Heb je er altijd al van gedroomd om je vrij te voelen en gewoon weg te reizen?
Dan is een camper precies wat je zoekt. Ideaal voor spontane korte trips of voor een uitgebreide rondreis - met een camper ben je onafhankelijk van hotels, vluchten en toeristenmassa's en kun je je eigen avontuurlijke reis beginnen.
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voor de perfecte reis. Het is niet altijd gemakkelijk om aan alles te denken wat je nodig hebt voor een ontspannen kampeervakantie, vooral als je nog nooit hebt gekampeerd.
Hier vindt u praktische tips en adviezen om uw kampeervakantie onvergetelijk te maken.
De juiste camper en kampeerplaats
De camperuitrusting moet individueel worden aangepast aan je behoeften om te kunnen genieten van een comfortabele en stressvrije vakantie in je camper. Tegenwoordig varieert de camperuitrusting sterk en is deze afhankelijk van het campermodel.
Terwijl basiscampers met een eenvoudige kampeeruitrusting vrij goedkoop zijn, zijn er ook dure campermodellen met een luxe uitrusting. Bedenk van tevoren welke kampeeraccessoires en camperuitrusting belangrijk voor je zijn.
Wil je een goed bed, is een matras voldoende of slaap je liever in een hangmat tijdens het kamperen? Heb je een keuken nodig of barbecue je liever buiten? Hoeveel spullen wil je meenemen op reis en hoe hoog mag de prijs van de caravan zijn?
Veel eerste uitrusting zoals gereedschap, kabels en slangen hoef je maar één keer aan te schaffen, terwijl andere accessoires zoals een gasfles of waterfilter regelmatig vervangen moeten worden.
Vraag advies aan experts voordat je een keuze maakt voor je camper. Bij veel camperhandelaars kun je de basisuitrusting laten aanpassen.
Om je te helpen je reis voor te bereiden en niets te vergeten, zijn er checklists die een overzicht geven van de noodzakelijke items. Natuurlijk zijn dit slechts richtlijnen; je moet zelf uitvinden wat je nodig hebt om je comfortabel te voelen tijdens het reizen. Afhankelijk van de duur van de reis, de bestemming en de tijd van het jaar heb je verschillende dingen nodig.
Hier is een checklist voor de eerste uitrusting van je camper:
-
CEE-aansluitkabel voor elektriciteit
-
Kabelhaspel/verlengkabel
-
Slang voor vers water
-
Slang voor afvalwater
-
Vuilwatertank of emmer
-
Vers water additief
-
Gasflessen
-
Wielkeggen & remwiggen
-
WC-hygiëne / campingtoilet
-
Bezem, handborstel & schop, eventueel sneeuwschep
-
Ladder of opstapje
-
Waslijn of wasrek & wasknijpers
-
Voortent
-
Dekens & kussens
-
Klaptafel & campingstoelen
-
Wasmand
-
Hamer & gereedschapskist
-
Organisatiedozen
-
Deurmat
-
Pantsertape & kabelbinders
-
Zaklamp
Welke camper past bij mij?
In principe kun je natuurlijk met veel verschillende voertuigmodellen op vakantie gaan. Maar om ruimte te vinden voor alles wat je nodig hebt, zijn bepaalde modellen met een bepaalde basisuitrusting geschikt.
De populairste modellen zijn de camper, de paneelbus, de alkoofcamper, halfintegrale modellen, geïntegreerde modellen en de liner.
Denk na over de prijs die je bereid bent te betalen en de functies waaraan je waarde hecht.
De camper
Campers zijn een van de oudere campermodellen. De bekendste vertegenwoordigers zijn Bullis en VW bussen.
Tegenwoordig kopen veel mensen oude voertuigen en bouwen ze zelf om. Je creativiteit kent geen grenzen als je een voertuig zelf ombouwt en het eindresultaat is een aangepaste camper waar je trots op kunt zijn.
Veel jonge mensen kopen zo'n camper als starter en gebruiken hem om de wereld te verkennen.
