VANLIFE

Vanlife interieur voor een comfortabele reis 

Vanlife-Innenausbau für eine bequeme Reise

Heb je er altijd al van gedroomd om in je omgebouwde bestelwagen te reizen, nieuwe plaatsen te zien en te genieten van de vrijheid en het leven?

Hier kun je ontdekken hoe je een busje kunt ombouwen en handige tips en trucs leren voor het ombouwen van het interieur van je droomauto.

Vanlife mit Panorama-Blick

Campers ombouwen: stap voor stap naar de perfecte camper

Eerste stap: de juiste camper voor de ombouw

Niet elke auto is geschikt voor ombouw tot camper. Naast verschillende modellen kant-en-klare campers zijn er ook talloze kampeerwagens die geschikt zijn voor ombouw.

Bedrijfsvoertuigen, gesloten bestelwagens, minibussen of bestelwagens zijn geschikt als basisvoertuigen. Populaire modellen zijn onder andere Mercedes Sprinter, VW Bullis T3 en T4, Ford Transit, Nissan Primastar, Opel Vivaro, Renault Trafic of een bus die kan worden omgebouwd tot camper.

Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare camper kopen en deze aanpassen. Kant-en-klare campers zijn over het algemeen duurder dan bestelwagens die je zelf ombouwt.

Tweede stap: de bestelwagen schoonmaken

Als je je oude bestelwagen zelf wilt verwijderen, moet je met een paar dingen rekening houden. Voordat je de bestelwagen verwijdert, moet je alles uit de camper halen zodat je de roest kunt verwijderen en de wagen een grondige schoonmaakbeurt kunt geven.

Als je een passie hebt voor sleutelen en knutselen, zul je veel plezier beleven aan de ombouw! Als je minder getalenteerd bent, kun je de ombouw ook aan professionals toevertrouwen. Uiteindelijk moet de kwaliteit goed zijn als je van je vakantie wilt genieten.

Derde stap: isolatie en planning

Voor een goede kwaliteit tijdens je reis is isolatie in de camper een must. Goede isolatie vermindert condensatie en gaat schimmelvorming en vochtige lucht in de camper tegen.

Piepschuim, steenwol of Armaflex hebben zich bewezen als isolatiemateriaal voor de camper. Als je duurzame materialen wilt gebruiken, kun je ook kurk kopen als isolatiemateriaal.

Het isolatiemateriaal verschilt in prijs en levertijd. Zorg er indien mogelijk voor dat je alle materialen en producten beschikbaar hebt voor de installatie, anders kan de levertijd de installatie onnodig vertragen.

Plan van tevoren waar de nieuwe ramen in je bestelwagen worden geïnstalleerd en welke aansluitingen er worden gemaakt.

Planning vooraf is vooral belangrijk voor de stroomvoorziening. Bedenk hoeveel elektronische apparaten van stroom moeten worden voorzien tijdens je leven in de bestelwagen, waar deze apparaten in de bestelwagen moeten worden geplaatst en wat voor soort stroombronnen je voorkeur hebben.

Flexibele zonne-energiesystemen die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in campers en campers zijn het meest duurzaam. Ze hebben vaak een energieopslag en flexibele zonnecellen die je op het dak van je busje kunt plakken. Veel reizigers gebruiken een gasgenerator voor de keuken.

Vierde stap: de inrichting

Voordat je kunt beginnen met het installeren van de meubels in je camper, moeten alle oppervlakken zoals de vloer en de muren in de bus van lambrisering worden voorzien.

Houten lambrisering, waarbij de planken gewoon in elkaar worden geschoven, is bijzonder populair. Zaag de planken op de juiste lengte en maak indien nodig uitsparingen voor stopcontacten.

PVC-vloeren zijn geschikt als vloerbedekking. Pvc is niet alleen goedkoop, maar ook erg robuust. Er zijn veel verschillende designs op de markt.

De prijs varieert afhankelijk van het merk. Vraag advies aan een speciaalzaak en let ook hier op de levertijd.

Paar im Van plant die Reiseroute

Koken

Als je wilt koken in de camper, moet je van tevoren bedenken welk keukengerei en welke uitrusting je wilt.

Moet er een gootsteen in het keukenblok worden geïnstalleerd of volstaat een opklapbare gootsteen? Welke gasoven wil je hebben en voor welke accessoires moet er plaats zijn in de camper?

Deze vragen zijn belangrijk om aan het einde van de verbouwing genoeg opbergruimte te hebben voor je keukengerei.

