VANLIFE

Ombouw bestelwagen: doe-het-zelf ideeën voor voorbereiding en ombouw

Van-Ausbau: DIY Ideen für Vorbereitung & Ausbau

Als je je eigen camper wilt ombouwen, heb je keuze te over als het gaat om het ontwerp. Er zijn veel voorbeelden van doe-het-zelf camperconversies te vinden op internet en als je "camperconversie-ideeën" intypt op Google, word je overspoeld met ideeën voor doe-het-zelf camperconversies.

Bedenk hoeveel tijd en geld je wilt investeren in de camperombouw en wat voor interieur je wilt. Zelf een camper ombouwen kost tijd en zenuwen, maar is ook heel leuk! Uiteindelijk kun je trots zijn op je omgebouwde camper.

Beine von zwei Menschen, die die Aussicht aus dem Kofferraum eines Campers genießen

Voorbereiding voor de camperconversie

Als je niet veel tijd of geld hebt en je wilt dat je camper snel klaar is voor gebruik, kun je de doe-het-zelf ombouw in ongeveer 10 dagen voltooien met behulp van deze instructies. Natuurlijk kun je geen uitgebreid interieur maken in deze korte tijd, maar het goede van een doe-het-zelf ombouw is dat je altijd iets kunt verbeteren en veranderen aan het interieur.

1. schets je ideeën voor de inrichting

Elk interieurontwerp begint met een idee. Zodra je een idee hebt van hoe je camper eruit moet zien en welke inrichting je wilt, moet je je ideeën schetsen.

Met behulp van de schets kun je berekenen hoeveel ruimte er beschikbaar is voor de verschillende meubels in de camper en waar wat geplaatst moet worden. Doe op internet inspiratie en ideeën op voor je camperombouw.

Bedenk ook waar je met de camper naartoe wilt reizen, hoe lang de gemiddelde reis zal zijn en hoeveel mensen er in de camper moeten passen. Met behulp van deze vragen kun je de ideeën voor het ombouwen van een camper filteren en beginnen met het kiezen van de juiste ombouw voor jou.

2. de juiste planning

Trek voldoende tijd uit voor je camperombouw. Niet alles loopt altijd van een leien dakje. Soms moet je extra materialen kopen, op materialen wachten en ben je afhankelijk van levertijden. Afhankelijk van of je de hele dag de tijd hebt om de ombouw zelf te doen of dat je het naast je werk doet, zal de ombouw meer of minder tijd in beslag nemen.

3. het juiste gereedschap

Geen conversie zonder gereedschap! Naast het juiste gereedschap heb je ook een goede standplaats nodig waar genoeg ruimte is om de materialen op te bergen en de camper indien mogelijk beschermd is tegen de regen.

Maak je geen zorgen als je niet al het gereedschap hebt dat je nodig hebt. Je kunt ook speciaal gereedschap voor de ombouw huren bij een doe-het-zelfzaak.

Koop een handleiding met handige tips over het gebruik van speciaal gereedschap. Voor mensen die niet dagelijks met deze voorwerpen in aanraking komen, kan het een uitdaging zijn.

4. het materiaal

Gebruik je schets om te bedenken hoeveel je van welk materiaal nodig hebt. Naast houten planken, planken en isolatiemateriaal heb je ook de juiste elektriciteit en veel losse onderdelen nodig, bijvoorbeeld kranen voor de keuken en eventueel voor de natte cel.

Niet alles is altijd onmiddellijk beschikbaar en voor sommige onderdelen moet je rekening houden met levertijden.

Bereken van tevoren hoe hoog de materiaalkosten zullen zijn, dan kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

5. de aankoop

Bedenk van tevoren hoeveel je van welk materiaal nodig hebt en koop iets meer. Want als er aan het eind iets ontbreekt, verlies je niet alleen tijd maar vaak ook geduld, waardoor je snel ontbrekende materialen moet kopen, wat gepaard gaat met hogere kosten. Uiteindelijk zie je dit terug in de totale rekening.

6 Nu kun je aan de slag

Als alles is voorbereid, kun je eindelijk zelf aan de slag met het ombouwen van je camper. Haal instructies en tips voor de ombouw van internet.

Veel websites bieden handleidingen voor de ombouw, waar voorbeelden, tips en fouten die al gemaakt zijn op een rijtje staan. Zo kun je niet alleen ideeën opdoen, maar ook fouten vermijden die anderen al hebben gemaakt.

