Gek - Plotseling zijn er bijna 3 maanden verstreken sinds de laatste blog. Het is eind november en hier in Queensland begint het oogstseizoen voor het "goede" fruit langzaam op gang te komen voor de boeren en backpackers. Vandaag wil ik jullie graag uitleggen wat ik precies bedoel met "goed". Maar voordat ik inga op mijn ervaringsverslag, wil ik in een korte vraag en antwoord antwoord geven op de belangrijkste vragen die de meeste mensen zichzelf stellen. Dus, daar gaan we!
V&A over boerderijwerk
Waarom boerderijwerk in Australië?
Heel eenvoudig, Australië is een van de grootste landbouwbedrijven en verbouwt een extreem grote verscheidenheid aan groenten, fruit en granen. Dat betekent dat deze sector veel banen biedt, met of zonder eerdere ervaring. En ik denk dat ik gelijk heb als ik zeg dat statistisch gezien maar heel weinig mensen uit Duitsland echt op een boerderij hebben gewerkt, dus het is iets heel anders!
Soorten werk op de boerderij
Er is het klassieke oogstwerk op plantages, maar ook voorbereidend of vervolgwerk buiten het seizoen, zoals het snoeien van bomen en het onderhouden van irrigatiesystemen. Dan zijn er natuurlijk ook nog dierboerderijen, zoals paardenboerderijen, waar stalwerkzaamheden moeten worden verricht, of melkveebedrijven, waar de koeien moeten worden verzorgd, gevoederd en gemolken.
Hoe vind je een baan op een boerderij in Australië?
Er zijn hier verschillende opties. Het is altijd handig om met andere backpackers te praten en contacten te leggen. Je kunt ook af en toe interessante vacatures vinden in hostels. Maar als je echt het initiatief wilt nemen, moet je alle Facebook-groepen doorlezen en hopen op de juiste vacature. Dan zijn er natuurlijk nog websites zoals Backpackerjobboard.com.au, waar je eenmalig je sollicitatiedocumenten kunt maken (liefst met wat moeite) en dan met één klik kunt solliciteren op veel verschillende banen.
In welke gebieden kan ik werk op de boerderij vinden in Australië?
In principe in het hele land. Het centrum van talloze boerderijen met oogstwerk ligt echter in en rond Bundaberg in Queensland. Maar als je iets heel anders wilt doen, kun je ook informatie vinden over parelboerderijen in Broome in West-Australië.
Wanneer is er werk op de boerderij?
Het oogstseizoen in Queensland, bijvoorbeeld in de regio Bundaberg, begint meestal in november en gaat dan door met het lange avocadoseizoen tot eind augustus of zelfs begin september. Het macadamiaseizoen duurt zelfs tot oktober, wat betekent dat er het hele jaar door werk is.
Voordelen van boerderijwerk in Australië
Het grootste voordeel is waarschijnlijk de ervaring zelf. Je leert veel over de landbouw, je werkt buiten in weer en wind (het liefst als de zon niet te heet is) en je bent lichamelijk actief. Ik zeg dat als je meer werk wilt, je altijd meer kunt doen. Er is altijd wel iets te doen op de boerderij. Daarnaast leer je ook nieuwe mensen kennen. Of het nu andere backpackers zijn of Australiërs die gepassioneerd zijn over hun boerderij, het werk en de levensstijl. En natuurlijk, als je veel werkt en minder tijd en mogelijkheden hebt om geld uit te geven, kun je ook veel geld besparen omdat je misschien wat verder landinwaarts woont.
Uitdagingen van boerderijwerk in Australië
Het weer is zeker een uitdaging. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 40 graden, gevolgd door de zwaarste regenval die je je maar kunt voorstellen. Dit alles en het werk zelf eisen natuurlijk zijn tol van het lichaam. Het kan allemaal onmogelijk lijken, vooral in het begin.
