CAMPING

Duurzaam kamperen: tips voor een milieuvriendelijke kampeervakantie

Touristin hebt die Hände und genießt den Seeblick

Op het eerste gezicht is kamperen een bijzonder natuurminnende vakantievorm. Maar is een kampeervakantie ook duurzaam en milieuvriendelijk?

In dit artikel bekijken we deze vraag en geven we handige tips over hoe je zo duurzaam mogelijk kunt kamperen en reizen.

Hoe duurzaam is kamperen?

In principe kan worden gezegd dat overnachten in een camper milieuvriendelijker is dan een vakantie in een hotel. Het is nog duurzamer om in een tent te kamperen.

Reizen per camper heeft meestal ook een betere CO2-balans dan reizen per vliegtuig. Door zijn omvang en gewicht verbruikt de camper echter meer dan een kleinere auto.

Hoe duurzaam een kampeervakantie werkelijk is, hangt uiteindelijk af van de afstand en de duur van de vakantie: hoe korter de reis en hoe langer de periode van uw kampeervakantie, des te meer blijkt kamperen een milieuvriendelijk alternatief te zijn.

Camper auf einer Landstraße

Ook andere factoren spelen een rol, zoals de keuze van camper en camping en het ontwerp van uw vanliffe.

Hoe herken je duurzame campings

Kies milieuvriendelijke campings voor uw kampeervakantie. U kunt deze bijvoorbeeld herkennen aan de volgende zegels en labels:

 • Ecocamping: 208 campings in zeven landen hebben al het label van het Ecocamping-initiatief voor ecologisch kamperen in Europa gekregen.

 • EU-milieukeur: Het keurmerk van de Europese Commissie voor milieuvriendelijke producten wordt sinds 2000 ook toegekend aan diensten, waaronder accommodaties zoals campings.

 • Green Key eco-label: Dit is een wereldwijde prijs voor toeristische bedrijven die voldoen aan de criteria van de Foundation for Environmental Education (FEE).

Eco-labels zoals de zojuist genoemde worden toegekend aan campings die

 • Natuur en biodiversiteit beschermen

 • Vervuilen de bodem en het water niet

 • hernieuwbare energiebronnen gebruiken, bijvoorbeeld zonne-energie

 • Hulpbronnen behouden

 • Afval en wegwerpartikelen vermijden en recycling bevorderen

 • Vrijetijdsactiviteiten aanbieden die het milieu beschermen

Blick von oben auf einen Campingplatz

Duurzaam reizen met de camper

Naast het kiezen van een camping moet u ook op enkele punten letten als u met de camper van en naar de camping reist.

Keuze van de camper

Hoe groter en zwaarder uw camper is, hoe meer brandstof hij verbruikt. Oudere modellen hebben doorgaans ook een hoger brandstofverbruik.

Bedenk dus hoeveel ruimte u werkelijk nodig hebt en hoe uitgebreid de apparatuur eigenlijk moet zijn. Voor een gezellige reis voor twee kan een omgebouwde bus volstaan; voor gezinnen is een semi-geïntegreerde camper een ruime en toch slanke stacaravan.

Houd het interieur zo minimalistisch en functioneel mogelijk en gebruik natuurlijke materialen. Een goede keuze is bijvoorbeeld naaldhout, omdat dat een relatief laag gewicht heeft.

Fröhliche Familie vor ihrem Wohnmobil

Vermijd onnodige belasting

Zoals we al hebben gezegd, heeft het gewicht van de camper een grote invloed op het brandstofverbruik. Probeer daarom bij een duurzame reis met de camper onnodige belasting te beperken:

 • Leeg de vuilwatertank voor vertrek.

 • Vul de drinkwatertank pas op de camping.

 • Neem slechts zoveel bagage mee als nodig is voor uw vakantie. Controleer vooraf de weersverwachting voor uw vakantiebestemming om de juiste kleding in te pakken. Gebruik vaste zeep in plaats van vloeibare shampoo en douchegel.

 • Koop voedsel lokaal. Zo bespaart u niet alleen gewicht, maar steunt u ook de lokale landbouw.

Brandstofbesparend rijden

Om tijdens de reis brandstof te besparen, moet u zoveel mogelijk een constante snelheid aanhouden. U kunt dit bereiken door vooraf na te denken over de beste route. Volg niet blindelings het navigatiesysteem, maar kies een zo kort mogelijke route met weinig obstakels.

Aan de andere kant moet je altijd met vooruitziende blik rijden, zodat je niet te veel moet remmen en optrekken. Zorg er ook voor dat u optimaal schakelt en controleer de bandenspanning voordat u gaat rijden.

U kunt het brandstofverbruik ook verminderen door de airconditioning uit te schakelen. Zet in plaats daarvan de ramen open en geniet van de geur van vrijheid!

Wohnwagen auf der Autobahn

Camper ter plaatse laten

Gebruik uw camper alleen bij aankomst en vertrek en laat hem tijdens uw verblijf op de camping staan. De beste manier om het gebied te verkennen is per fiets - als u uw eigen fiets niet meeneemt, bieden veel campings de mogelijkheid er een te huren. Of gebruik het openbaar vervoer.