Campingstühle und Tisch vor einem Wohnmobil im Sonnenuntergang

Instructies: "Campers ombouwen

De beste auto voor beginners om zelf om te bouwen is een camper. Deze kun je tweedehands op internet kopen, bijvoorbeeld van Renault, VW of Mercedes, voor heel weinig geld.

Paneelbusjes zijn goedkoper dan een echte camper en gemakkelijker in te richten. De volgende instructies leiden je stap voor stap door de ombouw en brengen je dichter bij je droomcamper.

1. schets en basisidee

Voordat je kunt beginnen met de camperombouw, moet je een schets maken van het grondplan zodat je precies weet wat waar moet komen.

Om te weten wat je in je busje wilt stoppen, moet je over de volgende dingen nadenken:

 • Wat zijn de maximale kosten die je bereid bent te betalen?

 • Hoeveel tijd heb je voor de verbouwing?

 • Wil je de camper isoleren?

 • Wil je koken in de camper?

 • Hoeveel accu's heb je nodig?

 • Wil je een natte cel in de camper?

 • Moet de camper geregistreerd worden als camper?

 • Welk gereedschap heb ik en waar haal ik het weg?

 • Hoeveel slaapplaatsen en zitplaatsen heb je nodig?

Een van de belangrijkste ombouwideeën voor campers is de ruimtebesparende ombouw van de bus. Bouw een frame van laden waarop het bed zal rusten.

De keuken moet zich in de schuifdeur van de bus bevinden, zodat je het fornuis in de open lucht kunt zetten op een zwaar uittrekbare lade.

Om ruimte over te laten voor een zithoek, moet het bed als een vouwconstructie worden gebouwd.

Er zijn natuurlijk verschillen in de modellen van Renault, VW & Co op het gebied van ruimte. Een bus of bestelwagen moet anders worden omgebouwd dan een bestelwagen.

Je kunt op internet instructies vinden voor het ombouwen van elk model.

Grafik mit verschiedenen Werkzeugen

2. materialen

Het beste materiaal voor elke ombouw is hout. Het is licht en gezellig en gemakkelijk om mee te werken. Er zijn verschillende houtsoorten en plaatdiktes, die allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Hier volgt een kort overzicht:

 • 3-laags plaatmateriaal voor stabiele meubels

 • Multiplex voor verpakkingen

 • Multiplex in 5 mm voor het betimmeren van de muren

 • Zware uittrekelementen

 • Euro dozen

 • Lijstwerk van de bouwmarkt

 • Goede houtschroeven met Torx

Als je maar een klein budget hebt, kom je een heel eind met multiplex platen. Een vierkante meter kost minder dan 10 euro. De 20 mm versie van het hout is echter vrij zwaar.

Als je je droombus wilt inrichten, moet je ook rekening houden met het maximale gewicht.

Mann mit Bohrmaschine läuft auf einen Van zu, um ihn umzubauen

3. aankoop

Om vertragingen tijdens de ombouw te vermijden, moet je van tevoren bedenken hoeveel materiaal en wat je precies nodig hebt en waar je het kunt krijgen. Sommige dingen zullen zeker besteld moeten worden.

Er zijn bijvoorbeeld verschillende ladeblokken, de meeste ladeblokken zijn te kort voor een Sprinter, dus je moet je bestelwagen of Sprinter goed opmeten.

Om ervoor te zorgen dat het zelfbouwproject soepel verloopt, moet je rekening houden met de volgende aspecten:

 • Hoeveel hout heb je nodig?

 • Moet je de panelen op maat laten zagen of heb je thuis een goede cirkelzaag?

 • Welke schroeven wil je gebruiken?

 • Hoeveel Eurodozen heb je nodig en in welke maten?

 • Moet je het lijstwerk zelf zagen of kopen?

 • Heb je schuurmiddelen nodig?

 • Heb je nog gereedschap nodig?

4. isolatie en bekleding

Als je twijfelt of het de moeite waard is om je camper te isoleren, kun je in bijna alle verslagen van andere kampeerders een duidelijk antwoord vinden: Ja, het is zeker de moeite waard!

Goede isolatie van de wanden en vloer maakt de camper aanzienlijk warmer en stiller. Er is ook minder condensatie en schimmel.

Veel mensen gebruiken Armaflex om hun camper te isoleren. Goede isolatie en bekleding is een must, vooral voor langdurige kampeerders. Je kunt veel beter van je avontuur genieten in een goed geïsoleerde camper!

Frau mit Meterstab misst Innenwand eines Vans für Camper-Ausbau

5. Bed en opbergruimte

Als je kijkt naar camperombouwideeën voor zelfbouwers, zie je al snel één ding gemeen: het bed moet in de lengte lopen zodat je je benen beter kunt strekken.

