt daar nu achter komen door dit artikel verder te lezen.

Toilet in de volkstuin: Deze opties zijn niet meer beschikbaar!

Kwelputten, die in het verleden veel voorkwamen, bestaan op sommige plaatsen nog steeds, maar het gebruik ervan is illegaal. Als u zo'n kuil in uw volkstuin hebt, mag u die alleen gebruiken voor de infiltratie van regenwater.

Ook andere varianten van bijgebouwen, waarbij urine en "big business" rechtstreeks in de grond gaan, zijn verboden.

Zeer zelden zijn er gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op volkstuinen. Als u een van de volkstuinders bent die toegang hebben tot het gemeenschappelijke toilet, klinkt dat op het eerste gezicht handig, maar als uw tuin in de verste volkstuinrij ligt, hebt u elke keer een flinke wandeling voor de boeg.

Op lange termijn is dit geen comfortabele oplossing op lange termijn. Of wie wil zijn tuinieren wat langer onderbreken of zijn barbecue even onbeheerd op de grill laten staan?

Storing en niet naar het toilet gaan is ook zeker geen oplossing. Want zonder de mogelijkheid om naar het toilet te gaan, voelen u, uw familie of uw gasten zich niet ontspannen maar eerder benauwd.

Toilet in de volkstuin - Hier is waar je op moet letten:

  • Geen toilet met wateraansluiting

  • Geen toilet waar afval rechtstreeks in de vloer kan sijpelen

  • Toiletten moeten daarom absoluut lekvrij zijn.

  • Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen zijn zelden beschikbaar en zijn alleen nuttig voor volkstuinders die hun tuin in de onmiddellijke nabijheid van het toilet hebben.

De enige comfortabele oplossing voor een toilet in de volkstuin is uw eigen toilet! Hier kunt u niet alleen zelf het hygiëneconcept bepalen, maar ook rekening houden met het milieuaspect!

Vandaar de vraag: Welke alternatieven zijn er voor spoeltoiletten? En welke van deze tuintoiletten is het meest geschikt?

Toilet in de volkstuin: Welke varianten zijn er?

#1 Chemische toiletten als toilet in de volkstuin

Om u een volledig overzicht te geven van de toiletmogelijkheden in de volkstuin, zetten we ook chemische toiletten op een rij. Chemische toiletten druisen echter volledig in tegen de natuurgedachte en moeten daarom worden vermeden.

Problemen met chemische toiletten:

Alle uitwerpselen worden verzameld in het toilet. Om de stank te verdoezelen worden chemicaliën gebruikt die bijdragen tot een mengsel dat blijft stinken. Deze "toiletoplossing" is dus noch milieuvriendelijk noch gebruiksvriendelijk.

  • Moeilijk schoon te maken: Aangezien uitwerpselen en urine direct in het toilet terechtkomen, is het gebruik van water noodzakelijk. Uiterste voorzichtigheid is geboden om te voorkomen dat chemische residuen in contact komen met de huid, aangezien zij corrosief zijn voor de huid.

  • Verwijdering alleen mogelijk in speciale afvalwaterstations, aangezien het chemische mengsel in geen geval in de riolering mag worden geloosd.

Conclusie Chemische toiletten:

Chemische toiletten voldoen aan de wettelijke eisen voor een toilet in de volkstuin, want ze functioneren zonder water en de restanten moeten worden opgevangen en vervolgens verwijderd.

Als u echter wilt bijdragen aan het milieu en het zonder stank wilt stellen, bent u beter af met de volgende oplossingen.

#2 Composttoiletten als toilet in de volkstuin

Een composttoilet bestaat meestal uit een doos met een opvangbak, een gat en een toiletbril. In de opvangbak, die zich onder de toiletbril bevindt, worden alle uitwerpselen opgevangen en vochtig gebonden met behulp van bijvoorbeeld houtkrullen of iets dergelijks.

Enerzijds heeft het strooisel het effect dat geuren redelijk geminimaliseerd worden, anderzijds dient het een visueel doel.

Zoals de naam "composttoilet" al aangeeft, wordt het afval gecomposteerd en als meststof aan de natuur teruggegeven. Daartoe wordt de opvangbak geleegd in de tuincomposteerbak of in het centrale verzamelpunt van de volkstuin.

Conclusie Composttoiletten:

Een composttoilet voldoet aan de wettelijke voorschriften, aangezien er geen water wordt gebruikt en geen afvalwater wordt geproduceerd. Composttoiletten zijn bovenal vrij reukloos en dragen hun steentje bij aan het milieu, omdat de verwijdering deel uitmaakt van de natuurlijke cyclus.

Een verdere ontwikkeling van dit composttoilet is het scheidingstoilet.

#3 Apart toilet als toilet in de volkstuin

Een scheidingstoilet werkt als een composttoilet, maar biedt een extra voordeel. In een scheidingstoilet wordt het "grote werk" namelijk gescheiden van het "kleine werk" opgevangen, waardoor deze toiletoplossing vrijwel reukloos is.