Campingservies is een verstandige aankoop omdat het weinig opslagruimte vereist, verkrijgbaar is voor een relatief lage prijs en gemakkelijk te gebruiken is in de keuken.

Küchenzeile im Camper

Hygiëne

Hygiëne in de bus is waarschijnlijk erg belangrijk voor iedereen. Om je goed te voelen, moet je je hygiënerituelen in alle rust en het liefst in alle privacy kunnen uitvoeren.

Dus wat kun je doen als er niet genoeg ruimte in de bus is voor een natte cel met douche, wastafel en toilet?

Er zijn veel opties voor het inrichten van een natte cel in een camper. Naast opvouwbare wastafels en douches op zonne-energie is er ook een handige oplossing voor het toilet.

Droogtoiletten, zoals de BOXIO - TOILET, zijn een discrete en praktische oplossing voor onderweg. Het toilet past in elke bestelwagen en heeft een capaciteit voor acht tot tien toiletbezoeken.

Het heeft een hygiënische scheidingscontainer met deksel en een lekvrije urinecontainer. Het toilet is zeer lekvrij en verspreidt geen onaangename geurtjes in de bestelwagen.

Het biedt een milieuvriendelijk alternatief voor chemische toiletten.

Houd er rekening mee dat de levertijd enkele weken kan zijn, vooral aan het begin van de zomer. Producten in het winkelmandje kunnen niet gebruikt worden tijdens de reis - het loont om snel te bestellen.Opbergruimte

Je hebt voldoende opbergruimte nodig om al je spullen veilig op te bergen tijdens het reizen. De ruimte in een camper is beperkt, wat vaak tot problemen leidt bij het inpakken.

In een bus heb je meer mogelijkheden dan in een bestelwagen, maar zelfs hier moet je elke centimeter goed benutten om alles te kunnen opbergen.

Gebruik bijvoorbeeld een uitschuifblad achterin of een garage achterin je busje.

Een achterlade kan meestal tot 100 kilo dragen en biedt plaats aan alles wat je wilt opbergen. Het voordeel is dat het snel en eenvoudig te installeren is. Je hebt ook een goed overzicht over je spullen dankzij de nette indeling.

De uittrekelementen achter kunnen worden uitgetrokken en je kunt de rails vergrendelen tijdens het reizen.

Als je een camper of bus met een goede hoogte hebt, kun je een dakopbergbox installeren. Hierin kun je bijvoorbeeld kleding, dekens en kussens opbergen.

Dakopbergboxen zijn meestal gemaakt van aluminium en zijn daarom erg licht en robuust. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te verwijderen en belemmeren je zicht niet tijdens het rijden.

Vraag een offerte aan om producten te vergelijken en let op de levertijd.

Ausgebauter Van mit viel Stauraum

Slapen

Het belangrijkste bij het inrichten van je bestelwagen is het bed. Een goede nachtrust en goed comfort zijn de sleutel tot een geslaagde reis in een bestelwagen of bus.

Een matras die dwars in de bus ligt en op een module staat die extra opbergruimte onder het bed biedt, is geschikt om op te slapen.

Veel mensen bouwen een uitklapbaar bed in hun bus, dat overdag als bank kan worden gebruikt en 's nachts in een bed kan worden veranderd.

Bedenk welke optie je het meest aanspreekt en welke het beste bij jouw bus past.

Zorg ervoor dat je je kunt uitstrekken op de matras in je bed, anders kun je rugpijn krijgen.

Gemütliche Liegefläche im Camper

Gezelligheid in het Vanlife

Iedereen houdt van een gezellig huis. Dat geldt ook voor het leven in een bestelwagen.

Met een beetje decoratie en verlichting voelt een bestelwagen meteen veel huiselijker en gezelliger aan.

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om een bestelwagen in te richten. De vraag is alleen wat jij leuk vindt.

Ben je meer een surfer die van een surfplank en een zeeklimaat houdt of heb je het liever wat gezelliger en warmer?

Tapijten, kussens, gordijnen en een tafelkleed geven je bestelwagen een gezellige gloed.

Glückliches Paar mit Hund im Camper

Wat is het verschil in interieurs voor bestelwagens?

Als je online kijkt, kun je bestelwagens kopen voor heel verschillende prijzen. Sommige zijn al verbouwd, andere moeten nog verbouwd worden. Maar wat is nu precies het verschil tussen alle aanbiedingen?