Plan dit dus in je camperombouw! Om de ruimte eronder volledig te benutten, kun je er boxen onder plaatsen. In plaats van bedstijlen kun je twee dunne houten frames bouwen die tegen de zijwanden van de bekleding aan komen te zitten. Voeg vervolgens de lades van verpakkingsmultiplex en het lijstwerk toe.

Uiteindelijk heb je een kledingkast onder je bed, wat erg praktisch is omdat een bestelwagen of Sprinter niet veel ruimte heeft. Er zijn verschillende versies van de Euroboxen:

 • 60 x 40 x 22

 • 60 x 40 x 32

 • 60 x 40 x 42

  Anfangsstadium Bett-Einbau in einen Van

6 De keuken in de camper

Een eigen kookgelegenheid in de camper is erg praktisch, vooral bij slecht weer. Als je je eigen keuken in de camper hebt, ben je niet afhankelijk van een locatie of het weer en kun je snel je honger stillen.

Vooral als je met kinderen reist, kan het veel stress wegnemen als je op elk moment iets te eten in elkaar kunt flansen.

Veel voedingsmiddelen kunnen ter plaatse vers worden gekocht op de markt of in de supermarkt, terwijl je andere voedingsmiddelen kunt meenemen op je reis van thuis. Plan bij het uitbreiden van je Sprinter ruimte in voor kruiden, blikjes en ander reservevoedsel.

Er moet ook een vaste plek in de bestelwagen zijn voor potten, pannen, bestek enz. zodat het keukengerei niet om je oren vliegt. Hoe meer mogelijkheden je hebt om dingen op te bergen, hoe minder problemen je zal hebben met plaatsgebrek en hoe minder tijd je zal moeten spenderen aan het zoeken naar iets specifieks.

Het keukenblok moet gemaakt zijn van stevig hout en geïntegreerde opbergvakken hebben aan de voorkant. Idealiter installeer je houten latten voor de lades en bevestig je veiligheidssluitingen op de kastdeuren.

Zorg ervoor dat het hout dat je gebruikt voor de basis van de planken en lades dik genoeg is.

Rohbau Küche in einem Van

7 De zithoek in de camper

Als je rapporten leest, wordt het duidelijk dat je een zitplaats per persoon moet inplannen.

Een bankje kan aan het keukenblok worden bevestigd en bevindt zich dus direct achter de bestuurdersstoel. Je hebt verschillende mogelijkheden om je spullen in het bankje op te bergen. Het deksel moet goed passen, maar gemakkelijk te verwijderen zijn. Zo kun je snel bij je opgeborgen spullen.

Een klaptafel bespaart werk en ruimte, maar biedt genoeg ruimte voor een gezellige maaltijd.

8 Het toilet

Terwijl echte campers extra ruimte hebben voor een natte cel met toilet, moet het toilet bij een camperombouw zo compact mogelijk zijn. De laatste tijd worden er steeds meer compacte scheidingstoiletten aangeboden. De BOXIO - TOILET is de meest compacte en perfect ontworpen voor gebruik in campers. Dankzij het gebruik van stevige Euroboxen is het formaat echt klein en het toilet is zelfs stapelbaar.

Natuurlijk kun je op reis gebruik maken van openbare toiletten, porta-potties of de spade, maar de omstandigheden zijn vaak niet ideaal, vooral als het dringend is. Vooral op ongerepte plaatsen wil iedereen echter genieten van de natuur en niemand wil daar landmijnen en toiletpapier aantreffen.

Ervaren kampeerders zijn het erover eens dat een campingtoilet een must is en in elke camper of kampeerauto thuishoort.

Er zijn verschillende types. Chemische toiletten hebben giftige chemicaliën nodig en moeten op een omslachtige manier worden weggegooid, alleen op aangewezen plaatsen. Droogtoiletten daarentegen zijn betaalbaarder, gemakkelijk schoon te maken en milieuvriendelijk.

Droge toiletten werken zonder chemicaliën of andere vloeistoffen. Ze zijn bijzonder duurzaam en handig. Bij correct gebruik produceren ze zelfs niet de geur die gebruikelijk is bij chemische toiletten. Omdat de vaste stoffen en vloeistoffen van elkaar gescheiden zijn, zijn er minder geuren. Het gebruik van hennepstrooisel verwijdert het resterende vocht uit de vaste stoffen. Als dit in een composteerbare zak gebeurt, kan het zelfs gecomposteerd worden. De vloeistof kan in een verhouding van 1:10 in de tuin worden gegoten of rechtstreeks in het riool worden gegoten.