Dit is alleen mogelijk door de scheiding van urine en ontlasting, want het samenkomen van die twee is het begin van de vorming van ammoniak. En deze ammoniak is op zijn beurt hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de geurvorming. Daarom: geen ammoniak, geen geur.

Zo werkt een scheidingstoilet:

Onder de toiletbril bevindt zich een scheidingselement in de box, zodat de urine rechtstreeks in een afsluitbare opvangbak terechtkomt, terwijl het vaste afval in de aparte opvangbak gaat. Deze worden bedekt met zaagsel en dergelijke, zodat het vocht wordt gebonden en de vorming van geuren wordt voorkomen.

Je kunt de urine gewoon in de tuin gooien, mits je het mengt met water in een verhouding van 1:10. Dit wordt vergemakkelijkt door de morsvrije bus, zodat het weggooien ongecompliceerd en hygiënisch is.

Uitwerpselen kunnen worden gecomposteerd of bij het afval worden gedaan. Eventueel kunt u ook gebruik maken van het storthuis van uw volkstuin.

Gebruik bovendien composteerbare zakken als inleg voor uw verzamelcontainer, dan is schoonmaken voor u geen probleem. Want dankzij deze bio-zakken komt er niets in contact met uw verzamelcontainer.

Das stille Örtchen im Garten - Die perfekte Trenntoilette für dein Paradies

Conclusie Scheidend toilet:

Het scheidingstoilet voldoet ook aan de wettelijke eisen voor toiletten in volkstuinen. Aangezien het scheidingstoilet een droogtoilet is, heeft het geen water nodig en produceert het geen afvalwater.

Van alle typen toiletten die voor uw volkstuin in aanmerking komen, is het scheidingstoilet het meest geurneutrale type: er is geen tot minimale geurvorming, omdat de scheiding van urine en fecaliën de vorming van geurveroorzakende ammoniak voorkomt.

Het scheidingstoilet levert zijn bijdrage aan het milieu omdat de afvalstoffen worden gecomposteerd en vervolgens aan de natuur worden teruggegeven.

Bovendien is dit tuintoilet gemakkelijk te reinigen, want door het gebruik van composteerbare zakken komt de inhoud nooit in contact met de opvangtank van het toilet. Een vochtige doek en een biologisch schoonmaakmiddel volstaan om het scheidingstoilet schoon te vegen.

Tuintoilethuis: Hoe geef je je WC een mooie gevel!

Gartentoiletten-Haus mit ausgefrästem Herz in der Tür – ein hübsches stilles Örtchen auf dem Land.

Als u hebt gekozen voor een tuintoilet, dan is een toilethuisje een van onze aanbevolen tuintips. U kunt uw eigen ideeën uitvoeren, een bouwpakket of een kant-en-klaar toilethuisje kopen.

Voeg een paar mooie decoratieve elementen toe en je rustige plekje in de tuin is perfect! Deze behoorlijk slimme oplossing voor een toilet in de tuin zal door iedereen worden toegejuicht!

Conclusie Toilet in de volkstuin: Het scheidingstoilet slaat alles!

Als het gaat om comfort, milieubewustzijn en hygiëne, slaat het scheidingstoilet alles! Onze claim: handig formaat, milieuvriendelijk en het geheel voor een eerlijke prijs. Om dit te realiseren hebben wij onze knowhow op het gebied van productontwikkeling ingezet voor het ontwerp van een eigen scheidingstoilet.

Ons Boxio toilet is niet alleen geschikt als toilet in de volkstuin, maar is ook de ideale oplossing voor een toilet in de camper, op de boot of overal waar een toilet in de buitenruimte ontbreekt.

Wij van Boxio zijn geen theoretici, maar echte buitenoplossers! Wij delen graag onze kennis en ervaring!

FAQ Toilet in de volkstuin

Welk toilet in de volkstuin?

In een volkstuin zijn vanwege wettelijke voorschriften alleen droge toiletten mogelijk. Op grond van onze ervaring bevelen wij een scheidingstoilet aan.

Zijn septic tanks toegestaan in de tuin?

Septische tanks waarin afvalwater wordt geabsorbeerd, zijn verboden.

Hoe vaak moet een campingtoilet worden geleegd?

Dit hangt af van de capaciteit van het campingtoilet. Het Boxio toilet gaat 8-10 keer mee en moet om de 2-3 dagen geleegd worden.

Wat is het beste tuintoilet?

Het beste toilet voor de tuin is het scheidingstoilet. Het voorkomt geuren bijna volledig, de inhoud wordt gecomposteerd en teruggegeven aan de natuur. Het is ook gemakkelijk schoon te maken.

Volgende lezen

Vanlife-Innenausbau für eine bequeme Reise
Toilette für Ihr Boot: Diese Alternativen gibt es!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.