VANLIFE

Financiering Vanlife: Tips voor het leven op vier wielen

Vanlife finanzieren: Tipps für das Leben auf vier Rädern

Heb je genoeg van je saaie fulltime baan op kantoor en wil je liever wat vrije tijd om door Europa of de wereld te reizen en avonturen te beleven?

Dan is het bestelwagenleven natuurlijk erg verleidelijk. Ontdek in dit artikel hoe je geld kunt verdienen tijdens het reizen om je het leven op vier wielen en weg van huis te kunnen veroorloven en welke werkmogelijkheden je hebt in een camper.

Frau sitzt auf dem Dach eines Campers und genießt die Sonne

Hoe kunt u Vanlife financieren?

Leven in een bestelwagen kost over het algemeen minder geld dan leven in een flat, waar je huur, nutsvoorzieningen en lopende kosten moet betalen, maar zelfs voor een leven in een bestelwagen heb je genoeg geld nodig om van de reis te kunnen genieten.

Als u zoekt naar manieren om het vanlife te financieren, zult u veel verschillende resultaten tegenkomen.

De meeste resultaten leveren bronnen van inkomsten op waarmee je een fulltime vanlife kunt doen. Mensen die een vaste baan hebben en alleen tijdens het vakantieseizoen in hun busje de wereld willen rondreizen, hebben uiteraard een andere financiering nodig dan voltijdse kampeerders.

Bedenk hoe lang u wilt reizen en waar deze reizen naartoe gaan. Wil je één keer rond de wereld reizen of alleen naar het volgende strand en dan weer terug naar huis? Bereken aan het begin van uw reisplanning uw uitgaven en inkomstenbronnen en verzamel meer informatie over het onderwerp "financiering van het vanlife", zodat u het juiste model voor u kunt vinden en uw droom kunt leven.

Hoeveel geld kost het om in een busje te wonen?

Hoeveel geld je moet begroten voor je camperbestaan hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Hoe is je levensstijl? Heb je een budget? Ga je voor een langdurige reis of moeten het kortere trips in het busje zijn? Wat betekent vrijheid voor jou of heb je behoefte aan het gevoel van financiële vrijheid?

Er zijn verschillende situaties waarin je geld moet uitgeven ondanks vanlife:

1. de aankoop van het busje

Geen camperleven zonder busje, zoveel is zeker. Om u überhaupt een bestelwagen te kunnen veroorloven, moet u vooraf een budget vaststellen. De prijzen variëren afhankelijk van de leeftijd, het merk en de staat van het voertuig. U moet ook overwegen of u de bestelwagen zelf wilt ombouwen of dat u liever een model koopt dat meteen klaar is.

2. de uitbreiding van de bestelwagen

Als u uw bestelwagen zelf wilt verwijderen, moet u rekening houden met de materiaalkosten. Sommige dingen moeten besteld worden, dus kunnen er bezorgkosten bij komen. Maar als je het zelf doet, kun je de bestelwagen ontwerpen zoals je altijd hebt gedroomd!

Ausgebauter Campervan mit ausgeklapptem Dach auf einer Lichtung

3. verzekering

De verzekering hangt af van het model van de auto en vele andere factoren. Als u door Europa wilt reizen, kost dat minder dan een reisverzekering voor de hele wereld. U moet zich vóór de reis goed informeren over dit onderwerp om gedekt te zijn in geval van nood. De autobelasting van de camper is een andere uitgave die u niet mag vergeten.

4. reparaties, olie verversen, onderhoud, enz.

Natuurlijk is het leven in een bestelwagen niet anders dan het normale leven - er zijn dingen die regelmatig onderhoud nodig hebben. Autoreparaties, inspecties, olie verversen en onderhoud van uw bestelwagen kosten geld, maar zijn noodzakelijk om lange tijd het maximale uit uw camper te halen. Van sommige onderdelen kunt u het beste meteen in het begin een aantal kopen, zodat u snel iets kunt vervangen als er kleine dingen stuk gaan.

