VANLIFE

Vanlife met kinderen: Voltijds reizen met het hele gezin aan boord

Mutter und Sohn spielen mit kleinem Hund im Van

De laatste vakantie met het gezin was geweldig en nu denk je erover om je echte droom te verwezenlijken: een fulltime leven in een busje.

Op deze manier kun je bijzondere ervaringen opdoen met je favoriete mensen en wie weet, misschien wel de reis van je leven maken?

Als je erover denkt om met het hele gezin het leven in een bestelwagen aan te pakken, dan moet je zeker dit artikel lezen.

We helpen je de vraag te beantwoorden of deze levensstijl echt geschikt is voor jou en je kinderen door je praktische informatie en tips te geven.

  • Wat te doen als je geen kampeerplaats in de buurt kunt vinden?

  • Hoe houd je de kinderen tevreden als het dagelijkse leven begint en het volgende avontuur niet om de hoek ligt?

  • Hoe kun je de bus of camper gezinsvriendelijk uitrusten?

We zullen deze en vele andere vragen tot op de bodem uitzoeken!

Kind en camper - kan dat?

Je hebt al een paar roadtrips gemaakt en wilt nu graag meer van de wereld zien met je kinderen terwijl ze nog klein zijn.

Maar werkt het kampeeravontuur wel op de lange termijn? Veel ouders zijn onzeker als ze deze manier van leven onder de loep nemen. Moet je daarom misschien alleen op campings in het algemeen blijven? Een kampeerplaats zoeken op het platteland kan immers behoorlijk vermoeiend zijn - vooral met jengelende kinderen op de achterbank. Maar is dit wel het echte vanlife?

Ook al verschillen de wensen en ideeën over een "echt" vanlife vaak al vanaf het begin van de planning, één ding moet je altijd in gedachten houden:

Met je eigen bestelwagen of camper heb je altijd je doel in het leven bij je en ben je dus volledig onafhankelijk en flexibel als het aankomt op het organiseren van je tijd in de bestelwagen. De truc is om jezelf vanaf het begin zoveel mogelijk stress te besparen.

Misschien moet je niet meteen beginnen als een volledig zelfstandig vanlife gezin als je nog maar één kampeervakantie met de kinderen hebt doorgebracht. Doe het rustig aan en begin met langere verblijven op campings voordat je de "vrijheid" voelt en alleen nog maar zelfvoorzienend bent.

We geven je meer belangrijke tips in het volgende gedeelte, maar om de vraag van hierboven te beantwoorden:

Kind en busje werkt zeker!

Die ganze Familie im Van unter einer Decke, nur die Füße sichtbar

Wat is de beste manier om met een gezin in een camper te leven?

Hoe word je een echt vanlife gezin?

Moet je vanaf het begin streven naar zoveel mogelijk comfort, zodat iedereen (vooral de kinderen) een comfortabel leven heeft, of hoort het gewoon bij het avontuur om weinig ruimte in de camper te hebben en dus zoveel mogelijk te besparen op uitrusting en bagage?

Hoe moet de camper worden uitgerust met een kind?

Is er een extra kinderbed nodig of kan het kind bij de ouders slapen?

In ons scenario gaan we uit van een kleinere camper, bijvoorbeeld een bus of een omgebouwde bestelwagen. Als je in een volledig uitgeruste camper of caravan reist, hoef je je hier waarschijnlijk minder zorgen over te maken.

Het is vaak mogelijk om een zogenaamd "noodbed" op te zetten in een camper. Dit is ideaal voor kinderen boven een bepaalde leeftijd en je hebt geen pop-up dak nodig. Als je weinig ruimte hebt in de bus, kun je bijvoorbeeld de bestuurderscabine ombouwen tot een kinderbed. De optimale oplossing voor de bus is echter een hefdak, zodat er vier mensen in kunnen slapen zonder dat er een extra bed voor kinderen nodig is.

Je moet ook stromend water aan boord hebben, een relatief grote koelbox, een gasfornuis (uiterste voorzichtigheid is hier altijd geboden, vooral met kinderen) en voldoende opbergruimte (bij voorkeur individuele compartimenten) voor de persoonlijke spullen van elk gezinslid.

