Hoe werkt een droogtoilet?

We hebben bijna allemaal wel iemand in onze vriendenkring die een busje heeft omgebouwd om de grote, wijde wereld te verkennen. Het is vaak populair bij koppels, maar er zijn ook mensen die alleen reizen en met een spannend boek in de hand naar de zonsondergang kijken.

Vanlife heeft zich snel ontwikkeld als dé reistrend van de afgelopen jaren en de vanlife-scene groeit elke dag vele malen. Talloze indrukwekkende foto's en video's zijn onder andere te vinden op social media en het is moeilijk om niet in gedachten te verdwalen.

Een belangrijke vraag waar elke busjesliefhebber over na moet denken is hoe hij zijn zaken wil doen onderweg. Aangezien het ombouwen van een bestelwagen vrij duur kan zijn, is het belangrijk om een oplossing te vinden die zowel betaalbaar als functioneel is voor onderweg.
In deze blog laten we je kennismaken met het droge scheidingstoilet - beter bekend als een TTT.

Wat is een droogtoilet?

Een droogtoilet is een toilet zonder waterspoeling waarbij de uitwerpselen worden opgevangen in een daarvoor bestemde container en strikt worden gescheiden van de urine. Op plaatsen die geen aansluiting hebben op een openbare riolering is het droogtoilet een geurarm, zuinig en ecologisch alternatief voor het chemisch toilet.

De uitwerpselen worden dan meestal biologisch gerecycled als meststof. Dit bespaart onder andere drinkwater en ontlast rioolwaterzuiveringsinstallaties en stortplaatsen. Op deze manier kan elke kampeerder een persoonlijke bijdrage leveren aan de bescherming van het milieu en na afloop een goed gevoel hebben.

Hoe is het droogtoilet opgebouwd?

Het klassieke droge scheidingstoilet bestaat uit drie onderdelen: de scheidingsinzet, de vaste-stofcontainer en de urinecontainer. Andere accessoires zijn bijvoorbeeld composteerbare zakken en grit voor de vaste stoffen, zodat je perfect uitgerust bent voor de komende reis met je bestelwagen.

Hieronder zie je de structuur van een droogscheidingstoilet met de afzonderlijke onderdelen.

(1) Scheidingselement

De scheidingsinzet is er om de feces van de urine te scheiden. Een geschikte vorm is belangrijk om het nodige comfort te bieden. We hebben zeven verschillende prototypes getest tot wij en de vele testpersonen tevreden waren met het resultaat.

Het scheidingsinzetstuk kan uit de box worden gehaald en worden afgespoeld voor onderhoud. Voor het reinigen raden we het gebruik van biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen aan.

Tip: Het scheidingsinzetstuk kan op elk moment uit de box worden gehaald en worden gereinigd!


(2) Bak voor vaste stoffen

De bak voor vaste stoffen zorgt ervoor dat de uitwerpselen gescheiden van de urine wordt opgevangen. De bak bevat een zak die wordt weggegooid en vervangen afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld hennepstrooisel aan de ontlasting toegevoegd, dat nare geurtjes voorkomt en vocht bindt. geurtjes tegengaat en vocht bindt. Het hennepstrooisel is absorberend en het mengsel van uitwerpselen en strooisel maakt het ook gemakkelijker om de uitwerpselen te composteren.

De container voor vast afval moet ook regelmatig worden schoongemaakt om de hygiëne te handhaven. We raden ook aan om biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen te gebruiken voor het schoonmaken.
De vaste stoffen kunnen dan gecomposteerd worden. Hier moet je ervoor zorgen dat de compostering voldoende is voor je de grond terug op de bedden plaatst.

Tip: Zorg voor voldoende compostering en vervang de zakken in de container regelmatig!



(3)
Urinecontainer

Het laatste belangrijke onderdeel van het droge scheidingstoilet is de urinepot. Zoals de naam al zegt, komt hier de urine in terecht, gescheiden van de vaste stoffen.

Een droogtoilet is echter niet ontworpen om de urine lange tijd in de opvangbeker te bewaren. De opvangbeker wordt meestal om de 2-3 dagen geleegd om te voorkomen dat er onaangename geurtjes ontstaan.

Tip: Urine kan 1:10 worden verdund met water en worden gebruikt om de tuin te besproeien!

Nu is het belangrijk om te weten hoe het droge urinescheidingstoilet werkt en waar je vooral op moet letten als je het gebruikt.

Hoe werkt het droge scheidingstoilet?

De werking van een droogtoilet spreekt bijna voor zich. Hieronder vind je stap-voor-stap instructies voor het gebruik.

  • Vouw gewoon het scheidingsinzetstuk op en vul de fecaliëncontainer met een scheurbestendige
    en composteerbare zak. Doe er een handvol hennepstrooisel in - klaar, gaan!
  • Ga er gewoon op zitten en je bent klaar om te gaan, net als bij een normaal toilet.
  • Gooi het toiletpapier in de fecaliëncontainer of apart
  • Bestrooi het vaste afval met het geurbindende hennepstrooisel

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat vaste stoffen en urine op de daarvoor bestemde plaatsen worden weggegooid. Ieder van jullie is er verantwoordelijk voor dat de plekken vrij blijven van afvalchaos. In het verleden heeft dit steeds vaker geleid tot verbodsborden en ergernis van bewoners en autoriteiten. en de autoriteiten.

BOXIO - TOILET: HET DROGE SCHEIDINGSTOILET

  • Gemaakt in Duitsland
  • Eerlijke prijs-prestatieverhouding
  • Ruimtebesparende oplossing
  • Box en scheidingselement gemaakt van gerecycled materiaal
  • Duurzame en stabiele box in Euroformaat (40x30)
  • Gladde oppervlakken en afwasbaar plastic
  • Handig scheidingselement

Erklärvideo Trenntoilette

Video