REISEN

Een roadtrip plannen - tips en trucs voor de perfecte autovakantie 

Roadtrip planen – Tipps und Tricks für den perfekten Urlaub mit dem Auto

Wil je een road trip plannen en echt genieten van je vakantie? Dit artikel leidt je stap voor stap door het reisplanningsproces en helpt je een onvergetelijke road trip te organiseren met handige tips en trucs!

Roadtrip Landschaft an der Küste

Wat is een roadtrip eigenlijk?

Een roadtrip is een lange reis met de auto, vaak zonder vaste route. Dit betekent dat je vrij bent om te beslissen waar en wanneer je wilt reizen.

Het enige wat je nodig lijkt te hebben voor een roadtrip is een geschikte auto en de voorpret van een avontuur. Maar is dat echt alles wat je nodig hebt?

Er zijn nog een paar tips en trucs om een vlotte en spannende road trip te plannen. Voor een vlotte reis heb je iets meer nodig dan Google Maps en zin in lange autoritten. Hier vind je alles over de perfecte roadtriproute, de juiste roadtripbestemming en mogelijke verrassingen tijdens je roadtrip.

Is een road trip de juiste vakantie voor mij?

Een roadtrip is een type vakantie voor spontane en avontuurlijke mensen. Als de reis je doel is en niet een bepaalde bezienswaardigheid, als je liever voor de dag leeft en niet alles van tevoren gepland hoeft te hebben en als je houdt van lange autoritten met vrienden of familie en goede muziek, dan is een roadtrip echt iets voor jou!

Paar beim Roadtrip mit Blick aufs Meer

Als je echter niet zeker weet of een road trip echt het juiste avontuur voor jou is, moet je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wil je een grondig geplande vakantie op één plek of heb je behoefte aan spontaniteit en afwisseling?

  • Wil je je eigen routes en bestemmingen kiezen of wil je in een bus stappen en je door een gids langs de bezienswaardigheden en speciale plekken in een stad laten leiden?

  • Heb je de zekerheid nodig dat je weet wat de dag zal brengen, of ben je klaar voor spontane boekingen en veranderingen in bestemming, reisplanning of boekingen?

  • Wil je echt de cultuur voelen in het nieuwe land en je mengen onder de lokale bevolking of verblijf je liever in een hotel?

  • Hou je van lange autoritten?

Als je op verschillende vragen "ja" hebt geantwoord, dan ben jij het juiste type voor een roadtrip.

Als je een beslissing hebt genomen, kun je beginnen met het plannen van je road trip.

Tips voor het plannen van de perfecte road trip

Als je graag met je camper reist, moet je ruim van tevoren bedenken hoe lang je wilt reizen en of je gebonden bent aan bepaalde reisdata.

Welk land wil je bezoeken tijdens je roadtrip en wat wil je beleven tijdens je reis?

Paar beim Roadtrip studiert Karte am Auto

Lees hier de stap-voor-stap gids voor jouw perfecte camperreis:

Stap 1: De juiste camper

Welke auto is geschikt voor een roadtrip?

Het antwoord op deze vraag is heel individueel. Je moet bedenken aan welk doel de auto moet voldoen.

Wil je een veilige auto die gemakkelijk lange afstanden aankan? Wil je een auto kopen of huren voor je roadtrip? Ben je van plan om in de camper te overnachten of wil je alleen een auto om te reizen? Wil je een keuken en eventueel een badkamer in je camper? Of boek je liever accommodatie ter plaatse? Hoeveel mensen moeten er in de auto passen? Heb je huisdieren die je mee wilt nemen op reis of omvangrijke bagage zoals ski's, fietsen of surfplanken?

Hier is een kort overzicht van campers die gemakkelijk kunnen worden omgebouwd tot mobiele accommodatie.

VW camper

Een VW camper is waarschijnlijk de bekendste camper en is ideaal om zelf om te bouwen. Je kunt echter ook volledig omgebouwde campers kopen.

De VW camper brengt je veilig naar je bestemming. Hij heeft een bescheiden formaat, waardoor je met deze camper ook stedentrips kunt maken. Tegelijkertijd biedt hij binnenin veel ruimte.

Je kunt comfortabel een kleine keuken, een toilet, een stoel en een bed in de camper kwijt en hebt nog steeds ruimte om in de auto te blijven bij slecht weer. Een VW camper biedt je dus de vrijheid die je nodig hebt als je op reis gaat.