Een voordeel van zo'n camper is de grootte. Met een hoogte van minder dan twee meter is hij geschikt voor gebruik in ondergrondse garages en hij rijdt meestal hetzelfde als een auto. Je hebt dus geen speciaal rijbewijs nodig om zo'n camper te besturen.
Er is veel gebeurd met de basisvoertuigen. Naast de alomtegenwoordige VW-bus hebben fabrikanten als Ford, Renault, Mercedes en Nissan dit voorbeeld gevolgd en bieden ze verschillende modellen aan met verschillende basisuitrustingen.
De gesloten bestelwagen
De omgebouwde bestelwagen wordt steeds populairder. Fabrikanten kunnen de vraag nauwelijks bijhouden.
De gesloten bestelwagen verschilt qua breedte en hoogte van de camper, maar is nog steeds compacter dan de meeste campers met een carrosserie, omdat hij smaller en korter is.
Paneelbusjes hebben meestal een ruimte met wastafel, toilet en douche, wat het comfort natuurlijk enorm verhoogt. De bedden zijn meestal ook comfortabeler dan in campers, omdat er bedden in de lengte zijn geïnstalleerd, waardoor het gemakkelijker is om in te stappen.
Gesloten bestelwagens zijn verkrijgbaar in allerlei varianten met verschillende basisuitrustingen. De populairste leveranciers van gesloten bestelwagens zijn Mercedes-Benz, Citroën, VW en Fiat.
Alkoof
De alkoofcamper kan tot zes personen meenemen op vakantie. Daarom is hij zo populair bij gezinnen en verhuurbedrijven.
De ruime en, vooral voor kinderen, zeer gezellige bovenruimte boven de bestuurderscabine geeft de alkoofcamper zijn naam.
In de alkoof slapen twee mensen en samen met het bed achterin en het bed dat ontstaat door de omgebouwde zitgroep, zijn er in totaal zes slaapplaatsen.
Achterin slapen kampeerders in een tweepersoonsbed, een stapelbed of eenpersoonsbed, afhankelijk van de indeling. Kampeerders klimmen meestal via een hangladder in de alkoof.
Het alkoofmodel biedt ruimte voor alles en varieert in prijs afhankelijk van de basisuitrusting.
Semi-geïntegreerde modellen
Semi-geïntegreerde modellen zijn elegant en zeer wendbaar dankzij hun compacte afmetingen.
Bij halfintegraal campers wordt de overgang van de bestuurderscabine naar het woongedeelte afgedekt door een plat dak.
Semi-integraal campers zijn over het algemeen aerodynamisch gunstiger en eleganter dan de grotere alkoof campers. Ze zijn ook aanzienlijk lager en wegen minder, omdat de bolle en uitstekende alkoof ontbreekt.
Moderne semi-geïntegreerde campers hebben vaak grote panoramische ramen in het dak. Het is belangrijk dat de glazen oppervlakken van binnenuit goed in de schaduw kunnen worden gehouden. Dit model is een zeer luxe camper en biedt alles wat je hartje begeert.
Geïntegreerde modellen
Geïntegreerde en half-geïntegreerde campers verschillen in prijs en camperuitrusting.
Het geïntegreerde model is over het algemeen duurder dan het half geïntegreerde model. Daar is een goede reden voor, want de fabrikant van dit type voertuig gebruikt alleen het basisvoertuig in de vorm van een voorruit. Hij gebruikt alleen het chassis met cabineplatform, het dashboard en alle bedieningselementen, maar niet de cabine.
De voorkant van het voertuig is ontworpen door de desbetreffende fabrikant. Door het speciale ontwerp ziet het geïntegreerde voertuig er harmonieuzer uit en lijkt het meer op een camper.
De voering
Dit zijn grote, dure en bijzonder luxueus uitgeruste modellen. De klassieke liner rolt over het asfalt op een stevig vrachtwagenchassis van Iveco, MAN, Volvo of Mercedes-Benz.
Dankzij de ombouw van het originele chassis zit de chauffeur in de Liner dicht bij de panoramische voorruit. De Liner heeft bijzonder dikke wanden en een hoogwaardige cabineconstructie.
