VANLIFE

Ombouw bestelwagen: doe-het-zelf ideeën voor voorbereiding en ombouw

Van-Ausbau: DIY Ideen für Vorbereitung & Ausbau

Wie een individuele camper wil uitbreiden heeft keuze te over als het gaat om het ontwerp. Er zijn veel voorbeelden van zelfgebouwde campers te vinden op het internet en als u "camper conversion ideas" intypt in Google, wordt u overspoeld met ideeën voor zelfgebouwde campers.

Bedenk hoeveel tijd en geld u wilt investeren in de camperombouw en wat voor interieur u wilt. Doe-het-zelf verbouwingen kosten tijd en zenuwen, maar zijn ook erg leuk! Uiteindelijk kunt u trots zijn op uw camperombouw.

Beine von zwei Menschen, die die Aussicht aus dem Kofferraum eines Campers genießen


Voorbereiding voor de ombouw van de camper

Als u niet veel tijd en geld hebt en u uw camper snel gebruiksklaar wilt hebben, kunt u de doe-het-zelf-ombouw in ongeveer 10 dagen voltooien met behulp van deze instructies. Natuurlijk kun je geen uitgebreid interieur creëren in zo'n korte tijd, maar het goede van een doe-het-zelf verbouwing is dat je altijd iets kunt verbeteren en veranderen aan het interieur.

1. schets je ideeën voor de inrichting

Elke uitbreiding begint met een idee. Zodra u een idee hebt van hoe u wilt dat uw camper eruit ziet en welke inrichting u wilt hebben, moet u uw ideeën schetsen.

Met behulp van de schets kunt u berekenen hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de desbetreffende inrichting in de camper en waar wat geplaatst moet worden. Doe op internet inspiratie en ideeën op voor het camperinterieur.

Bedenk ook waar u met uw camper naartoe wilt reizen, hoe lang de reizen gemiddeld zullen zijn en hoeveel mensen er in de camper moeten passen. Met behulp van deze vragen kunt u de ideeën voor een camperombouw filteren en beginnen aan de ombouw die het beste bij u past.

2. het juiste schema

Plan voldoende tijd voor uw camper ombouw. Niet alles gaat altijd van een leien dakje. Soms moet je materialen kopen, op materialen wachten en afhankelijk zijn van levertijden. Afhankelijk van het feit of je de hele dag de tijd hebt voor de zelfconversie of deze naast je werk doet, zal de zelfconversie meer of minder tijd in beslag nemen.

3. het juiste gereedschap

Geen verwijdering zonder gereedschap! Naast het juiste gereedschap heb je ook een goede parkeerplaats nodig waar voldoende ruimte is om de materialen op te slaan en de camper indien mogelijk beschermd is tegen de regen.

Maak je geen zorgen als je niet al het nodige gereedschap hebt. U kunt ook speciaal gereedschap voor de uitbreiding lenen bij een bouwmarkt.

Koop een gids waarin nuttige tips over het gebruik van speciaal gereedschap staan beschreven. Voor mensen die niet dagelijks met deze voorwerpen in aanraking komen, kan het een uitdaging zijn.

4. het materiaal

Bedenk met behulp van je schets hoeveel je van welk materiaal nodig hebt. Naast houten platen, planken en isolatiemateriaal heeft u ook de juiste elektra en vele losse onderdelen nodig, bijvoorbeeld kranen voor de keuken en eventueel voor de natte cel.

Niet alles is altijd direct leverbaar, en voor sommige onderdelen moet je rekening houden met levertijden.

Bereken vooraf bij benadering de materiaalkosten om onaangename verrassingen te voorkomen.

5. inkoop

Bedenk van tevoren hoeveel je van welk materiaal nodig hebt en koop er liever wat meer van. Want als er uiteindelijk iets ontbreekt, verlies je niet alleen tijd maar vaak ook geduld, wat leidt tot het snel kopen van ontbrekend materiaal, wat gepaard gaat met hogere kosten. Uiteindelijk komt dit tot uiting in de totale rekening.

6. nu kunnen we beginnen

Als alles is voorbereid, kunt u eindelijk beginnen met de zelfmontage van uw camper. Haal instructies en tips voor de conversie van het internet.

Veel sites bieden gidsen voor conversie, waar voorbeelden, tips en reeds gemaakte fouten worden opgesomd. Zo kun je niet alleen ideeën verzamelen, maar ook fouten vermijden die anderen al hebben gemaakt.

Campingstühle und Tisch vor einem Wohnmobil im Sonnenuntergang


Instructies: "Camper ombouw" project

De beste auto voor beginners om zelf te bouwen is een bestelwagen. Deze kunnen tweedehands op internet worden gekocht, bijvoorbeeld bij Renault, VW of Mercedes, voor heel weinig geld.