💡 Tip: Vooral als je met kinderen reist, kan een apart toilet ook de moeite waard zijn en je gegarandeerd een of twee stressvolle situaties besparen.

Is er een ideale buscamper met twee kinderen?

Als je nog helemaal aan het begin staat van de verbouwing, moet je zoveel mogelijk ruimte inplannen.

Dit betekent dat je je bestelwagen het beste kunt upgraden met een hefdak of hoog dak als dat er nog niet is. Er moet een fietsenrek worden gemonteerd voor de fietsen en als je de mogelijkheid hebt, kan een dakkoffer ook een goed idee zijn.

Als je de camper speciaal uitrust voor een busleven met (kleine) kinderen, moet je ervoor zorgen dat hij kindvriendelijk is. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een veiligheidsvoorziening aan de bovenkant van het dakbed moet bevestigen, dat je het kooktoestel moet kunnen afsluiten en ook dat je de achterbank moet voorzien van een stoffen bekleding die niet te hoogwaardig is.

Er moeten ook verduisteringsopties zijn, horren voor de ramen en eventueel een standkachel als je van plan bent om meer te doen dan alleen reizen in de zomermaanden.

Vater mit Tochter am Strand, in den Wellen spielend

Is een bus of een camper beter geschikt voor deze levensstijl?

Bus, camper, caravan of zelfs een auto met daktent: wat is in de praktijk het beste?

De camper met kinderen is bedoeld als een toevluchtsoord voor het hele gezin en als het aankomt op het vinden van het juiste voertuig, moet iedereen het uiteindelijk met elkaar eens zijn. Als je met een baby reist, is een bus waarschijnlijk voldoende (zelfs zonder extra pop-up dak). Als je met twee of drie (kleine) kinderen reist, moet je waarschijnlijk op zoek naar een grotere camper.

Tip: Auto en caravan? Dat kan natuurlijk ook! Want ook zonder klassieke bestelwagen kun je de wereld op vier of meer wielen ontdekken.

Belangrijke onderwerpen & tips voor het camperleven met kinderen

In dit artikel willen we ook een paar aspecten behandelen die vooral te maken hebben met het dagelijkse leven in een bestelwagen.

Want zelfs als de beslissing al genomen is en je over een paar weken of maanden al "onderweg" bent, moet je zeker op voorhand nadenken over de volgende punten - zodat de reis echt een droom wordt en niet alleen maar stress.

Dagelijks leven

Wat te doen als het regent of als er niets nieuws gebeurt?

Vooral als je lang op reis bent of meerdere weken op dezelfde plek doorbrengt (wat waarschijnlijk eerder regel dan uitzondering is met een kind), zul je op een gegeven moment waarschijnlijk een dagelijkse routine opbouwen. Vakantie wordt als het ware de norm.

Vooral bij slecht weer, als je niet kunt picknicken op het platteland of alleen naar de dichtstbijzijnde speeltuin kunt gaan, moet je inventief worden. Je kunt het beste iets speciaals bedenken dat je tevoorschijn kunt toveren als je "vast" zit in de bus. Wat dacht je ervan om van het bed een indianentent te maken en de kinderen een spannend avonturenverhaal voor te lezen?

Kamperen

Hoe vind je altijd goede kampeerplaatsen?

Het is vaak moeilijk om goede plaatsen te vinden om te overnachten, vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, maar bijvoorbeeld ook in Italië, Frankrijk en Kroatië. Dit komt omdat het op veel plaatsen verboden is om vrij te staan en kamperen alleen is toegestaan op geadverteerde kampeerplaatsen.

Om hier frustratie te voorkomen, kun je het beste van tevoren zoeken naar geschikte campings en kampeerplaatsen op je route en er dan gericht naartoe rijden. Vooral met kinderen kun je vaak niet zomaar in het niets gaan staan.

Duur

Houd bij het maken van je vanlife plannen rekening met de verwachte verblijfsduur.

De leerplicht kan een grote factor zijn voor een gezin met kinderen die binnenkort ouder zijn, vooral als je van plan bent om enkele maanden of zelfs jaren op reis te gaan. De baan van de ouders speelt natuurlijk ook een rol.

