GARTEN

Volkstuintoilet: oplossingen om jezelf te ontlasten!

Schrebergarten-Toilette: Lösungen, um sich zu erleichtern!

Schrebergarten

Een van de grootste uitdagingen voor volkstuinders is het vinden van een oplossing voor het toilet in de volkstuin. Dit komt omdat spoeltoiletten, zoals we die thuis kennen, verboden zijn door de federale wet op volkstuinen.

De reden hiervoor is dat er geen afvalwater mag worden geproduceerd in volkstuinen. Dit is waarschijnlijk om te voorkomen dat mensen permanent in hun volkstuin gaan wonen, wat ook tegen de wet is.

Bovendien zijn volkstuinen sowieso niet aangesloten op de riolering, wat het hier nog duidelijker maakt: Het volkstuintoilet moet werken zonder water!

Welke oplossingen zijn mogelijk en welke niet? Daar kun je nu achter komen door dit artikel verder te lezen.

Toilet in de volkstuin: deze opties zijn niet meer mogelijk!

Septische putten, zoals ze vroeger gebruikelijk waren, bestaan nog steeds op sommige plaatsen, maar het gebruik ervan is illegaal. Als je zo'n put in je volkstuin hebt, mag je die alleen gebruiken om regenwater af te voeren.

Andere soorten bijgebouwen, waarin urine en "big business" direct in de grond gaan, zijn ook verboden.

Het komt zelden voor dat volkstuincomplexen gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen hebben. Als je een van de volkstuinders bent die toegang heeft tot de gemeenschappelijke toiletvoorzieningen, klinkt dit op het eerste gezicht misschien praktisch, maar als je tuin in de buitenste rij volkstuinen ligt, moet je elke keer een lange wandeling maken.

Dit is op de lange termijn geen handige oplossing. Of wie wil zijn tuinwerk even onderbreken of zijn barbecuemaaltijd even onbeheerd op het rooster laten liggen?

Opstaanen niet naar het toilet gaan is ook zeker geen oplossing. Want zonder de mogelijkheid om naar het toilet te gaan, zullen jij, je gezin of je gasten het eerder als een kramp ervaren dan als een ontspannende ervaring.

Toilet in de volkstuin - Hier is waar je op moet letten:

  • Geen toilet met wateraansluiting

  • Geen toilet waar het afval rechtstreeks in de grond kan sijpelen

  • Daarom moeten toiletopvangbakken absoluut lekvrij zijn

  • Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen zijn zelden beschikbaar en zijn alleen nuttig voor volkstuinders die hun tuin in de onmiddellijke nabijheid van de toiletvoorziening hebben.

De enige handige oplossing voor een toilet in een volkstuin is je eigen toilet! Hier kun je niet alleen zelf het hygiëneconcept bepalen, maar ook rekening houden met het milieuaspect!

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Vandaar de vraag: Welke alternatieven zijn er voor spoeltoiletten? En welke van deze tuintoiletten is het meest geschikt?

Toilet in de volkstuin: Welke varianten zijn er?

#1 Chemische toiletten als toilet in de volkstuin

Om je een compleet overzicht te geven, van toiletopties in de volkstuin, hebben we ook chemische toiletten opgenomen. Een chemisch toilet druist echter volledig in tegen het idee van de natuur en moet daarom worden vermeden.

Problemen met chemische toiletten:

Alle uitwerpselen worden opgevangen in het toilet. Er worden chemicaliën gebruikt om de vieze geur te verdoezelen, wat bijdraagt aan een mengsel dat slecht blijft ruiken. Deze "toiletoplossing" is dus noch milieuvriendelijk, noch gebruiksvriendelijk.

  • Moeilijk schoon te maken: Omdat uitwerpselen en urine direct in contact komen met het toilet, moet er water worden gebruikt. Uiterste voorzichtigheid is geboden om te voorkomen dat chemische resten in contact komen met de huid, omdat ze corrosief zijn voor de huid.

  • Verwijdering is alleen mogelijk bij speciale afvalbrengstations, omdat het chemische mengsel nooit in het riool mag worden geloosd.

Conclusie over chemische toiletten:

Chemische toiletten voldoen aan de wettelijke eisen voor een toilet in een volkstuin, omdat ze zonder water werken en het afval moet worden verzameld en vervolgens afgevoerd.

Als je echter een bijdrage wilt leveren aan het milieu en de geur wilt vermijden, ben je beter af met de volgende oplossingen.

#2. Composttoiletten als toilet in de volkstuin

Een composttoilet bestaat meestal uit een doos met daarin een opvangbak, een gat en een toiletbril. Alle uitwerpselen worden verzameld in de opvangbak, die zich onder de toiletbril bevindt, en samengebonden met vocht met behulp van houtkrullen of soortgelijke materialen.

Het strooisel minimaliseert geuren en dient ook voor visuele doeleinden.

Zoals de naam "composttoilet" al suggereert, worden de uitwerpselen vervolgens gecomposteerd en in de cyclus als meststof aan de natuur teruggegeven. Hiervoor wordt de opvangbak geleegd in de composteerbak in de tuin of in het centrale verzamelpunt van de volkstuin.

Conclusie over composttoiletten:

Een composttoilet voldoet aan de wettelijke vereisten omdat er geen water wordt gebruikt en geen afvalwater wordt geproduceerd. Maar composttoiletten zijn vooral reukloos en dragen hun steentje bij aan het milieu, aangezien de verwijdering deel uitmaakt van de natuurlijke cyclus.