Warmwaterverwarmers, garages en verwarmde dubbele vloeren behoren tot de standaarduitrusting. Dit wordt echter ook weerspiegeld in de prijs en grootte.
Liners zijn tot twaalf meter lang en 2,50 meter breed. Met een hoogte van 4 meter zijn ze niet geschikt voor alle routes en standplaatsen. Routes met bruggen en tunnels moeten van tevoren goed worden gecontroleerd.
Prijzen beginnen rond de 150.000 euro, met bijna geen bovengrens. Elektrisch uitschuifbare erkers vergroten vaak de toch al royale ruimte.
Veiligheid in de camper
Met de camper sta je in het middelpunt van het leven en daarom is een veilige uitrusting erg belangrijk. Er zijn een paar must-haves die je moet hebben om je veilig te voelen in je camper, zelfs als het donker is of in een gevaarlijke situatie.
Naast een gevarendriehoek en high-visibility vesten, die wettelijk verplicht zijn voor ongevalssituaties, zijn blussprays en een EHBO-doos ook accessoires die je altijd bij de hand moet hebben.
Als je een keuken in je camper hebt, is een rookmelder ook een must.
Een sleepkabel, reservebanden en reparatiesets horen ook bij de accessoires. Als je offroadtochten wilt maken, moet je een navigatiesysteem aanschaffen dat je ook offline kunt gebruiken. Veel campers hebben al een ingebouwd navigatiesysteem.
Vergeet de oplaadkabel voor je elektronische apparaten en een extra powerbank niet.
Als je op reis niet zonder internet wilt, zijn er manieren om met draagbare apparaten toegang te krijgen tot internet in je camper, zelfs in de wildernis. Er zijn ook veel handige kampeerapps waar je ervaringen voor kampeerplaatsen, campings en ideeën voor je reis kunt vinden. Ondanks de gedigitaliseerde wereld mogen pen en papier in geen enkele eerste uitrusting ontbreken.
Deze uitrusting verhoogt de veiligheid in het dagelijkse kampeerleven:
-
Waarschuwingsdriehoek
-
Reservebanden
-
Veiligheidsvesten
-
Brandblusser
-
EHBO-doos
-
Zekeringen
-
Gloeilampen
-
Gereedschapskist
-
Wielblokken
-
Waterpas
-
Anti diefstal apparaat
-
Technologie: oplaadkabel, powerbank, standplaats-app enz.
Eerste camperuitrusting: elektriciteit en gas
-
Rookmelder, gasmelder
-
Kabelhaspel die is goedgekeurd voor buitengebruik
-
CEE-stekkeradapter voor stroom naar kabelhaspel of verlengkabel
-
Gasflessen en adapter
-
Zaklamp/koplamp
-
Sprookjesverlichting
-
Stekkerdoos
-
USB-oplader
-
Kabelhouder
De juiste kampeerkeuken
Afhankelijk van hoe vaak en uitgebreid je wilt koken in je camper, heb je bepaalde accessoires nodig voor dagelijks gebruik.
Naast borden, potten en bestek moeten er ook waterreservoirs zijn. Bedenk van tevoren voor hoeveel personen de camper en het aantal gebruiksvoorwerpen ontworpen moeten zijn, want elk extra voorwerp draagt bij aan het totale gewicht van de camper.
Zorg ervoor dat alle keukengerei een vaste plaats heeft in de keuken, zodat het tijdens het reizen niet uit de kastjes valt. Kies bij voorkeur materiaal dat licht en niet te breekbaar is.
Checklist - deze accessoires heb je nodig om te koken in de camper:
-
Platte en diepe borden
-
kommen
-
Bekers, glazen
-
Snijplanken
-
Bestek
-
Schaar, blikopener, flesopener, kurkentrekker
-
Schiller, groente- en kaasrasp
-
Pannen & potten & blikken
-
Diepvrieszakjes, huishoudfolie, aluminiumfolie, broodpapier
-
Vuilniszakken
-
Keukenrol
-
Afwasbak
-
Spons, doek, afwasmiddel
-
Vouwbaar afdruiprek
-
Theedoeken
-
Waterkoker, koffiefilter
Als je een voorraad voedsel wilt inslaan, moet je vooral droge basisproducten zoals meel, suiker, rijst, pasta, couscous, muesli en havermout meenemen.
