VANLIFE

Financiering Vanlife: Tips voor het leven op vier wielen

Vanlife finanzieren: Tipps für das Leben auf vier Rädern

Heb je genoeg van je saaie fulltime baan op kantoor en neem je liever de tijd om door Europa of de wereld te reizen en avonturen te beleven?

Dan is het leven als bestelwagen natuurlijk heel verleidelijk. In dit artikel lees je hoe je geld kunt verdienen terwijl je reist, zodat je het je kunt veroorloven om op vier wielen en ver van huis te leven, en welke werkmogelijkheden je hebt in een camper.

Frau sitzt auf dem Dach eines Campers und genießt die Sonne

Hoe kun je een vanlife financieren?

Leven in een bestelwagen kost over het algemeen minder geld dan leven in een flat, waar je huur, nutsvoorzieningen en lopende kosten moet betalen, maar zelfs voor een vanlife heb je genoeg geld nodig om van de reis te genieten.

Als je zoekt naar manieren om een vanlife te financieren, zul je veel verschillende resultaten tegenkomen.

De meeste resultaten geven bronnen van inkomsten die je kunt gebruiken voor een fulltime vanlife. Mensen die een vaste baan hebben en alleen tijdens hun vakantie in een busje rond de wereld willen reizen, hebben natuurlijk een andere financiering nodig dan fulltime kampeerders.

Bedenk hoe lang je wilt reizen en waar je naartoe wilt. Wil je de wereld rondreizen of alleen naar het dichtstbijzijnde strand en dan terug naar huis? Als je begint met het plannen van je reis, bereken dan je uitgaven en inkomstenbronnen en verzamel meer informatie over het onderwerp "financiering van vanlife" zodat je het juiste model voor jou kunt vinden en je droom kunt leven.

Hoeveel geld kost het om in een busje te wonen?

Hoeveel geld je moet begroten voor je camperleven hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Hoe ziet je levensstijl eruit? Heb je een budget? Ga je voor een lange reis of wil je kortere trips maken in een busje? Wat betekent vrijheid voor jou of heb je het gevoel van financiële vrijheid nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin je ondanks het vanlife geld zult moeten uitgeven:

1. de aankoop van het busje

Geen camperleven zonder bestelwagen, dat is zeker. Om je überhaupt een busje te kunnen veroorloven, moet je van tevoren een budget vaststellen. Prijzen variëren afhankelijk van de leeftijd, het merk en de staat van het voertuig. Je moet ook overwegen of je de bestelwagen zelf wilt ombouwen of dat je liever een model koopt dat meteen klaar is om te reizen.

2. de ombouw van de bestelwagen

Als je de bestelwagen zelf wilt ombouwen, moet je rekening houden met de materiaalkosten. Sommige dingen moeten besteld worden, dus er kunnen extra leveringskosten zijn. Aan de andere kant kun je je bestelwagen aanpassen zoals je altijd al gedroomd hebt!

Ausgebauter Campervan mit ausgeklapptem Dach auf einer Lichtung

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

3. verzekering

De verzekering hangt af van het model van de auto en vele andere factoren. Als je door Europa wilt reizen, kost het minder dan een reisverzekering voor de hele wereld. Je moet goed geïnformeerd zijn over dit onderwerp voordat je op reis gaat, zodat je gedekt bent in geval van nood. De wegenbelasting van de camper is ook een kostenpost die je niet mag vergeten.

4. Reparaties, olie verversen, onderhoud, enz.

Natuurlijk is het leven in een bestelwagen niet anders dan het gewone leven - er zijn dingen die regelmatig onderhouden moeten worden. Autoreparaties, inspecties, olie verversen en het onderhoud van je bestelwagen kosten geld, maar zijn noodzakelijk als je lang van je camper wilt genieten. Van sommige onderdelen kun je het beste meteen in het begin een aantal kopen, zodat je ze snel kunt vervangen als er kleine dingen stukgaan.

Mann macht Ölwechsel bei Auto

6. dagelijks leven

De gebruikskosten van een busje verschillen niet noodzakelijk van die van een gewoon dagelijks leven. Uit eten gaan, naar de bioscoop gaan, minigolf of een bezoekje aan het zwembad - welke vrijetijdsbesteding of welk uitje je ook kiest, je zult geld nodig hebben. Zelfs het maandelijkse Netflix-abonnement en de dagelijkse boodschappen zijn niet goedkoop. Je kunt het beste een lijst maken van je uitgaven en inkomsten, zodat je maandelijks een overzicht hebt van je financiën.