Mann macht Ölwechsel bei Auto

6. Dagelijks leven

De gebruikskosten in het Vanlife verschillen niet noodzakelijkerwijs van het normale dagelijkse leven. Uit eten, naar de bioscoop, minigolf of een bezoek aan het zwembad, welke vrijetijdsbesteding of time-out u ook kiest, u zult geld nodig hebben. Zelfs het maandelijkse Netflix-abonnement en de dagelijkse boodschappen zijn niet goedkoop. U maakt best een lijst van uw uitgaven en inkomsten om een maandelijks overzicht te hebben van uw financiën.

Mann duscht mit Wasser-Behälter am Kofferraum seines Campers

Opties voor de financiering van een Vanlife

Hoe kun je je alle dingen veroorloven die je nodig hebt terwijl je in je camper de wereld rondrijdt en niet elke dag wilt werken? Hier is wat informatie over hoe u uw vanlife kunt financieren.

1. Voltijds werken en reizen tijdens vakanties

De gemakkelijkste manier om je camper en het leven erin te financieren is waarschijnlijk door te reizen tijdens de vakantieperiode. Degenen die de rest van hun tijd op kantoor zitten en elke dag hun werk doen, hebben natuurlijk genoeg geld om zich naast een huurwoning ook een camper te veroorloven.

Aan de andere kant hebben deze mensen niet zoveel tijd om te reizen en hebben ze misschien niet de mogelijkheid om al je dromen buitenshuis te vervullen. Als u gewoon twee weken in het zuiden wilt doorbrengen met uw camper, is deze manier van betalen waarschijnlijk de beste voor u.

Voor langere reizen kunt u bij veel werkgevers een sabbatical nemen of uw verlof verlengen.

2. spaar genoeg en ga dan!

Een andere optie is om gewoon te sparen tot je genoeg geld hebt om met je camper op avontuur te gaan zonder dat je erbij hoeft te werken. Uiteraard is dit slechts gedurende een beperkte periode mogelijk.

De vraag is: Hoe lang heb je Hoe lang wil je reizen en hoeveel geld heb je nodig?

50-Euro-Scheine auf einer Wäscheleine

3. geld verdienen met online banen

Als je zoekt naar manieren om online geld te verdienen, zul je ze zeker vinden. Zelfs als je niet genoeg geld op de bank hebt om een lange reis te financieren zonder te werken, moet je een online baan nemen of proberen een influencer of blogger te zijn.

In het beste geval deel je je reis online en voorzie je je volgers van informatie op je blog en krijg je daarvoor betaald. Als bloggen niet je ding is, zijn er andere manieren om online te werken.

Als freelancer kun je werk vinden in vele sectoren en je hebt alleen je computer nodig om onderweg te werken. Het voordeel van online banen is dat je niet gebonden bent aan een specifieke locatie en meestal je eigen tijd kunt indelen.

Frau liegt mit Laptop am Strand und arbeitet

4. werk en reizen

U kunt Work&Travel in veel landen proberen. Het concept is niet alleen geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, maar voor iedereen die zijn leven op reis wil financieren.

U krijgt de kans om veel nieuwe mensen en levenswijzen te ontmoeten en kunt nieuwe plaatsen aan uw reislijst toevoegen.

Het idee is dat je een paar uur per dag helpt in een hotel of op een plantage of boerderij en iets te eten krijgt en een slaapplaats.

Laptop steht aufgeklappt auf einer Bar mit Blick aufs Meer

Veel banen voor onderweg

1. Thuiskantoor en werken op afstand

Eigenlijk is elk werk dat online of in een kantoor aan huis kan worden gedaan, geschikt om een leven als bestelwagen mogelijk te maken. Iedereen die de mogelijkheid heeft om plaatsonafhankelijk te werken, kan spontaan zijn auto nemen en wegrijden. Alles wat je nodig hebt is een internetverbinding en je kunt beginnen met het leven van de bestelwagen.

Banen die op afstand kunnen worden uitgevoerd en waarvoor geen aanwezigheid op kantoor nodig is, omvatten in principe alle beroepen die ook achter een computer kunnen plaatsvinden.

Aangezien een groot deel van het werk tegenwoordig achter een computer kan plaatsvinden, is het niet verwonderlijk dat veel mensen nu ten minste deeltijds op hun thuiskantoor werken.

Minstens de helft van alle beroepen in Duitsland kan ook op afstand worden uitgeoefend.