Busjes zijn goedkoper dan een echte camper en gemakkelijker in te richten. De volgende instructies leiden u stap voor stap door de ombouw en dichter bij uw droomwagen.

1. schets en basisidee

Voordat u kunt beginnen met de verbouwing van de camper, moet u een schets maken van de plattegrond, zodat u precies weet wat waar moet komen.

Om te weten wat er in uw bestelwagen past, moet u aan de volgende dingen denken:

 • Wat zijn de maximale kosten die u bereid bent te dragen?

 • Hoeveel tijd heb je voor de verlenging?

 • Wil je de camper isoleren?

 • Wil je koken in het busje?

 • Hoeveel batterijen heb je nodig?

 • Wil je een natte cel in het busje?

 • Moet de camper worden geregistreerd als camper?

 • Welk gereedschap heb ik en waar demonteer ik?

 • Hoeveel slaapplaatsen en zitplaatsen heeft u nodig?

Een van de belangrijkste tips onder de camperombouwideeën is de ruimtebesparende ombouw van de bus. Bouw een ladenrek waarop het bed zal rusten.

De keuken moet zich in de schuifdeur van de bestelwagen bevinden, zodat u het fornuis in de open lucht kunt trekken op een zware uittrekbare plaat.

Om toch ruimte te hebben voor een zithoek, moet het bed als een opklapbare constructie worden gebouwd.

Er zijn natuurlijk verschillen in de modellen van Renault, VW & Co wat de ruimte betreft. Een bus of bestelwagen moet anders worden omgebouwd dan een bestelwagen.

Op internet vindt u instructies voor het ombouwen van elk model.

Grafik mit verschiedenen Werkzeugen


2. materialen

Het beste materiaal voor een uitbouw is hout. Het is licht en gezellig en gemakkelijk om mee te werken. Er zijn verschillende houtsoorten en plaatdiktes, die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Hier is een kort overzicht:

 • 3-laags bord voor stevige meubels

 • Verpakkingstriplex

 • Multiplex van 5 mm voor de bekleding van de wanden

 • Zware uittrekelementen

 • Eurokratten

 • Lijstwerk van de bouwmarkt

 • Juiste houtschroeven met Torx

Als je maar een klein budget hebt, kun je met multiplex platen een heel eind komen. Een vierkante meter kost minder dan 10 euro. Het hout in de 20 mm versie is echter al vrij zwaar.

Als u uw droombus wilt ombouwen, moet u ook rekening houden met het maximale gewicht.

Mann mit Bohrmaschine läuft auf einen Van zu, um ihn umzubauen


3. inkoop

Om vertragingen tijdens de verlenging te voorkomen, moet u van tevoren bedenken hoeveel materiaal en wat u precies nodig hebt en waar u de spullen kunt krijgen. Sommige dingen zullen zeker besteld moeten worden.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende modellen laden, de meeste ladegeleiders zijn te kort voor een Sprinter, dus u moet uw bestelwagen of Sprinter goed opmeten.

Denk aan de volgende aspecten om het zelfbouwproject soepel te laten verlopen:

 • Hoeveel hout heb je nodig?

 • Moet je de planken op maat laten zagen of heb je thuis een goede cirkelzaag?

 • Welke schroeven wil je gebruiken?

 • Hoeveel Eurokratten heeft u nodig en in welke maten?

 • Moet je de latten zelf zagen of kopen?

 • Heeft u schuurmiddelen nodig?

 • Heb je nog gereedschap nodig?

4. isolatie en bekleding

Als u niet zeker weet of de moeite van het isoleren van uw camper de moeite waard is, kunt u in bijna alle verslagen van andere kampeerders een duidelijk antwoord vinden: Ja, het is zeker de moeite waard!

Goede isolatie van de wanden en de vloer maakt het busje veel warmer en stiller. Het vermindert ook condensatie en schimmel.

Veel mensen gebruiken Armaflex om hun campers te isoleren. Vooral voor langdurige kampeerders is een goede isolatie en bekleding een must. U kunt veel beter van uw avontuur genieten in een goed geïsoleerde bestelwagen!

Frau mit Meterstab misst Innenwand eines Vans für Camper-Ausbau

5. bed en bergruimte

Als u ideeën voor een camperombouw bekijkt, zult u al snel één ding gemeen hebben: het bed moet in de lengte lopen, zodat u uw benen beter kunt strekken.