Mann duscht mit Wasser-Behälter am Kofferraum seines Campers

BOXIO - WASH

Op een ontspannen kampeervakantie, in je mobiele winkel of op de bouwplaats - onze mobiele wastafel is je trouwe metgezel. Hij is licht, compact en volledig zelfvoorzienend. Hij verbruikt weinig water en je kunt hem gewoon bij elke kraan bijvullen.
Product bekijken
BOXIO - WASH

Opties voor de financiering van een vanlife

Hoe kun je je alle dingen veroorloven die je nodig hebt terwijl je de wereld rondreist in een camper en niet elke dag wilt werken? Hier is wat informatie over hoe je je vanlife kunt financieren.

1. Werk fulltime en reis tijdens je vakantie

De gemakkelijkste manier om je camper en het leven erin te financieren is waarschijnlijk door te reizen tijdens je vakantie. Iedereen die de rest van de tijd op kantoor werkt, heeft natuurlijk genoeg geld om zowel een camper als een huurflat te betalen.

Aan de andere kant hebben deze mensen niet zoveel tijd om te reizen en hebben ze misschien niet de kans om al hun dromen waar te maken in verre oorden. Als je gewoon twee weken in het zuiden wilt doorbrengen met je camper, is dit waarschijnlijk de beste manier om je vakantie te betalen.

Voor langere reizen kun je bij veel werkgevers een sabbatical year nemen of je vakantie verlengen.

2. Spaar genoeg en ga dan!

Een andere optie is om gewoon te sparen totdat je genoeg geld hebt om met je camper op avontuur te gaan zonder bijbaantje. Dit kan natuurlijk maar voor een beperkte periode.

De vraag is alleen: hoe lang wil je reizen en hoeveel geld heb je nodig?

50-Euro-Scheine auf einer Wäscheleine

3. Geld verdienen met online jobs

Als je op zoek bent naar manieren om online geld te verdienen, zul je zeker vinden wat je zoekt. Zelfs als je niet genoeg geld op de bank hebt staan om een lange reis te financieren zonder te werken, moet je een online baan aannemen of proberen te beïnvloeden of te bloggen.

In het beste geval deel je je reis online met anderen en voorzie je je volgers van informatie in je blog en krijg je ervoor betaald. Als bloggen niet je ding is, zijn er andere manieren om online te werken.

Als freelancer kun je banen vinden in veel sectoren en heb je alleen je computer nodig om op afstand te werken. Het voordeel van online jobs is dat je onafhankelijk bent van locatie en meestal je eigen tijd kunt indelen.

Frau liegt mit Laptop am Strand und arbeitet

4. werken en reizen

Je kunt Work&Travel in veel landen uitproberen. Het concept is niet alleen geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar zichzelf, maar voor iedereen die zijn leven wil financieren terwijl hij reist.

Je hebt de kans om veel nieuwe mensen en manieren van leven te leren kennen en kunt nieuwe plaatsen aan je reislijst toevoegen.

Het idee is dat je een paar uur per dag helpt in een hotel of op een plantage of boerderij in ruil voor iets te eten en een slaapplaats of kampeerplaats.

Laptop steht aufgeklappt auf einer Bar mit Blick aufs Meer

Veel banen voor onderweg

1. Thuiskantoor & werk op afstand

Eigenlijk is elk werk dat online of in het thuiskantoor kan plaatsvinden geschikt om een vanlife mogelijk te maken. Iedereen die de mogelijkheid heeft om op afstand te werken, kan spontaan de auto pakken en wegrijden. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en het leven in de bestelwagen kan beginnen.

Banen die ook op afstand kunnen worden gedaan en waarvoor geen aanwezigheid op kantoor nodig is, omvatten in principe alle beroepen die ook op een computer kunnen worden gedaan.

Omdat het meeste werk nu op een computer kan worden gedaan, is het niet verwonderlijk dat veel mensen nu op zijn minst parttime vanuit huis werken.