Een verdere ontwikkeling van het composttoilet is het scheidingstoilet.

Scheidingstoilet #3 als toilet in de volkstuin

Een scheidingstoilet werkt net als een composttoilet, maar het biedt een extra voordeel. De "grote zaken" worden in een scheidingstoilet namelijk gescheiden van de "kleine zaken" ingezameld, waardoor deze toiletoplossing vrijwel geurvrij is.

Dit is alleen mogelijk door de scheiding van urine en uitwerpselen, omdat het samenkomen van deze twee het beginpunt is voor de vorming van ammoniak. En deze ammoniak is op zijn beurt verantwoordelijk voor de geurvorming. Dus: geen ammoniak, geen geur.

Zo werkt een scheidingstoilet:

Onder de toiletbril, Er zit een scheidingsinzet in de box zodat de urine rechtstreeks in een afsluitbare opvangbak terechtkomt, terwijl de vaste uitwerpselen in de aparte opvangbak gaan. Deze zijn bedekt met zaagsel en dergelijke om vocht vast te houden en de vorming van geurtjes te voorkomen.

Je kunt de urine gewoon in de tuin weggooien, mits je het mengt met water in een verhouding van 1:10. De morsbestendige opvangbeker maakt dit gemakkelijk, zodat het weggooien ongecompliceerd en hygiënisch is.

Uitwerpselen kunnen worden gecomposteerd of bij het afval worden gedaan. Optioneel kun je ook het storthuis op je volkstuin gebruiken.

Als je ook composteerbare zakken gebruikt als inleg voor je verzamelcontainer, is schoonmaken voor jou geen probleem. Dankzij deze biozakken komt er niets in contact met je verzamelcontainer.

Das stille Örtchen im Garten - Die perfekte Trenntoilette für dein Paradies

Conclusie over scheidingstoiletten:

Het scheidingstoilet voldoet ook aan de wettelijke eisen voor toiletten in volkstuinen. Omdat het urinescheidingstoilet een droogtoilet is, heeft het ook geen water nodig en produceert het geen afvalwater.

Van alle typen toiletten die geschikt zijn voor uw volkstuin, is het urinedivergerende toilet het meest geurneutrale type: er is geen tot minimale geurvorming, omdat de scheiding van urine en feces de vorming van geurveroorzakende ammoniak voorkomt.

Het urinescheidingstoilet draagt bij aan het milieu omdat het afval wordt gecomposteerd en vervolgens wordt teruggegeven aan de natuur.

Bovendien is dit tuintoilet gemakkelijk schoon te maken, omdat de inhoud nooit in contact komt met de opvangbak van het toilet wanneer composteerbare zakken worden gebruikt. Een vochtige doek en een organisch schoonmaakmiddel is alles wat gebruikers nodig hebben om het urinedivergerende toilet schoon te vegen.

Tuintoilethuis: Zo geef je je toilet een mooie gevel!

Gartentoiletten-Haus mit ausgefrästem Herz in der Tür – ein hübsches stilles Örtchen auf dem Land.

Als je hebt gekozen voor een tuintoilet, dan is een toilethuis een van onze aanbevolen tuintips. Je kunt je eigen ideeën realiseren, een bouwpakket of een kant-en-klaar toilethuisje kopen.

Voeg een paar mooie decoratieve elementen toe en je rustige plekje in de tuin is perfect! Deze mooie, slimme oplossing voor een toilet in de tuin zal bij iedereen in de smaak vallen!

Conclusie Toilet in de volkstuin: het scheidingstoilet slaat alles!

Op het gebied van gemak, milieubewustzijn en hygiëne slaat het urinescheidingstoilet alles! Onze claim: handig formaat, milieuvriendelijk en dat alles voor een eerlijke prijs. Om dit te realiseren, hebben we onze knowhow in productontwikkeling gestoken in het ontwerp van ons eigen urinescheidingstoilet.

Ons Boxio toilet is niet alleen geschikt als toilet in een volkstuin, maar is ook de ideale oplossing voor een toilet in een camper, op een boot of overal waar geen toilet in de buitenruimte is.

Wij van Boxio zijn geen theoretici, maar echte outdoor solution finders! We delen onze kennis en ervaring graag!

FAQ Toilet in de volkstuin

Welk toilet in de volkstuin?

Vanwege wettelijke eisen zijn alleen droge toiletten geschikt voor volkstuinen. Op basis van onze ervaring raden wij een scheidingstoilet aan.

Zijn septic tanks toegestaan in de tuin?

Septische tanks waarin afvalwater wordt opgevangen zijn verboden.

Hoe vaak moet een campingtoilet geleegd worden?

Dit hangt af van de capaciteit van het campingtoilet. Het Boxio toilet is voldoende voor 8-10 toiletbezoeken en moet om de 2-3 dagen geleegd worden.

Wat is het beste tuintoilet?

Het beste toilet voor in de tuin is het scheidingstoilet. Het voorkomt bijna volledig de vorming van geurtjes, de inhoud wordt gecomposteerd en teruggegeven aan de natuur. Het is ook gemakkelijk schoon te maken.

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Volgende lezen

Vanlife-Innenausbau für eine bequeme Reise
Toilette für Ihr Boot: Diese Alternativen gibt es!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.