Fiat Ducato

Deze camper is ook erg populair.

Ook hier passen de keuken, het bed en de zitplaatsen comfortabel in, dus je hoeft niets te missen als je op reis bent. Of het nu gaat om een korte reis of een rondreis - de Fiat is altijd een trouwe metgezel.

Ford Nugget

De Ford is ideaal voor een vakantie op wielen en brengt je veilig van plaats naar plaats.

Hij heeft dezelfde kenmerken als de bovenstaande modellen en is meestal heel betaalbaar.

Let op: in sommige nieuwe Ford Nugget-modellen past onze BOXIO niet in het toiletcompartiment mits af-fabriek.

Natuurlijk kan de BOXIO ook zonder problemen ergens anders dan in de "toiletruimte" worden vervoerd. Als alternatief hebben we ook berichten gehoord dat de BOXIO met kleine aanpassingen aan de behuizing ook in de toiletruimte past.

Mercedes Marco Polo

De Mercedes is een superieure auto waar je op kunt vertrouwen.

Met een camper als deze kom je niet voor onaangename verrassingen te staan tijdens het reizen en kun je genieten van de perfecte roadtrip zonder stress, maar met veel plezier.

Natuurlijk zijn er veel merken en modellen auto's die geschikt zijn als camper - je zult zelf moeten uitzoeken welk model het beste bij jou en je behoeften past. Je moet er ook over nadenken of je een zelfbouw wilt proberen of een huurauto wilt nemen.

De voordelen van een huurauto zijn de kwaliteit van de auto en de ombouw, de tijdsbesparing en het feit dat de auto meteen klaar is voor je reis.

Stap 2: Waar reis je naartoe?

Om een roadtrip te plannen, moet je op zijn minst globaal nadenken over waar je naartoe wilt en hoeveel tijd je hebt.

Wil je een stedentrip maken? Naar welk land wil je reizen - wil je liever ver weg of dichtbij op vakantie?

Als je er gewoon even tussenuit wilt, kun je kaarten pakken en aan een nieuw avontuur beginnen door blindelings een plaats aan te wijzen. Elke nieuwe plek zal iets speciaals voor je in petto hebben. Als je wat meer tijd hebt, is het de moeite waard om verschillende landen of steden te bezoeken tijdens je vakantie.

Bij het plannen van je roadtrip moet je ook overwegen of je van tevoren accommodatie wilt boeken of dat je niet afhankelijk bent van accommodatie met je camper.

Wil je in je auto van hotel naar hotel rijden of slaap je liever buiten? Welke plaatsen wil je graag zien en welke bezienswaardigheden zijn er in de buurt?

Je kunt natuurlijk ook spontaan beslissen wat je wilt doen en wanneer, als je niet alles van tevoren wilt plannen.

Glückliches Paar im Cabrio fährt in den Sonnenuntergang

Hier volgt een kort overzicht van de populairste roadtriproutes:

Bloemenroute, Nederland

Deze route van 40 kilometer is een van de absolute insidertips! Een kleurrijkere reis zul je waarschijnlijk niet meemaken.

De roadtrip voert je langs vele kleurrijke, grote en prachtige bloemenvelden vol tulpen, narcissen en hyacinten.

De route begint in Haarlem, ongeveer 19 kilometer ten westen van Amsterdam. In Liess moet je zeker een bezoek brengen aan de beroemde Keukenhof Tuin. Hier kun je je vergapen aan 28 hectare kunstzinnige binnen- en buitenbloembedden met meer dan zeven miljoen bloembollen. Bij je volgende stop in Leiden wachten een historische botanische tuin uit de 16e eeuw en het molenmuseum De Valk op je.

Het einde van de route is in Naaldwijk, waar je over de bloemenmarkt kunt slenteren en tips mee naar huis kunt nemen voor je eigen tuin.

De beste tijd om de Bloemenroute af te leggen is in april en mei tijdens het bloeiseizoen.

Tulpenfeld in den Niederlanden

Zwarte Woud, Duitsland

De route van 60 kilometer voert langs vakwerkhuizen en dichte bossen. Het Zwarte Woud is een van de mooiste gebieden van Duitsland.

De beste manier om de schoonheid van het Zwarte Woud te bewonderen is tijdens een tocht over de Schwarzwald Hochstraße tussen Freudenstadt en Baden-Baden. De brede weg kronkelt in een rustig tempo en is perfect om te cruisen en je te verwonderen.