Minstens de helft van alle beroepen in Duitsland kan ook op afstand worden uitgeoefend, wat betekent dat er een enorme keuze is aan beroepen die ook in VanLife kunnen worden uitgeoefend en waarvoor dus geen aanwezigheid vereist is.

De meest voorkomende beroepen waarbij thuiswerken of werken op afstand mogelijk is, zijn onder andere de volgende:

 • Computerwetenschapper

 • online journalist

 • freelancer

 • coach

 • Fotograaf

 • Virtueel assistent

Frau arbeitet mit Laptop auf dem Schoß im Campervan

2. de stap naar zelfstandig ondernemerschap

Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas en kun je dus zelf bepalen wanneer en hoe het werk gedaan moet worden. Er zijn verschillende manieren om zelfstandig ondernemer te worden.

Als ondernemer kun je op reis en onderweg verschillende beroepen uitoefenen en zo een bron van inkomsten opbouwen.

De volgende zijn geschikt voor de stap naar zelfstandig ondernemerschap:

 • Computerwetenschapper

 • Online journalist

 • Freelancer

 • coach

 • Fotograaf

 • influencer

 • Verkoper in een online winkel (bijv. kleding, sieraden, zelfgemaakte artikelen, boeken, enz.)

In Duitsland kan iedereen zelfstandig ondernemer worden. Het enige wat je moet doen is een idee hebben en je bedrijfje registreren bij de belastingdienst.

Als eigenaar van een klein bedrijf heb je minder verplichtingen, je hoeft bijvoorbeeld geen btw te betalen. Lees meer over de vereisten om zelfstandige te worden en de bijbehorende wijzigingen in je verzekeringsstatus.

Als je je vanlife wilt financieren als zelfstandige, moet je het bedrijf van tevoren opzetten. Het kan even duren voordat je voldoende klanten hebt om je behoeften en kosten te dekken.

Zodra je het bedrijf hebt opgebouwd tot een punt waarop je een goed inkomen hebt, kun je met je voeten omhoog in de bestelwagen gaan zitten en je vanlife-droom waarmaken.

Schultafel mit der Aufschrift "Self-Employed" lehnt an Ordnern

3. beïnvloeders

Er zijn altijd pogingen op het internet waarbij mensen video's uploaden naar YouTube of sociale media en doen alsof ze influencers zijn. Maar zo eenvoudig is het niet.

Om een echte influencer te zijn, moet je eerst een idee hebben, dat je vervolgens goed in de markt zet op internet en geld verdient door samenwerkingen met bedrijven.

Mensen die influencers worden genoemd, zijn tegenwoordig bekender dan ooit, vooral dankzij het sociale mediaplatform Instagram, en verdienen hun geld door producten te promoten die door reclamepartners worden aangeboden aan hun volgers. Je hebt dus een bepaald aantal volgers nodig voor je blog of kanaal om iets efficiënt te kunnen marketen.

Als influencer word je gemeten aan de hand van het aantal volgers. De categorieën waarin influencers worden gemeten op basis van volgers zijn als volgt

 • Nano-influencers: tot ongeveer 10.000 volgers

 • Micro-influencers: tot ongeveer 100.000 volgers

 • Macro-influencers: tot ongeveer 1.000.000 volgers

 • Mega-influencer: meer dan 1.000.000 volgers

Zelfs vandaag de dag, met het grote aantal influencers, is het nog steeds mogelijk om geld te verdienen en je levensonderhoud te financieren met Vanlife.

Zwei Frauen machen ein Selfie auf dem Dach eines Campervans

4. Je eigen Etsy winkel

Iedereen heeft vast wel eens van Etsy gehoord! Etsy is een van 's werelds grootste online marktplaatsen waar ontwerpers, kunstenaars en verzamelaars van over de hele wereld hun zelfgemaakte items verkopen.

Als verkoper kun je je eigen shop openen op de Etsy online marktplaats, waar je een onbeperkt aantal items kunt aanbieden. Het enige wat je nodig hebt om je te registreren is een e-mailadres, wachtwoord en gebruikersnaam.

Dit is wat je op Etsy kunt verkopen:

 • Handgemaakte artikelen: Sieraden, kunst, kleding, stoffen etc.

 • Kunstbenodigdheden: Gereedschap, materialen, stoffen, enz.