Thee en koffie passen ook in elke camper en maken het ochtendbeeld op je vakantiebestemming zoeter.
Je kunt verschillende kruiden, olie en azijn toevoegen aan je checklist, hoewel je deze voedingsmiddelen natuurlijk ook lokaal op een markt of in een winkel kunt kopen. Maaltijden in blik, soepen in zakjes en voedsel in blik maken koken op een kampeervakantie makkelijker en maken deel uit van de kampeeruitrusting.
Camperuitrusting: Badkamer
Niet elke camper heeft een eigen badkamer. Als je jezelf wilt trakteren op de luxe van een eigen toilet en douche, moest je vroeger een camper kopen met duurdere voorzieningen.
Maar dat is in 2022 veranderd. Met de BOXIO - TOILET is er eindelijk een betaalbaar campingtoilet dat echt in elke camper past.
Niemand wil het zonder hygiëne stellen op vakantie. Daarom is het handig om je toiletspullen mee te nemen. Tot de verplichte camperaccessoires behoren toiletpapier en zeep.
Het is echter handiger om te weten dat je je ook kunt wassen op campings en in openbare wasruimtes.
Veel campers hebben op zijn minst een kleine wastafel. Dure modellen hebben geïntegreerde douches en een toilet. Met zo'n voertuig wordt je campervakantie een compleet succes.
Bij de basisuitrusting hoort ook een verbanddoos, die je bij de toiletspullen kunt bewaren. Als alles zijn plaats heeft, weet je waar je de juiste uitrusting kunt vinden in geval van nood.
Tip: Met het volgende hygiënepakket ben je goed uitgerust op reis:
-
Toiletpapier
-
zeep
-
Tandenborstel en tandpasta
-
Shampoo/douchegel
-
EHBO-kit voor op reis
-
Desinfecterende spray
-
Wasmiddel voor op reis
-
Handdoeken
-
Badslippers
-
Haardroger
-
Vrouwelijke hygiëne & babyhygiëne
Praktische interieuruitrusting in de camper
Afhankelijk van de grootte van de camper passen er meer of minder camperaccessoires in. De prijs varieert ook afhankelijk van de uitrusting van de camper.
Het is het beste om na te denken over wat je nodig hebt op reis en welke camperuitrusting je wilt voordat je koopt. Bedenk welke bestemmingen je wilt bezoeken en welke kampeeruitrusting je daar nodig hebt. Ongeacht de grootte van de camper moeten een lichte tafel, een stoel per persoon, een deken, een voetschraper of een buitentapijt deel uitmaken van de basisuitrusting.
Een handbezem en een schep moeten ook op de lijst staan van dingen die je mee moet nemen. Opvouwbare boxen, een waslijn en een luifel moeten in je bestelwagen worden bewaard. Watercontainers kunnen zorgen voor vers drinkwater tijdens het reizen naar bepaalde bestemmingen.
Om water goed op te slaan en te zuiveren, moet je bepaalde tips volgen om te vermijden dat je gezondheid in gevaar komt door stilstaand water. Speciale waterfiltersystemen zijn geschikt om water te zuiveren en zijn zeker een belangrijk onderdeel van de basisuitrusting.
De juiste kleding op kampeervakantie
Als je met een camper reist, moet je, afhankelijk van het land van bestemming, een uizicht als basisuitrusting bij je hebben. Een tip is om op langere reizen kleding voor 10 dagen mee te nemen en op campings alles regelmatig te wassen.
Vooral als beginner kan het moeilijk zijn om goed in te schatten hoeveel kleding en wat voor kleding je nodig hebt. Bij de keuze tussen slim en comfortabel geven ervaren kampeerders de voorkeur aan comfort. Maar iedereen moet voor zichzelf uitmaken welke kleding het meest geschikt is voor welke gelegenheid.
Gezinnen die met kinderen reizen, hebben natuurlijk andere kledingvereisten dan volwassenen.