Als je een bestelwagen koopt die al is omgebouwd, zijn er verschillen in de modules.

De basismodule

De basismodule is geschikt voor een korte reis met de bestelwagen van twee tot drie dagen. Het busje heeft een zijraam, een dakraam, een keukentje met een houten werkblad en vers- en vuilwaterbussen.

Je krijgt ook een koelbox, een tweepits mobiel gasfornuis, een ingebouwd bed en een toilet.

De bus is TÜV-gecertificeerd als camper.

De Premium module

De Premium module is geschikt voor mensen die wat langer willen reizen met hun busje.

Naast de kenmerken van de Basic-module is er ook een plafondventilator, grotere vers- en afvalwaterflessen, een hangkast, een koelkast, een vast geïnstalleerd tweepits gasfornuis, een apart droogtoilet, een flexibele bedoplossing en ook TÜV-goedkeuring als camper.

De Deluxe-module

De Deluxe module is geschikt voor iedereen die echt wil genieten van het busleven.

Naast de kenmerken van de Premium-module heeft de Deluxe twee zijramen, een kitchenette met een hoogwaardig werkblad, een warmwaterboiler, twee stopcontacten en een lithium-accu. Er is ook een garage aan de achterkant geïntegreerd.

Deze bestelwagen is ook TÜV-gecertificeerd als camper.

Gemütliches Vanlife

Veelgestelde vragen over de Vanlife interieurverbouwing

Welke auto kan worden omgebouwd tot camper?

Als je op zoek bent naar een tweedehands basisvoertuig voor een ombouw, moet je op zoek gaan naar een bestelwagen, minibus of bestelwagen. Deze zijn zeer geschikt voor ombouw en bieden de mogelijkheid om te genieten van het leven als bestelwagen.

De populairste modellen zijn de Ford Transit, Mercedes Sprinter, Nissan Primastar, Opel Vivaro, Renault Trafic en de VW T3, T4 en T5 bestelwagens. Een vrachtwagen of bus kan ook worden omgebouwd tot camper.

Welk hout is geschikt voor de binnenbekleding van een camper?

Licht en splintervrij hout zoals populier, beuk of berk is geschikt voor de binnenbekleding. Als je op het gewicht van de bekleding moet letten, kun je multiplex gebruiken.

Vurenhout is bijzonder geschikt als constructiehout. Het is zeer elastisch en tegelijkertijd sterk, heeft een laag gewicht en is gemakkelijk te bewerken. De grondstof vurenhout is relatief goedkoop en bovenal duurzaam, omdat het relatief snel weer aangroeit.

Waarom Vanlife?

Ook al zijn de voor- en nadelen heel individueel, veel mensen kiezen voor een vanlife om zich vrij en onafhankelijk te voelen. Met je eigen busje ben je onafhankelijk van hotels, populaire reistijden en toeristische bestemmingen.

Je kunt kamperen in de natuur en avonturen beleven die je in een hotel waarschijnlijk niet zou beleven. Of het nu gaat om een spontaan weekendje weg of een reis door Europa - met je eigen camper kun je spontaan je spullen pakken en op pad gaan.

Welke kosten moet ik verwachten voor de ombouw?

De kosten voor de ombouw variëren natuurlijk afhankelijk van de materialen, de aankoopkosten voor de auto en het meubilair. Verborgen kosten worden vaak onderschat. Gemiddeld kun je voor de ombouw van een bestelwagen een bedrag van iets minder dan €15.000 verwachten. Houd bij je berekening rekening met de kosten voor gereedschap, elektronica, verwarming, watervoorziening, bouwmaterialen, aanbouwdelen, isolatie, roestverwijdering en de auto zelf.

Hoe lang duurt de verhuizing?

Afhankelijk van hoeveel tijd je kunt investeren in de ombouw, moet je rekening houden met maanden tot jaren. Mensen die een fulltime baan hebben en de ombouw als hobby in het weekend doen, hebben natuurlijk veel meer tijd nodig dan mensen die de hele dag voor hun bestelwagen kunnen zorgen.

De levertijd van de materialen heeft ook invloed op de ombouwtijd. Bestel de materialen op tijd en bereken de levertijd van alle benodigdheden in je ombouw.

Volgende lezen

Roadtrip planen – Tipps und Tricks für den perfekten Urlaub mit dem Auto
Schrebergarten-Toilette: Lösungen, um sich zu erleichtern!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.