CAMPING

Checklist - camper/caravan overwinteren

Checkliste - Wohnmobil/Wohnwagen winterfest machen

Na een geweldige tijd in uw caravan of camper is de zomer voorbij en staat de winter voor de deur. Om ervoor te zorgen dat u volgend jaar evenveel plezier beleeft aan uw voertuig, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen.
Om uw werk te vergemakkelijken, vindt u hier een meer gedetailleerde checklist en aan het einde van het artikel een PDF-bestand om af te drukken en af te vinken.
Laten we beginnen.
 

Interieur

Eten opruimen
Wij raden u aan in elke hoek te kijken of er nog voedselvoorraden zijn. Een door vorst ontploft blik of een plaag zijn echt de horror om een nieuw seizoen mee te beginnen.

De koelkast schoonmaken
U kunt de deur het beste goed schoonmaken en in de winter openhouden, bijvoorbeeld met een handdoek, om schimmelvorming te voorkomen.

Verzorgingsproducten en sanitair opruimen
Net als conserven kunnen verzorgingsproducten in de winter bevriezen en ontploffen. Niet nodig.

Bescherm bekleding & textiel tegen schimmel
In de winter komt er altijd wat vocht in uw auto. Daarom raden wij u aan bekleding op te bergen en textiel zoals handdoeken te verwijderen.

Voorzichtig meubels schoonmaken
Wie kent het niet, tijdens een reis of na een weekendje weg heeft niemand zin om de bekleding te wassen. De winterslaap is de perfecte gelegenheid om het goed te maken en wie houdt er niet van om het nieuwe seizoen fris te beginnen.

Binnen schoonmaken - vegen, dweilen, stofzuigen
Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van het interieur. Het is gewoon leuker als je in de lente niet het vuil van vorig jaar vindt. Trouwens, muizen vinden elke kruimel en nestelen zich snel.

Schakel de gastoevoer uit
Sluit de gaskranen in het interieur.

Leeg watertanks, filters en leidingen
Bevroren water zet uit. Dus het zou fataal zijn als je nog steeds water in je tanks en leidingen hebt. Wij raden u aan het te laten leeglopen en de tanks en leidingen direct te reinigen.

 

Aan de buitenkant van het voertuig

Wassen en verzorgen van uw voertuig
Wij raden u aan de buitenkant van uw caravan of camper te wassen. Zo kunt u zien of er schade is aan de lak die voor de winter moet worden gerepareerd.

Bescherming van de onderzijde
Een underbody wash is ook aan te bevelen voor een lange winterstop. Het is ook het beste om te controleren op schade en deze te herstellen met bodembescherming.

Ruiten reinigen en rubbers verzorgen
De beste manier om deur- en raamrubbers te behandelen is met een talkstick of glycerine.

Olie deursloten & scharnieren
Dit voorkomt dat ze bevriezen.

Verhoog de bandenspanning
Wij raden u aan uw bandenspanning te verhogen omdat deze in de winter door de kou wordt verlaagd. Een goede waarde is ongeveer plus 0,5 bar boven uw normale druk. In de lente/zomer moet u eraan denken ze weer te verlagen.

Gebruik remwiggen
Het is essentieel om remwiggen te gebruiken en de handrem niet aangetrokken te laten. De remblokken kunnen aan de remschijf kleven.

Sluit de gashendel
Sluit de hoofdkraan van de gasfles of gastank.

 

Alleen voor camper

Het ruitensproeiersysteem winterklaar maken
Vul het vloeistofreservoir met antivries en til de ruitenwisser op. Zo kan niets bevriezen of vastlopen.

De antivries van de radiator controleren
Controleer het antivriesgehalte in het radiatorwater en vul zo nodig bij. U kunt een garage vragen het voor u te testen (vaak gratis) of u kunt een antivriestester kopen bij een bouwmarkt tegen een redelijke prijs.

Het zuurniveau van de batterij controleren
Controleer vóór de winterstop het zuurniveau van de startaccu (als de accu nat is, vult u hem bij met gedestilleerd water).

Opladen van de batterijen
Het is mogelijk om de batterij fris te houden met een druppellading. Als deze niet beschikbaar is, moet hij elke maand extern met een lader worden opgeladen (geldt alleen voor de startaccu).

Vullen
Als u een metalen tank hebt, is dit extra belangrijk omdat de temperatuurverschillen leiden tot vochtvorming in de tank, wat roest kan veroorzaken. Indien reeds beschikbaar, is winterdiesel een goede optie.

 

Alleen voor de caravan

Smeer de bakrem
De bakrem en de handrem moeten worden ingevet (volgens de instructies van de fabrikant).

Ondersteun de caravan en vet het disselwiel in.
Doe precies hetzelfde met deze twee hulpmiddelen.

Plaats een beschermkap op de vangmuilkoppeling
Een beschermkap op de dissel beschermt tegen roest.

De caravan opkrikken
Als de caravan gedurende de wintermaanden op dezelfde plaats staat, is het raadzaam hem op te krikken, omdat anders een lekke band kan ontstaan, waardoor de band blijvend vervormt.

 

Maandelijkse betalingen

  • Duw de camper of caravan een kwartslag naar achteren (als de caravan niet is opgekrikt).
  • Open deuren en ramen en ventileer goed.
  • Laad de accu op als er geen druppellading is.

Dat is het voor onze winter checklist.
Hier kunt u gemakkelijk een kort formulier downloaden om af te vinken, op uw mobiele telefoon af te vinken of uit te printen en bijvoorbeeld op de koelkast te hangen. Als u al onze tips ter harte neemt, staat niets het nieuwe seizoen in de lente/zomer in de weg en komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Uw BOXIO Team

Volgende lezen

Junge Frau denkt über Krise nach
24.10.2022

Crisispreventie: Checklist voor elke crisis

Die besten Reiseziele im Dezember/Januar in Europa

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.