Dus plan dat in je camper ombouw! Om de ruimte eronder ten volle te benutten, kunt u er dozen onder plaatsen. Hiervoor kunt u in plaats van bedpalen twee dunne houten frames maken die zich tegen de zijwanden van de lambrisering nestelen. Dan komen de laden van verpakkingsmultiplex en het lijstwerk.

Uiteindelijk heb je een kledingkast onder je bed, wat erg praktisch is. Dit is erg praktisch omdat een bestelwagen of Sprinter niet veel ruimte heeft. Er zijn verschillende varianten voor de Eurokratten:

 • 60 x 40 x 22

 • 60 x 40 x 32

 • 60 x 40 x 42 

  Anfangsstadium Bett-Einbau in einen Van

6. de keuken in de camper

Een eigen kookgelegenheid in de camper is erg praktisch, vooral bij slecht weer. Met een eigen keuken in de camper ben je niet afhankelijk van een plaats of het weer en kun je snel je honger stillen.

Vooral als u met kinderen reist, kan het veel stress wegnemen als u op elk moment iets te eten in elkaar kunt flansen.

Veel levensmiddelen kunt u ter plaatse vers kopen op de markt of in de supermarkt, andere kunt u meenemen van huis. Plan bij de inrichting van uw Sprinter ruimte in voor kruiden, blikken en andere reserve levensmiddelen.

Er moet ook ruimte zijn voor potten, pannen, bestek &am Er moet ook een vaste plaats in de bus zijn voor potten, pannen, bestek, enz. zodat het keukengerei niet in je gezicht opwaait. Hoe meer mogelijkheden u hebt om dingen op te bergen, hoe minder problemen u zult hebben met ruimtegebrek en hoe minder tijd u hoeft te besteden aan het zoeken naar iets specifieks.

Het keukenblok moet gebouwd zijn van stevig hout en aan de voorkant geïntegreerde opbergvakken hebben. Het beste is om houten latten voor de laden te installeren en veiligheidssluitingen op de kastdeuren aan te brengen.

Zorg ervoor dat het hout dat u gebruikt voor de bodem van de planken en laden voldoende dik is.

Rohbau Küche in einem Van

7. de zithoek in de camper

Als je rapporten leest, wordt het duidelijk dat je moet rekenen op één zitplaats per persoon.

Een bank kan aan het keukenblok worden bevestigd en bevindt zich dus direct achter de bestuurdersstoel. In de bank heeft u verschillende mogelijkheden om uw spullen op te bergen. Het deksel moet goed passen, maar gemakkelijk te verwijderen zijn. Zo kun je snel bij je opgeborgen spullen.

Een klaptafel bespaart werk en ruimte, maar biedt voldoende ruimte voor een gezellige maaltijd.

8. het toilet

Terwijl in echte campers extra ruimte is ingepland voor een natte cel met toilet, ben je bij een camperombouw aangewezen op een zo compact mogelijk toilet. De laatste tijd worden er steeds meer compacte scheidingstoiletten aangeboden. De BOXIO - TOILET is de meest compacte en perfect ontworpen voor gebruik in campers. Door het gebruik van stevige Euroboxen is het formaat echt klein en is het toilet zelfs stapelbaar.

Natuurlijk kun je op reis gebruik maken van openbare toiletten, porta-potties of de spade, maar de omstandigheden zijn vaak niet ideaal, vooral als het dringend is. Maar iedereen wil van de natuur genieten, vooral op ongerepte plaatsen, en niemand wil er landmijnen en toiletpapier aantreffen.

Ervaren kampeerders zijn het erover eens dat een campingtoilet een must is en in elke camper of kampeerauto thuishoort.

Er zijn verschillende soorten. Chemische toiletten hebben giftige chemicaliën nodig en moeten op een omslachtige manier alleen op aangewezen plaatsen worden verwijderd. Droogtoiletten daarentegen zijn zeer betaalbaar, gemakkelijk schoon te maken en milieuvriendelijk.

Droogtoiletten werken zonder chemicaliën of andere vloeistoffen. Ze zijn bijzonder duurzaam en comfortabel. Bij correct gebruik produceren ze zelfs niet de geuren die bij chemische toiletten gebruikelijk zijn. Omdat de vaste stof en de vloeistof van elkaar gescheiden zijn, zijn er minder geuren. Door het gebruik van hennepstrooisel wordt het resterende vocht uit de vaste zaken gehaald. Als dit in een composteerbare zak gebeurt, kan het zelfs worden gecomposteerd. De vloeistof kan in de tuin worden gegoten in een verhouding van 1:10 of rechtstreeks in het drainagesysteem worden gegoten.