Hier staat de natuur met haar schoonheid en rust centraal. Dus als je van rust en minder mensen houdt, zijn de tochten door het Zwarte Woud precies goed voor jou.

Talrijke baaien rond het hoogste punt van de route, de Hornigsrinde, nodigen uit tot een pauze. Daarvandaan spreiden de schilderachtige valleien en groene bossen zich in al hun pracht voor je uit. Het uitzicht vanaf daar is nog mooier dan je je had kunnen voorstellen!

Landschaft im Schwarzwald

Quiraing, eiland Skye

70 kilometer smalle wegen kronkelen zich een weg omhoog over het steile massief. Langs gebroken rotsen, heuvels en kliffen - met de uitgestrekte oceaan aan de andere kant.

Deze route is zeker niet voor bangeriken. Maar als je een avontuur met adembenemende uitzichten wilt beleven, moet je hier je rondreis plannen.

De Quiraing Road voert door misschien wel het meest fascinerende gebied van de Britse eilanden. De routes werden duizenden jaren geleden gevormd door aardverschuivingen, die grote stukken rots afbraken die nu de steile, grillige kliffen vormen.

Landschaft in Schottland

De Amalfikust, Italië

De Amalfikust is een populaire vakantiebestemming, vooral in de zomer. Het ligt tussen Sorrento en Salerno in het zuidwesten van Italië en is een van de meest romantische stukken ter wereld.

Er is waarschijnlijk niets beters dan genieten van een zomerse kop koffie in een pastelkleurig, middeleeuws stadje met een bijzonder uitzicht over het mediterrane landschap en de blauwe zee!

Je kunt de route van 70 kilometer het beste van oost naar west rijden om van het beste uitzicht op zee te genieten. Je moet ook plaatsen als Ravello en Amalfi in je route opnemen.

Panorama Amalfi-Küste

Trollstigen, Noorwegen

Als je van adrenaline houdt en een roadtrip wilt plannen, vergeet dan Noorwegen niet! Je kunt 105 kilometer rijden langs de uitdagende route in het westen van Noorwegen.

De roadtrip slingert zich een weg naar boven op een berg in het Isterdal in het westen van Noorwegen en heeft onderweg maar liefst elf haarspeldbochten. De "Troll Trail" kan meestal tussen mei en oktober worden afgelegd.

Begin zo vroeg mogelijk om de bussen en toeristen te vermijden en rijd langzaam om het adembenemende landschap van watervallen, fjorden en meren te bewonderen.

Bergstraßen in Norwegen

IJslandse ringweg - Route 1

Je moet iets meer tijd inplannen voor je reis naar IJsland. Met een lengte van 1335 kilometer is deze road trip iets langer dan de andere toproutes.

Tijdens deze road trip kun je actieve vulkanen, geothermische bronnen, lavavelden, donderende watervallen en adembenemende fjorden bewonderen.

Houd bij het plannen van je reis zeker wat tijd vrij voor het noorderlicht!

Route 1 leidt eenmaal rond het eiland en verbindt de bevolkte gebieden van het land met elkaar. Je moet rekening houden met zeven tot tien dagen om de hele route af te leggen.

Geheime tips zijn onder andere de warmwaterbronnen van Reykjadalur, Skógafoss, Jökulsárlón en Vatnajökull. Let in de zomer op kuddes schapen die onverwacht de weg kunnen oversteken. En in de winter kunnen delen van de weg zijn afgesloten.

Straße mit Blick auf Berge in Island

Atlantische snelweg, Engeland

De snelweg loopt langs de zuidwestkust van Engeland en verbindt twee van de mooiste plekken op het eiland, Devon en Cornwall. De 124 kilometer lange route zelf is meer geschikt voor de rustigere reiziger.

Hier fiets je over ruime bochten door landschappen met kleine heuvels, ruïnes en verborgen stranden. Begin in Barnstaple, een bloeiend marktstadje met een Normandische grafheuvel en een historische brug uit de 13e eeuw.

Rijd verder naar Bude, waar je kunt ontspannen op een van de weinige surflocaties in Engeland. Verder naar het zuiden wacht Tintagel, de geboorteplaats van koning Arthur, op u.