Tips voor werk op de boerderij
Als je vragen of onzekerheden hebt, stel ze dan gerust. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, vooral als het warm is, en dat je huid goed beschermd is tegen de zon. Heb het vertrouwen om iets nieuws te proberen en wees niet te verlegen. Niemand verwacht dat je alles meteen onder de knie hebt. Want zoals ze zeggen: oefening baart kunst.
BOXIO - SANITAIR | Mobiele badkamer
Mijn persoonlijke ervaringsverslag
Werkvakanties in Australië en werken op een boerderij gaan voor veel backpackers vaak hand in hand. Waarom? Nou, je kunt er goed geld mee verdienen en sparen en, afgezien van het geld, is het gewoon een spannende ervaring en iets heel anders voor velen. Het werk op de boerderij telt ook mee voor je "88 dagen", waarmee je in aanmerking komt voor je "werkvakantievisum voor het 2e jaar".
Ik zal je vertellen hoe ik het heb gedaan met het werk op de boerderij. Er zijn natuurlijk meerdere opties, maar mijn manier werkte heel goed voor mij.
Ik kwam eind november 2023 aan in Australië en wist dat ik mijn 88 dagen deze keer 100% zou doen en het liefst zo vroeg mogelijk, zodat ik aan het eind niet ineens tijd tekort zou komen. Dus zodra ik mijn auto had gekocht en klaar was om te werken en te reizen, solliciteerde ik op zoveel mogelijk banen als fruitplukker. Ik vond de meeste vacatures op de website backpackerjobboard.com.au, maar mijn sollicitaties waren niet succesvol. Naast de sollicitaties stuurde ik er ook een naar een zogenaamd "working hostel". Om het uit te leggen, een working hostel is eigenlijk een normaal hostel waar je verblijft, maar ze regelen baantjes voor je zodat je zo snel mogelijk aan het werk kunt. Dit is eigenlijk heel cool, maar helaas moet je voorzichtig zijn, want er zijn altijd hostels die er alleen op uit zijn om winst te maken en misbruik maken van backpackers, ze te veel betalen, ze laten wachten op werk of samenwerken met slechte bedrijven waar backpackers niet goed worden behandeld. Om te voorkomen dat je dit overkomt, kan ik je 2 hostels in Childers aanbevelen. De ene is de Childers Eco-Lodge, waar ik zelf 4 maanden verbleef, en de andere is Farm Gate Childers, waar mijn zus momenteel haar 88 dagen doet.
Het werk op de boerderij zelf is vaak vermoeiend, maar kan door iedereen gedaan worden! Jong, oud, lang, kort, man, vrouw, divers... je weet wat ik bedoel. Geef jezelf in het begin wat tijd om aan alles te wennen. Velen kwamen van de kust en een absolute droomlevensstijl met reizen, surfen en elke dag een strand in Childers (waar het maar 30 minuten is naar het volgende strand in Woodgate), werden het na 1-2 dagen zat en vertrokken weer. Natuurlijk is het anders dan werken in een café in Noosa, waar alles aan zee gebeurt en er alleen maar gelijkgestemde surfgekke mensen rondlopen. Maar zoals ik al zei, geef jezelf de tijd om aan alles te wennen. Ik zou zeggen minstens 2 weken. Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak, maar ik vond het werk op de boerderij erg leuk. Je werkt de hele dag buiten, bent de hele tijd lichamelijk actief en ziet aan het eind van de dag het resultaat. Maar dat komt uit mijn mond en daarvoor heb ik de afgelopen drie jaar op een kantoor gewerkt en geworsteld met Powerpoints en Excel-spreadsheets.
Maar voordat je naar de boerderij gaat, heb je een paar dingen nodig die ik hier op een rijtje heb gezet.