Als je tussen een en drie maanden gaat reizen, moet je van bij het begin enkele belangrijke data vastleggen. Als je weet dat je er op bepaalde data wilt zijn, maakt dat de planning vaak een stuk eenvoudiger. Natuurlijk moet je je niet laten afschrikken als dingen niet gaan zoals gepland.

Kastenwagen mit offenem Kofferraum und Blick in den Wagen

Hygiëne

Iets waar je van tevoren zeker rekening mee moet houden, is de sanitaire situatie aan boord.

Vooral met een baby of klein kind in de bus kan het van onschatbare waarde zijn om direct toegang te hebben tot stromend water of om het kind tijdens de reis snel naar het toilet te kunnen laten gaan. Het is ook een voordeel voor ouders om niet steeds op zoek te moeten naar een openbaar toilet als hun blaas knelt.

💡 Tip: Een droog scheidingstoilet is geschikt voor iedereen en de compacte versie van BOXIO kan ook gemakkelijk worden opgeborgen in de auto of bus.

Pak gewoon een paar Bio Bags, hennepstrooisel en natuurlijk toiletpapier in en je bent klaar om te gaan!

Reisbestemmingen

Met zoveel mogelijkheden moet je het meest geschikte gebied voor kinderen kiezen.

Een reis naar het zuiden van Europa (zoals Frankrijk of Spanje) is vaak bijzonder geschikt voor gezinnen, omdat het daar in de lente al aangenaam warm is en in de herfst nog lang lekker zacht blijft. Bovendien zijn de omstandigheden vergelijkbaar met die in Duitsland, wat handig is als je bijvoorbeeld naar de dokter moet.

💡 Tip: Als je meer van de wereld wilt zien, is het aan te raden om alles te weten te komen over het leven in de plaats of stad waar je naartoe reist.

Grauer Van mit Aufstelldach auf freiem Feld

Met het hele gezin in een camper - ervaringen en conclusie

Als je gaat voor de droom van een leven in een camper met het hele gezin, moet je niet alleen je instincten laten beslissen.

Want niets is zo frustrerend als de grootste plannen en wensen (of verwachtingen) hebben voor het leven in een camper en dan teleurgesteld worden. Vergeet niet dat het niet gaat om het organiseren van een complete wereldreis, maar dat je gewoon mooie herinneringen wilt creëren met de mensen van wie je houdt.

Dit kan ook aan een meer in Oostenrijk of een ander land bij jou in de buurt en hoeft niet per se meerdere maanden te duren. Vanlife houdt ook in dat je je plannen wijzigt en bijvoorbeeld de data of de manier van reizen aanpast.

Eén ding moet je altijd in gedachten houden: Alles loopt nooit van een leien dakje, of het nu thuis is of in de bus. Toch moet plezier altijd centraal staan en niet overschaduwd worden door de kleine dagelijkse problemen van het (bestel)leven.

We wensen jou en je hele gezin een fijne vakantie en veel plezier!

💡 Tip: Als je meer wilt lezen over het leven in een bestelwagen, neem dan een kijkje op onze blog. We bekijken onder andere hoe je het best een vanlife interieurverbouwing uitvoert en wat de must-haves zijn op het vlak van camperuitrusting!

Drei Kinder mit ihrer Mutter draußen unterwegs

Vanlife met kinderen - FAQ

Waar moet je rekening mee houden bij ouderschapsverlof in een camper?

Idealiter is je baby minstens zes maanden oud als je je ouderschapsverlof in een camper plant. Misschien wil je ook een geschikt kinderbedje meenemen.

Hoe werkt vanlife met een peuter?

Met de juiste uitrusting kunt u een baby of peuter gemakkelijk aanpassen aan het leven in de bestelwagen. Denk bijvoorbeeld aan een draagzak of een opvouwbare kinderwagen.

Bestaat er een goede camper speciaal voor gezinnen?

Er bestaat niet zoiets als de niet-plus-ultra onder kampeerders, maar je moet je gewoon van tevoren afvragen wat je eigen voorkeuren zijn: reis je liever comfortabel in een busje of met een daktent, of wil je meer comfort, zoals dat van een grotere camper?

Volgende lezen

Vanlife-Hacks: So lebt und reist es sich leichter!
Touristin hebt die Hände und genießt den Seeblick

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.