Stürmische See an der englischen Küste

Franse Rivièra, van Marseille naar Monaco

De dromerige kustweg van de Franse Rivièra is bezaaid met chique grand hotels, kleine dorpjes op heuveltoppen en kronkelende bergweggetjes.

Als je weinig tijd hebt, kun je de route van 297 kilometer in twee dagen afleggen. Je moet jezelf echter minstens een week gunnen om de tijd te nemen om de reistips van de Côte d'Azur te bezoeken, zoals St. Tropez, Nice, Cannes en Monte Carlo.

Begin in Marseille, de prachtige stad aan de Middellandse Zee met zijn levendige kunstscène en haven. De route gaat verder langs de kust naar St. Tropez, waar je kunt genieten van de vrijheid van het strand met de rich and famous.

Küstenstraße an der Französischen Riviera

Stap 3: De juiste standplaats

Vooral als je in het hoogseizoen reist, moet je van tevoren zorgen voor accommodatie en campings tijdens je roadtrip.

In de zomer worden veel landen bestormd door toeristen en kunnen de populaire kampeerplaatsen snel verdwijnen.

Platforms zoals booking.com, Holidaycheck, PiNCAMP of Airbnb geven je een goed overzicht van beschikbare accommodatie die je online kunt boeken, zodat niets je roadtrip in de weg staat, zelfs niet in het hoogseizoen.

4. tips voor ongecompliceerde roadtrips

Als je naar het buitenland op vakantie wilt, moet je je vertrouwd maken met enkele regels van het land en, indien nodig, bepaalde voorbereidingen treffen voor de reis.

Internationaal rijbewijs

Als je binnen de EU reist, is het voldoende om je Duitse rijbewijs bij je te hebben. Buiten Europa is het de moeite waard om een internationaal rijbewijs te hebben om problemen met de autoriteiten te voorkomen.

Zuid-Afrika, de VS en Canada erkennen het Duitse rijbewijs niet altijd.

Je kunt een internationaal rijbewijs aanvragen bij het rijbewijskantoor in jouw stad. Je kunt rekenen op verwerkingskosten van ongeveer 15 euro.

Vergeet niet een biometrische foto en je Duitse rijbewijs mee te nemen. Je ontvangt het internationale rijbewijs direct en kunt het drie jaar gebruiken.

Wegen, tol en verkeersregels

De wegomstandigheden zijn min of meer hetzelfde in de meeste bestemmingen voor roadtrips in Europa, de VS, Canada en Zuid-Afrika.

In Canada en de VS zijn de wegen vaak veel breder dan in Duitsland. Er zijn echter ook exotische bestemmingen met slechtere wegomstandigheden.

Informeer van tevoren naar de plaatselijke omstandigheden om de juiste voertuigkeuze te maken. Soms kan een SUV met vierwielaandrijving handig zijn.

Informeer vooraf ook naar tolheffingen. Tol is in bijna alle landen verplicht en bij het plannen van je route is het belangrijk om rekening te houden met tolwegen.

Google Maps en veel andere apps geven informatie over tolwegen en bieden soms ook gratis alternatieven, die er meestal iets langer over doen.

Vooral in Frankrijk, Italië, Spanje, Zweden en Noorwegen zijn tolwegen duur en verhogen ze de reiskosten.

Omdat een roadtrip over landwegen sowieso leuker is dan over de snelweg, kun je proberen de snelwegen te vermijden en zo tol te besparen.

Kredietkaarten

Om in het buitenland zonder kosten te kunnen betalen, moet je een creditcard meenemen. Chipkaarten of "echte" creditcards zijn bijzonder geschikt voor roadtrips, omdat je er gemakkelijk de borg voor de huurauto mee kunt betalen.

Zorg ervoor dat je creditcard geen kosten voor buitenlandse transacties of geldopnames in rekening brengt.

Kosten voor vreemde valuta werken ook nogal averechts in het buitenland. Wat wel belangrijk is, is een goede klantenservice, zodat je contact kunt opnemen met iemand die je kan helpen als je problemen hebt.

Handige apps

Om je roadtrip nog makkelijker te maken, kun je een paar handige apps downloaden om je te helpen bij het plannen en organiseren van je reis.

Google Maps en MyMaps zijn handige kaart-apps, omdat ze niet alleen navigeren, maar ook extra informatie weergeven, zoals openingstijden van restaurants en bezienswaardigheden en telefoonnummers.