-
Hogevis-shirts met lange en korte mouwen (kijk eerst in de winkel voordat je nieuwe koopt)
-
Grote waterfles (controleer ook eerst de winkels)
-
Werkschoenen (die van Kmart, Target of BigW zijn goed)
-
zonnebrandcrème
-
Pet of hoed
BOXIO COOL PLUS | Passieve koelbox met ijsblokjes
lychees
Hoe dan ook, mijn eerste boerderijbaan was waarschijnlijk de beste die ik had kunnen krijgen. Lychees oogsten op de boerderij van Van Rooyen. De familie Van Rooyen, man en vrouw en 3 zonen, de allerliefste mensen die je je als baas kunt voorstellen. En wat iedereen waarschijnlijk wenst: hard werken wordt gewaardeerd en beloond. Ik oogstte voor alles wat ik waard was en werd vanaf dag 4 gepromoveerd tot buggychauffeur. Met andere woorden, ik oogstte nog steeds, maar zodra de aanhanger vol was, mocht ik ermee naar de loods rijden, hem daar uitladen en weer vullen met lege kratten. Dat gaf me wat meer afwisseling en het rijden met de buggy's was leuk. Afgezien daarvan is het dagelijks leven vrijwel hetzelfde. Het oogsten van lychees betekent heel vroeg beginnen, want je kunt maar tot uiterlijk 12 uur oogsten, want daarna is het te warm en worden de lychees te zacht en te snel beschadigd. Een goede werkdag was van 5.30 tot 12.30 uur. Maar ik wilde nog meer werken en dus vroeg ik om extra werk en dat kreeg ik ook. Dit betekende dat als alle andere backpackers naar huis waren gegaan, ik soms nog 4-5 uur bezig was met bomen kappen, onkruid wieden of ander onderhoudswerk. Ik had ook het geluk dat toen het lycheeseizoen na 4 weken voorbij was, ik nog een hele maand kon helpen met het opruimen van de boerderij. Met andere woorden, ik had een fulltime baan van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags elke dag en deed constant andere klusjes. Hierdoor hoefde ik tot het avocadoseizoen geen overbruggingsbaan aan te nemen.
Avocado's
Het avocadoseizoen begon in maart. Hier was het dagelijks leven weer een beetje anders. Zolang het niet regende, werkten we 5 dagen per week (maandag tot vrijdag) van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags. De boerderij (Peirsons Farm) was enorm. Er waren altijd verschillende secties bomenrijen waar je eerst doorheen liep en alles oogstte wat je vanaf de grond kon bereiken en daarna ging je op de hoogwerkers en oogstte je de rest van de bomen. Verhoudingsgewijs zaten we meer op de plukkers dan op de grond, wat ook veel relaxter was omdat je geen zware tas hoeft te dragen, maar alle avocado's worden verzameld in een mand die aan de plukkers is bevestigd. Nogmaals, ik had veel geluk met de boerderij. Onze manager en opzichter Mick was waarschijnlijk de grootste Aussie die ik ooit heb ontmoet. Rugbybroek, werkshirt, haveloze Akubra-hoed en altijd in voor een pint in de pub. Ja echt, elke dinsdagavond gingen we met een paar mensen van het hostel in Zuid-Kolan naar de pub voor de beste kip parmis die ik ooit heb gehad. En Mick was er ook een paar keer. De man is een absolute legende.
Conclusie: Boerderijwerk
Op beide boerderijen was ik verdrietig toen de tijd om was, maar ook dankbaar en blij dat ik zoveel geluk had. Het is altijd de moeite waard om hard te werken en een goede relatie op te bouwen met de boeren, want zo word je herinnerd en je weet nooit of je ooit nog een boerderijbaan nodig hebt. En tot slot, om terug te komen op het "goede" fruit dat aan het begin werd genoemd: met goed bedoel ik alles wat groeit vanaf buik- of schouderhoogte, zoals lychees en avocado's, maar ook mango's (hoewel het mangosap soms bijtend kan zijn) of citrusvruchten. Alles wat op de grond groeit, zoals aardbeien, aardappelen, etc., is meteen al zwaarder voor het lichaam. Dus houd je ogen open als je op zoek bent naar een baan en veel plezier.