Afhankelijk van de bestemming kan de paklijst bijvoorbeeld het volgende bevatten:
-
Toilettas om op te hangen met of zonder zuignappen
-
Scheermes met oplaadkabel
-
Maandverband / tampons
-
Slaapkleding
-
Badjas
-
T-shirts
-
Lang ondergoed
-
Korte broek
-
Lange broeken
-
Voor kinderen: regenbroek of graafbroek
-
Trui
-
Ondergoed / sokken
-
Regenjas
-
Fleece jas
-
Softshell jas
-
Kampeerschoenen
-
Outdoorbroek
-
Wandelschoenen
-
Rubberen laarzen
-
Zwemkleding
-
sportspullen
-
Paraplu
Vermaak in de camper
-
Verrekijker
-
Boeken
-
Reisspelletjes zoals UNO, Skip-Bo, Kniffel & Co
-
CD's en audioboeken
-
Bluetooth-luidsprekers
-
films
-
DVD-speler
-
Tablet/laptop
-
Projector
To-do-lijst voor het dagelijks leven in de camper
Voordat je op reis gaat, moet je checklists afdrukken zodat je niets belangrijks vergeet. Op internet kun je voor elk onderwerp geschikte checklists en veel handige tips vinden.
Vooral als nieuwkomer op de camping is het de moeite waard om te leren van de ervaring van anderen en rekening te houden met tips van ervaren kampeerders. U kunt de lijsten uit dit artikel ook afdrukken en elk item afvinken.
Tip: Als alle basisuitrusting een vaste plaats heeft in het voertuig, kunt u lange zoektochten naar verloren voorwerpen vermijden en hebt u een beter overzicht. Dit maakt het ook gemakkelijker om het totale gewicht in te schatten, wat belangrijk is om het maximumgewicht van het voertuig niet te overschrijden.
Lijst van belangrijke voertuigdocumenten en voorwerpen
-
Registratiebewijs camper
-
Groene verzekeringskaart
-
Dekkingsbewijs
-
Motorolie
-
Reserve zekeringen
-
Reservelampen
-
GPS-tracker
-
Spons en klein waterreservoir voor het reinigen van de voorruit
-
Alle instructies (basisvoertuig en carrosserie)
-
Geel boekje van de gastest
-
Eerste hulp kit
-
gereedschap
-
Kabelbinders
-
Reservebanden, krik, wielkruis
-
Waarschuwingsbord
-
Magnetische borden ("dode hoek" verplicht in Frankrijk sinds 2021 voor vrachtwagens en campers zwaarder dan 3,5 ton, ze moeten aan beide zijden en de achterkant van het voertuig worden bevestigd)
-
Brandblusser
-
Gevarendriehoek & high-visibility vesten
Lijst met belangrijke persoonlijke documenten en voorwerpen
-
Paspoort / identiteitskaart
-
Rijbewijs
-
Ziekenfondskaart
-
Buitenlandse ziektekostenverzekering
-
Vaccinatie kaart
-
Creditcard / EC-kaart - betalen met een kaart is in veel landen gebruikelijk, er zijn ook creditcards zonder kosten
-
Kopieën van persoonlijke documenten
-
Mobiele telefoon
-
Zonnebril
-
Contant geld, inclusief voldoende kleingeld in munten voor parkeerautomaten, fooien voor niet-officiële parkeerwachters of elektriciteitsmasten op de camperplaats
-
FFP2-masker of medische mond- en neusbescherming
-
heuptasje
Lijst met belangrijke reisdocumenten voor uw kampeervakantie
-
kaarten
-
Reisgids
-
Camping plattegrond
-
Kampeerplaats gids
-
Vignetten
-
visum
-
Ziektekostenverzekering in het buitenland
-
Apps: Camperplaatsen (Campercontact / Park4night / ProMobil), weer, valutacalculator
Andere praktische gadgets in de camper
-
Handstofzuiger/stofzuiger op batterijen
-
Kleine ventilatorkachel
-
Extra gasfornuis
-
Extra gaspatroon
-
E-scooter/vouwscooter
-
e-bike