Zelfs als je geen internet hebt, kun je Google Maps in offline modus gebruiken.

Als je ADAC-lid bent, kun je ook de ADAC Pechhulp-app downloaden. Hier vind je alle informatie en telefoonnummers die je nodig hebt in geval van nood.

Voor accommodatie zijn apps als Park4night, ParkMe of ADAC Camping geschikt. Hier vind je mooie kampeerplaatsen voor je camper.

Als het dringend is en je geen Boxio-toilet in je camper hebt, kun je de app "Flush & Toilet Finder" gebruiken om het dichtstbijzijnde openbare toilet te vinden.

Offroad-Roadtrip mit Berg-Kulisse

De optimale reisduur: hoeveel kilometer moet je per dag plannen?

Voor de duur van een roadtrip mag je over het algemeen niet meer dan 200 tot 300 kilometer per dag rijden.

Natuurlijk variëren road trips in duur, afhankelijk van het weer, het land en de wegomstandigheden.

Afhankelijk van je stemming op de dag, kun je meer of minder zin hebben om lang in de auto te zitten.

De planning omvat ook royale pauzes waarin je gewoon niets hoeft te doen en van het uitzicht kunt genieten.

Als je tussendoor verschillende steden en bezienswaardigheden wilt bezoeken, verleng je natuurlijk ook de duur van je reis.

Plan je dagen niet te vol, zodat je nog spontane boekingen en activiteiten kunt doen.

Auto fährt auf Küstenstraße

Inspiratie en hulp bij het plannen van een roadtrip

Als je inspiratie nodig hebt bij het plannen van je reis, kun je de road trips van andere reizigers volgen op YouTube, Instagram of reisblogs en de informatie zoeken en vinden die je nodig hebt voor je road trip.

Kopieer wat ideeën voor je reisplanning van ervaren reizigers en laat je door hen inspireren voor nieuwe avonturen.

Het buitenland heeft vaak veel verrassingen in petto die je alleen kunt beleven door het te delen met andere reizigers.

Hoewel er voor alle landen een kaart en gidsen bestaan, kun je alleen insiderinformatie krijgen van mensen die er al geweest zijn.

Met één klik kun je je favoriete reizen opslaan op Pinterest of Instagram en ze op elk moment bekijken.

Je kunt ook met één klik bepaalde locaties en favoriete plaatsen markeren en opslaan op Google Maps.

Ter voorbereiding kun je ook een app downloaden die informatie bevat over de verschillende stopplaatsen op je route en waarin je verschillende punten en bezienswaardigheden kunt markeren en plannen.

Er zijn veel apps met interactieve kaarten, duidelijke programmaplannen, tips en kostenoverzichten voor alle roadtripbestemmingen, die erg handig kunnen zijn bij het plannen.

Wat is de beste manier om bij het beginpunt van de reis te komen?

Als je niet direct van huis wilt vertrekken in je eigen auto of camper, moet je je reis organiseren.

Afhankelijk van waar je tijdens je roadtrip naartoe wilt, zijn er verschillende opties.

  • Vlucht: Om de goedkoopste en beste vlucht te vinden, kun je zoeken op vergelijkingsportalen zoals Opodo, Skyscanner of Flüge.de.

    Je kunt online snel en gemakkelijk de goedkoopste en handigste verbinding vinden. Zodra je je vlucht hebt geboekt, staat niets het plannen van je roadtrip meer in de weg.

  • Parkeerplaats op de luchthaven: Als je met je eigen auto naar de luchthaven wilt reizen, moet je van tevoren een parkeerplaats reserveren.

    Online reserveren en boeken is meestal goedkoper dan ter plekke betalen en voorkomt dat je moet zoeken naar een vrije parkeerplaats.

  • Trein: Duitsland of zijn directe buurlanden zijn gemakkelijk per trein te bereiken.

    Er rijden ook nachttreinen naar sommige bestemmingen, waardoor je een overnachting en een vakantiedag bespaart voor de heen- en terugreis.

  • Bus: Binnen Duitsland of naar de buurlanden kan de bus of nachtbus ook de moeite waard zijn.

    Een van de grootste aanbieders is Flixbus. Je kunt echter ook carpoolen, bijvoorbeeld met BlablaCar.

Volgende lezen

Minicamper-Ausbau – so geht's!
Vanlife-Innenausbau für eine bequeme Reise

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.