 • Vintage artikelen: Artikelen ouder dan 20 jaar zoals kleding, kantoorbenodigdheden en videogames

Je betaalt een vergoeding aan Etsy voor het vermelden van de producten (17 cent per item), transactiekosten (5% van de totale itemkosten + verzendkosten en cadeauverpakking) en verzendkosten (5% van de vermelde verzendkosten).

Vintage-Kleider hängen auf einer Stange

5. vakantie- of seizoensklussen

Deze banen zijn erg populair bij mensen die werken en reizen of in een busje wonen. Ze bieden de mogelijkheid om nieuwe wegen in te slaan en nieuwe mensen en plaatsen te leren kennen zonder gebonden te zijn.

Bij het zoeken naar een geschikte vakantiebaan kom je op internet veel aanbieders tegen, maar ook andere kampeerders kunnen je nuttige tips geven over waar je goed werk kunt vinden.

Vakantiebanen zijn meer geschikt voor scholieren en studenten. Ze beperken zich tot de zomervakantie of de semesterpauze en bieden een goede mogelijkheid om geld te verdienen.

Je kunt hier een selectie van mogelijke vakantiejobs bekijken:

 • Magazijnmedewerker

 • Assemblagelijn helper

 • Sociaal promotor

 • Productmanager

 • Callcenter agent

 • Tijdelijke hulp in de supermarkt of catering

Zwei Farmer geben sich die Hand auf dem Feld bei Sonnenuntergang

Seizoensbanen zijn wereldberoemd en worden vaak aangeboden op het platteland door kleinere werkgevers zoals boeren als oogsthelpers of als bedienend personeel in de horeca.

Als seizoensarbeider varieert het loon afhankelijk van de werkgever en het werkaanbod. Oogsthelpers in de landbouw helpen boeren met de oogst en krijgen ofwel een loon of gratis accommodatie en maaltijden.

Dit betekent dat je met je bestelwagen naar verschillende plaatsen kunt reizen en je geen zorgen hoeft te maken over je eten. Je kunt de betaling natuurlijk ook opsplitsen, zodat je alleen gratis eten en een klein salaris krijgt en dan in je busje overnacht.

Je kunt hier verschillende mogelijkheden voor seizoensbanen bekijken:

 • Reisleider

 • Entertainer in hotels/vakantieparken

 • Oogsthulp in de landbouw

 • Bedienend personeel in de horeca

Banen in kleine bedrijven zijn vaak alleen te vinden via aanbevelingen of lokale advertenties. Houd je ogen en oren dus open!

Mensch legt Tomaten in einen Korb, der schon mit Tomaten gefüllt ist

6. Een job in het buitenland

Afhankelijk van hoe lang je wilt reizen, kan een job in het buitenland je helpen om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Een baan in het buitenland is vergelijkbaar met een seizoens- of vakantiebaan. Je kunt punten scoren met Duits en stadsrondleidingen helpen organiseren of in vakantieoorden werken als entertainer of reisleider.

Hier volgt een selectie van mogelijke banen in het buitenland:

 • Bedienend personeel in de horeca

 • Barman in een bar

 • Tijdelijke hulp in een hostel of winkel

 • Reisleider voor stadsrondleidingen

Net als bij seizoensbanen ben je niet afhankelijk van gratis accommodatie in het Vanlife. Je moet daarom zo over je salaris onderhandelen dat het je verbruik en uitgaven dekt.

Vooral in het buitenland kan het moeilijk zijn om zo'n baan te vinden en om op te vallen. Je ervaringen delen met andere kampeerders of de lokale bevolking kan je helpen om een goede job te vinden.

Notizblock mit der Aufschrift "Working Abroad?" neben Stift und Tastatur

7. Verhuur je busje

Zolang je je busje zelf niet nodig hebt, kun je het verhuren om geld in te zamelen voor je volgende vakantie.

Door je busje te verhuren, kun je het gedeeltelijk of zelfs volledig zelf financieren en lopende kosten zoals verzekering, wegenbelasting en reparaties (gedeeltelijk) dekken. Plaats gewoon foto's en een video van je camper online en verdien wat extra geld door hem te verhuren.

Campervan mit offener Tür und Blick ins Innere

Volgende lezen

Camper Toilette: Der Toilettengang auf Reisen mit dem Wohnmobil

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.