Door hun compacte formaat en gemakkelijke hantering zijn scheidingstoiletten het ultieme idee voor camperuitbreiding.

BOXIO Trenntoilette im Innenraum eines Campers

Meer camper ombouw ideeën

Dakdrager - uitgerust voor elk avontuur

Zelfs met grotere campers, zoals een Sprinter of Renault Master, is er vaak een ruimteprobleem. Vooral als u met kinderen, een hond of omvangrijke sportuitrusting wilt reizen, kan het snel erg druk worden in de camper.

Maar omdat u op avontuurlijke tochten in de natuur in geen geval zonder bepaald gereedschap, diverse kampeeruitrusting en enkele benzine- en waterflessen mag, kunt u het dak van uw camper ook gebruiken als opbergruimte.

Dakdragers zijn zeer geschikt als extra opbergruimte, maar brengen uiteraard extra gewicht met zich mee.
Grafik mit verschiedenen Transportmöglichkeiten für Fahrräder und Camping-Zubehör


Hangstoel voor meer gezelligheid

Voor veel kampeerders begint een echt kampeerleven pas als je je ziel echt kunt laten bungelen. En wat is er beter dan een eigen hangstoel in de camper?

Het thema gezelligheid is natuurlijk heel individueel, maar het idee om 's avonds vanuit de camper met een boek in de hangstoel naar de zonsondergang te kijken vindt waarschijnlijk iedereen leuk.

Hängesessel an einem Flussufer

In de camper voor de rest van je leven - het idee van onafhankelijkheid

Er zijn tegenwoordig veel video's waarin bloggers hun leven in een camper laten zien. Het idee om vrij en onafhankelijk te zijn en toch geld te verdienen klinkt natuurlijk heel verleidelijk.

Veel bloggers, schrijvers en freelancers kunnen overal vandaan werken en hebben maar één ding nodig: internet. Met een draagbare router kunt u ook in uw camper een stabiele internetverbinding installeren.

Natuurlijk is de kwaliteit niet altijd optimaal, maar je kunt op vakantie je werk doen en hoeft niet naar kantoor.


Mann sitzt mit Handy und Laptop auf dem Bett in einem Camper


Camper ombouw ideeën: Deco en privacyscherm

Als u tijdens de camperverbouwing ramen in uw camper plaatst, heeft u overdag meer licht in de camper, maar ook minder privacy. Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen nieuwsgierige ogen.

De eenvoudigste optie is gordijnen. Het voordeel is dat de kosten van de stof vrij laag zijn en dat de gordijnen individueel op uw camper kunnen worden afgestemd.

Er zijn ook binnenrolgordijnen of verduisteringsfolie voor de ramen. Als deze ideeën je niet aanspreken, is er nog meer inspiratie voor je camperinterieur te vinden op Instagram of Pinterest.

Ook op het internet zijn veel decoratie-ideeën te vinden. Of het nu gaat om een tapijt op de vloer, kussens in de zithoek, een tafelkleed of feeërieke lichtjes, onder de decoratiemogelijkheden is er voor elke kampeerder wat wils.

Paar sitzt vor ausgebautem und dekoriertem blauen Campervan
Mit Holz verkleideter und gemütlich dekorierter Innenraum in einem Camper

De zwevende kleerkast

Als u niet weet waar u uw jassen, hoeden en dergelijke kwijt kunt, kunt u een kleine kapstok maken van karabijnhaken. De haken moeten aan het plafond van de camper worden bevestigd en zijn dan klaar voor gebruik. Zo kun je snel en gemakkelijk iets ophangen. 

Grüner Camper steht zwischen Bäumen im Sonnenuntergang

Hoe buitenverlichting een succes wordt

Als u 's avonds niet in het donker buiten wilt zitten, moet u op zoek gaan naar praktische buitenverlichting op uw camper.

Daarvoor zijn bijvoorbeeld LED-lampen geschikt, die u op de camper boven de schuifdeur kunt plakken. De lamp moet aan de volgende eisen voldoen:

 • De buitenlamp moet helder genoeg zijn om het hele gebied voor de caravan te verlichten.

 • Het licht mag niet verblinden

 • De buitenlamp van de camper moet waterdicht zijn

 • Het moet robuust genoeg zijn om er niet af te vallen tijdens het rijden.

 • Het moet ook energie-efficiënt zijn

 • Idealiter dient de buitenlamp van de camper ook als regengoot boven de deur.

 • Campervan mit Beleuchtung unter Sternenhimmel

Volgende lezen

Camper Toilette: Der Toilettengang auf Reisen mit dem Wohnmobil
Camping-Tipps für Anfänger: Grundausstattung und Co

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.