Tips voor een milieuvriendelijk busleven

Als het om duurzaamheid gaat, is het kiezen van een camping en een camper niet voldoende. Milieubescherming is veeleer een beslissing die je elke dag opnieuw neemt en waar je naar leeft. U dient bijzondere aandacht te besteden aan de volgende punten om zuinig met de middelen om te gaan.

1. water en elektriciteit besparen

Gebruik je middelen spaarzaam. Om water te besparen, moet u niet elke dag uitgebreid douchen. Vaak is een "kattenwasje" met een beetje zeep en een molton voldoende.

U hoeft ook niet elk bord afzonderlijk af te wassen onmiddellijk na gebruik. Wacht met afwassen tot de afwas is opgehoopt. Een waterglas of een bord met slechts een paar broodkruimels erop kan meerdere keren worden hergebruikt zonder afwas. Zorg er ook voor dat u de kraan dichtdraait als u de afwas doet of uw tanden poetst.

Wasser fließt in Hände

Om elektriciteit te besparen moet u zo weinig mogelijk elektronische apparaten gebruiken. Entertainmentapparaten zoals een tv kun je gerust thuislaten, en je smartphone kun je het beste alleen gebruiken als je hem nodig hebt, bijvoorbeeld voor telefoongesprekken en navigatie. Geniet anders van het animatieprogramma op uw vakantiebestemming, onderneem milieuvriendelijke vrijetijdsactiviteiten zoals een fiets- of kanotocht en geniet van de natuur buiten uw campingdeur.

Als je toch elektriciteit nodig hebt, gebruik dan bij voorkeur zonne-energie, ook voor verlichting. Zoek naar energiebesparende lichtbronnen, zoals LED's.

Wohnwagen mit Fotovoltaik-Paneelen

2. verspilling voorkomen

In het belang van het milieu moet afval zoveel mogelijk worden vermeden en moet afval altijd op de juiste manier worden verwijderd. Gebruik de afvalstations op de camping en scheid uw afval op de juiste manier. Als je in de natuur bent, neem dan altijd je afval mee. Laat de camping en de omgeving altijd schoon achter.

Gebruik ook geen wegwerpproducten. Om verpakkingsafval te besparen, kunt u opbergdozen, stoffen zakken en andere herbruikbare of recycleerbare verpakkingen gebruiken. Dit geldt ook voor serviesgoed en bestek.

Wiederverwendbare Tasche

Grijs water afkomstig van afwassen, douchen, koken enz. mag alleen op speciale stortplaatsen worden geloosd. U vindt deze op uw camping. Bij sommige tankstations kunt u ook grijs water lozen - vraag er gewoon naar. In geen geval mag u het in de natuur, in waterlichamen of in de afvoer gieten.

3. gebruik biologisch afbreekbare producten

Idealiter bevat je vakantiebagage zo duurzaam mogelijke producten. Zorg ervoor dat uw douchegel, shampoo, afwasmiddel en wasmiddel biologisch afbreekbaar zijn om het grondwater niet te vervuilen. Vermijd ook milieuonvriendelijke of zelfs giftige additieven voor het toilet van uw camper.

In het algemeen moet u afscheid nemen van chemische toiletten. Gescheiden toiletten zijn een veel duurzamer alternatief. Het Boxio scheidingstoilet is gemaakt van gerecycled plastic en heeft geen water of chemicaliën nodig. Urine en vast afval worden in aparte containers verzameld. Dankzij de composteerbare zak kunt u uitwerpselen, toiletpapier en afval na gebruik van het toilet gemakkelijk bij het afval doen.

Hetzelfde geldt voor mobiele toiletten: Gooi afval en afvalwater alleen weg bij de daarvoor bestemde stortplaatsen!

Conclusie: Hoe zorgt u voor meer duurzaamheid op uw kampeervakantie?

Duurzaam kamperen is een trend die niet alleen steeds meer reizigers zelf ontdekken, maar ook steeds meer leveranciers van campings, stacaravans en kampeeraccessoires erkennen. Daardoor zijn er nu veel mogelijkheden om zonder veel moeite en op een ontspannen manier duurzaam te reizen, zonder aan comfort te moeten inboeten.

Frau öffnet Wohnmobilfenster

Het belangrijkste is dat u uw reis plant: ga na of uw vakantiebestemmingen echt geschikt zijn om met een camper te reizen of dat het milieuvriendelijker is om bijvoorbeeld met de trein te reizen en dan ter plaatse een stacaravan te huren.

Als u een camper koopt of er zelf een bouwt, kies dan voor natuurlijke materialen, een functionele uitrusting en de juiste maat. Zorg er daarna voor dat je zuinig rijdt en je altijd zuinig en milieubewust gedraagt op je vakantiebestemming.

Uiteindelijk ben je een gast. Laat de camping en de omgeving zoals u ze aantrof. Duurzaam kamperen is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor uw portemonnee. U kunt dus meteen beginnen met het plannen van uw volgende duurzame vakantie!

 

Volgende lezen

Mutter und Sohn spielen mit kleinem Hund im Van
Beim Wildcamping lässt sich Gebirgslandschaft mit Blick auf den See wunderbar genießen

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.