Door hun compacte formaat en handige bediening zijn urineverspreidende toiletten het ultieme idee voor camperombouw.

BOXIO Trenntoilette im Innenraum eines Campers

Meer camperombouwideeën

Dakdrager - uitgerust voor elk avontuur

Zelfs met grotere campers, zoals een Sprinter of Renault Master, is er vaak een klein ruimteprobleem. Vooral als je reist met kinderen, een hond of omvangrijke sportuitrusting, kan de camper snel vol raken.

Maar omdat je op avontuurlijke tochten in de buitenlucht niet zonder bepaald gereedschap, diverse kampeeruitrusting en een paar benzine- en waterflessen moet kunnen, kun je het dak van je camper ook als opbergruimte gebruiken.

Dakdragers zijn ideaal voor extra opbergruimte, maar zorgen natuurlijk wel voor extra gewicht.

Grafik mit verschiedenen Transportmöglichkeiten für Fahrräder und Camping-Zubehör

Hangstoel voor meer gezelligheid

Voor veel kampeerders begint het echte camperleven pas als je echt kunt ontspannen en relaxen. En wat is er dan beter dan je eigen hangstoel in de camper?

Het thema gezelligheid is natuurlijk heel individueel, maar het idee om 's avonds vanuit de camper met een boek in een hangstoel naar de zonsondergang te kijken, moet iedereen aanspreken.

Hängesessel an einem Flussufer

In een camper voor de rest van je leven - het idee van onafhankelijkheid

Er zijn tegenwoordig veel video's waarin bloggers hun leven in een camper laten zien. Het idee om vrij en onafhankelijk te zijn en toch geld te verdienen klinkt natuurlijk heel verleidelijk.

Veel bloggers, schrijvers en freelancers kunnen overal vandaan werken en hebben maar één ding nodig: internet. Met een draagbare router kun je ook in je camper een stabiele internetverbinding installeren.

Natuurlijk is de kwaliteit niet altijd optimaal, maar je kunt je werk gedaan krijgen op vakantie en hoeft niet naar kantoor.

Mann sitzt mit Handy und Laptop auf dem Bett in einem Camper

Ideeën voor camperverbouwing: Decoratie en privacyschermen

Als je ramen installeert in je camperombouw, heb je overdag meer licht in de camper maar ook minder privacy. Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen nieuwsgierige blikken.

De eenvoudigste optie zijn gordijnen. Het voordeel is dat de kosten van de stof vrij laag zijn en de gordijnen kunnen worden aangepast aan je camper.

Er zijn ook binnenrolgordijnen of verduisteringsfolie voor de ramen. Als deze ideeën je niet aanspreken, kun je op Instagram of Pinterest nog meer inspiratie opdoen voor de verbouwing van je camper.

Ook op internet kun je veel decoratie-ideeën vinden. Of het nu gaat om een vloerkleed op de vloer, kussens in de zithoek, een tafelkleed of sprookjesachtige lichtjes, er is voor elke kampeerder wel iets te vinden tussen de decoratiemogelijkheden.

Paar sitzt vor ausgebautem und dekoriertem blauen Campervan
Mit Holz verkleideter und gemütlich dekorierter Innenraum in einem Camper

De zwevende kledingkast

Als je niet weet waar je je jassen, hoeden enz. moet laten, kun je een kleine kapstok maken van karabijnhaken. De haken moeten aan het plafond van de camper worden bevestigd en zijn dan klaar voor gebruik. Zo kun je snel en gemakkelijk iets ophangen.

Grüner Camper steht zwischen Bäumen im Sonnenuntergang

Hoe je van buitenverlichting een succes maakt

Als je 's avonds niet in het donker buiten wilt zitten, moet je proberen praktische buitenverlichting op je camper te installeren.

Hiervoor zijn bijvoorbeeld LED-lampen geschikt die je op de camper boven de schuifdeur kunt plakken. De lamp moet aan de volgende eisen voldoen:

 • De buitenlamp moet fel genoeg zijn om het hele gebied voor de camper te verlichten

 • Het licht mag niet verblinden

 • De buitenlamp van de camper moet waterdicht zijn

 • Hij moet stevig genoeg zijn zodat hij er niet af valt tijdens het rijden

 • Het moet ook energiezuinig zijn

 • Idealiter dient de buitenlamp van de camper ook als regengoot boven de deur.

  Campervan mit Beleuchtung unter Sternenhimmel

Volgende lezen

Camper Toilette: Der Toilettengang auf Reisen mit dem Wohnmobil
Camping-Tipps für Anfänger: Grundausstattung und Co

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.