De meest voorkomende beroepen waarin thuis- of telewerk mogelijk is, zijn de volgende:

 • Computer wetenschapper

 • Online Journalist

 • Freelancer

 • Coach

 • Fotograaf

 • Virtuele bijstand


  Frau arbeitet mit Laptop auf dem Schoß im Campervan


2. de stap naar zelfstandig ondernemerschap

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en kun je dus op elk moment bepalen wanneer en hoe er gewerkt wordt. Er zijn verschillende wegen naar zelfstandig ondernemerschap.

Als ondernemer kunt u verschillende beroepen uitoefenen terwijl u reist en onderweg bent, en zo een bron van inkomsten opbouwen.

Het volgende is geschikt voor de stap naar zelfstandig ondernemerschap:

 • Computer wetenschapper

 • Online Journalist

 • Freelancer

 • Coach

 • Fotograaf

 • Influencer

 • Verkoper in de webwinkel (bijvoorbeeld kleding, sieraden, zelfgemaakte artikelen, boeken enz.)

In Duitsland kan iedereen een stap zetten naar zelfstandig ondernemerschap. Het enige wat je moet doen is een idee hebben en je kleine bedrijf registreren bij de belastingdienst.

Als kleine ondernemer heeft u minder verplichtingen, zo geldt er bijvoorbeeld geen omzetbelasting. Informeer naar de vereisten voor uw stap naar zelfstandig ondernemerschap en de bijbehorende veranderingen in uw verzekeringsstatus.

Als je je vanlife wilt financieren met zelfstandig ondernemerschap, moet je het bedrijf van tevoren opzetten. Het kan een tijdje duren om een voldoende groot klantenbestand op te bouwen om uw behoeften en uitgaven te dekken.

Zodra je de zaak hebt opgebouwd tot het punt waarop je een goed inkomen hebt, kun je met je voeten omhoog in de bestelwagen gaan zitten en je droom van een bestelwagenleven waarmaken.

Schultafel mit der Aufschrift "Self-Employed" lehnt an Ordnern

3. Influencer

Er zijn altijd pogingen om gezien te worden op het internet waar mensen video's uploaden naar YouTube of sociale netwerken en zich voordoen als influencers. Maar zo eenvoudig is het niet.

Om een echte influencer te zijn moet je eerst een idee hebben, dat je vervolgens goed in de markt zet op internet en geld verdient door partnerschappen met bedrijven.

Mensen die influencers worden genoemd zijn tegenwoordig bekender dan ooit tevoren, vooral dankzij het socialemediaplatform Instagram, en verdienen hun geld door producten van reclamepartners te promoten en aan hun volgers voor te stellen. Je hebt dus een bepaald aantal volgers nodig voor je blog of kanaal om überhaupt iets efficiënt te kunnen vermarkten.

Als influencer word je gemeten aan de hand van het aantal volgers. De categorieën waarin beïnvloeders worden gemeten naar volgers zijn de volgende:

 • Nano-influencers: tot ongeveer 10.000 volgers

 • Micro-influencers: tot ongeveer 100.000 volgers

 • Macro-influencers: tot ongeveer 1.000.000 volgers

 • Mega-influencer: meer dan 1.000.000 volgers

Zelfs vandaag, met het grote aantal beïnvloeders, is het nog steeds mogelijk om hiermee geld te verdienen en er zijn levensonderhoud in het leven mee te financieren.

Zwei Frauen machen ein Selfie auf dem Dach eines Campervans

4. je eigen Etsy shop

Iedereen heeft zeker gehoord van Etsy! Etsy is een van 's werelds grootste online marktplaatsen waar ontwerpers, kunstenaars en verzamelaars van over de hele wereld hun zelfgemaakte artikelen verkopen.

Als verkoper kun je je eigen winkel openen op de online marktplaats Etsy, waar je een onbeperkt aantal artikelen kunt plaatsen. Om je aan te melden heb je alleen een e-mailadres, wachtwoord en gebruikersnaam nodig, dat is alles.

Dit is wat je kunt verkopen op Etsy:

 • Handgemaakte artikelen: Juwelen, kunst, kleding, stoffen enz.

 • Benodigdheden voor de kunstenaar: Gereedschap, materialen, stoffen enz.

 • Vintage items: Artikelen ouder dan 20 jaar, zoals kleding, kantoorbenodigdheden en videospelletjes.

Je betaalt een bijdrage aan Etsy voor het vermelden van de producten (17 cent per item) transactiekosten (5% van de totale itemkosten + verzendkosten en cadeauverpakking), en verzendkosten (5% van de vermelde verzendkosten).

Vintage-Kleider hängen auf einer Stange

5. vakantie- of seizoensbanen

Deze banen zijn erg populair bij mensen die werken en reizen of in een busje wonen. Ze bieden de mogelijkheid om nieuwe wegen in te slaan, nieuwe mensen en plaatsen te ontmoeten zonder gebonden te zijn.

Bij het zoeken naar een geschikte vakantiebaan kom je op internet veel aanbieders tegen, maar ook andere kampeerders kunnen je nuttige tips geven over waar je goede vacatures kunt vinden.

Vakantiebanen zijn meer geschikt voor leerlingen en studenten. Ze zijn beperkt tot de zomervakantie of de semesterpauzes en bieden een goede mogelijkheid om te verdienen.

U kunt hier een selectie van mogelijke vakantiebanen bekijken:

 • Magazijnmedewerker

 • Assemblage helper

 • Sociale promotor

 • Product manager

 • Callcenter agent

 • Helpen in de supermarkt of in de horeca

Zwei Farmer geben sich die Hand auf dem Feld bei Sonnenuntergang

Seizoensbanen zijn wereldberoemd en worden vaak aangeboden op het platteland door kleinere werkgevers zoals boeren als oogstmedewerker of als dienstverlener in de horeca.

Als seizoenarbeider varieert het loon naargelang de werkgever en het werkaanbod. Oogstarbeiders in de landbouw helpen de boeren met de oogst en krijgen ofwel een loon of gratis onderdak en eten.

Dit betekent dat je met je busje naar verschillende plaatsen kunt reizen en je geen zorgen hoeft te maken over eten. Natuurlijk kun je de betaling ook splitsen zodat je alleen gratis eten en een klein salaris krijgt en dan in je busje blijft slapen.

U kunt hier verschillende mogelijkheden van seizoensbanen bekijken:

 • Gids

 • Animator in hotel/vakantiecomplexen

 • Oogstarbeider in de landbouw

 • Dienstverlener in de gastronomie

Banen in kleine bedrijven zijn vaak alleen te vinden via aanbevelingen of lokale aankondigingen. Dus hou je ogen en oren open!

Mensch legt Tomaten in einen Korb, der schon mit Tomaten gefüllt ist

6. een baan in het buitenland

Afhankelijk van hoe lang u wilt reizen, kan een baan in het buitenland u helpen financiële onafhankelijkheid te bereiken. Een baan in het buitenland is vergelijkbaar met een seizoens- of vakantiebaan. Je kunt punten scoren met de Duitse taal en helpen bij het organiseren van stadsrondleidingen of werken in vakantieoorden als animator of reisleider.

Een selectie van mogelijke banen in het buitenland is:

 • Dienstverlener in de horeca

 • Barman in een bar

 • Hulp in een hostel of winkel

 • Gids voor stadsrondleidingen

Net als bij seizoensbanen ben je bij Vanlife niet afhankelijk van gratis huisvesting. Onderhandel daarom over uw vergoeding zodat deze uw verbruik en uitgaven betaalt.

Vooral in het buitenland kan het moeilijk zijn een dergelijke baan te vinden en er kennis van te nemen. Je ervaringen delen met andere kampeerders of buurtbewoners kan je helpen een goede baan te vinden.

Notizblock mit der Aufschrift "Working Abroad?" neben Stift und Tastatur

7. je bestelwagen verhuren

Zolang u uw bestelwagen niet zelf nodig hebt, kunt u hem verhuren en zo geld verzamelen voor uw volgende vakantie.

Door de bestelwagen te verhuren, kan deze gedeeltelijk of zelfs volledig zelffinancierend zijn en kunnen exploitatiekosten zoals verzekering, wegenbelasting en reparaties (gedeeltelijk) worden gedekt. Plaats gewoon foto's en een video van je camper online en verdien wat extra geld door hem te verhuren.

Campervan mit offener Tür und Blick ins Innere

Volgende lezen

Camper Toilette: Der Toilettengang auf Reisen mit dem Wohnmobil

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.