CAMPING

Camper toilet: Naar het toilet gaan als je met een camper reist

Camper Toilette: Der Toilettengang auf Reisen mit dem Wohnmobil

Welk camper toilet is het beste?

Naast eten, drinken en slapen behoort ook een bezoek aan het toilet tot onze dagelijkse basisbehoeften. Op reis kan dit echter vaak lastig zijn als er geen toilet in de camper en geen toilet in de buurt is. Vooral in compactere campers, waarin al veel spullen zijn opgeborgen, zijn vast geïnstalleerde toiletten zeldzaam.

Bovendien is het motto "Als het nodig is, in de buitenlucht" niet altijd gemakkelijk uit te voeren of verstandig als je kampeert, vooral als je met je camper in de stad of op drukke plaatsen bent. Een optie is natuurlijk om altijd in de buurt van toiletten te kamperen, bijvoorbeeld bij openbare toiletten, op een camping of op kampeerplaatsen met sanitaire voorzieningen, zodat je in geval van nood snel bij het toilet kunt.

Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het weggooien van je afval. Je kunt echter niet altijd op dergelijke toiletten vertrouwen: openbare toiletten kunnen op bepaalde tijden gesloten zijn en sommige sanitaire voorzieningen voldoen gewoon niet aan de minimale hygiënenormen - dit kan een reis behoorlijk verpesten.

De oplossing zijn campingtoiletten, die je mee kunt nemen op reis en die het je makkelijker maken om naar het toilet te gaan met slimme oplossingen en verschillende tips.

Het volgende artikel vertelt je alles wat je moet weten over de verschillende soorten toiletten die geschikt zijn voor kamperen en je camper.

Drei gelbe Zelte in den Bergen

Welk campingtoilet je ook kiest, er zijn een paar criteria waarmee je rekening moet houden bij de aankoop:

De grootte van het campingtoilet

Bij het kiezen van het juiste toilet voor uw camper is het belangrijk om na te denken of het toilet het grootste deel van de tijd op één plaats zal staan of dat het van de ene plaats naar de andere moet worden vervoerd voor gebruik. Als het toilet permanent op één plaats moet blijven, is het verstandig om voor een groter, zwaarder model te kiezen. Anders is een compact toilet geschikter, omdat het gemakkelijker te vervoeren is.

De grootte van de afvalwatertank

De frequentie van het legen hangt af van de grootte van de afvalwatertank van uw campingtoilet. Kleine tanks zijn gemakkelijker schoon te maken, maar moeten ook vaker geleegd worden.

Het gewicht

Het campingtoilet mag niet te zwaar zijn, vooral als u met een klein voertuig reist. Een leeg gewicht tussen 1 en 4 kilogram wordt aanbevolen voor uw campingtoilet. Het gewicht van je toilet hangt ook sterk af van het model. Droogtoiletten zijn bijvoorbeeld vaak kleiner en lichter omdat ze geen chemische vloeistoffen bevatten.

Een vulstandindicator

Een vulstandindicator is bijzonder praktisch omdat je dan kunt zien of het binnenkort tijd is om de tank te legen of het toilet opnieuw schoon te maken.

Een spoelsysteem

Een spoelsysteem spoelt de ontlasting met vers water in een afvalwatertank. Dit is bijzonder praktisch omdat het voorkomt dat geurtjes ontsnappen. Dergelijke campingtoiletten verbruiken echter veel water en het afvalwater is moeilijk af te voeren. Je moet er ook altijd voor zorgen dat je voldoende vers water in de tank hebt.

Campervan in herbstlicher Landschaft

Welke soorten campingtoiletten zijn er?

De verschillende soorten campingtoiletten kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën: Chemisch toilet en droog toilet. Chemische toiletten bevatten chemische toevoegingen of sanitaire vloeistoffen. Droogtoiletten daarentegen gebruiken geen vloeistoffen zoals water of chemicaliën. De populairste campingtoiletten zijn

  • Cassettetoiletten

  • Mobiele/draagbare campingtoiletten

  • Droge toiletten

  • Chopper toiletten

  • Droog scheidingstoilet

  • Verbrandingstoilet

Welk toilet je uiteindelijk kiest, hangt af van het soort kamperen dat je doet. Hoe groot is je caravan of camper? Waar kun je je toilet vervoeren en welke prijs ben je bereid te betalen voor de aanschafkosten?

Zeker is dat het aanbod aan kampeertoiletten erg groot is en dat elk type kampeertoilet zijn voor- en nadelen heeft.

Campingplatz mit Zelten, an denen ein Weg vorbeiführt

Cassettetoiletten

Cassettetoiletten behoren tot de populairste soorten campingtoiletten. Een van de redenen hiervoor is dat ze veel gemak beloven:

Afhankelijk van het model zijn er types met vers- en spoelwatertanks. Andere modellen zijn alleen aangesloten op de verswatertank om door te spoelen. Om het afval te verwijderen, wordt de ontlasting opgevangen in een speciale toilettank. Deze toilettank kan dan als een cassette worden verwijderd en geleegd bij een afvalbrengstation. Afvalbrengstations zijn te vinden op campings, bijvoorbeeld boven de uitloop - kampeerders kunnen daar hun cassettes legen en vaak ook schoonmaken.

Dit type campingtoilet is ook bijzonder praktisch, omdat het van buitenaf kan worden onderhouden en meestal een vulstandindicator in de camper heeft, die aangeeft wanneer de fecaliëntank moet worden geleegd.

Cassettetoiletten vereisen meestal chemische toevoegingen of biologisch afbreekbare alternatieven. De spoeling werkt met een elektrische pomp of mechanisch en is ideaal geïntegreerd in het watervoorzieningssysteem van de camper.

Voordelen:

  • Meestal al geïnstalleerd in de camper

  • Voorkomt effectief geurtjes

  • Eenvoudige bediening, afvoer en reiniging

Nadelen:

  • Minder flexibel dan mobiele versies

  • Verhoudingsgewijs duurder dan mobiele chemische toiletten

  • Niet gemakkelijk te integreren in doe-het-zelf-uitbreidingen

Mobiele campingtoiletten

De meeste mobiele campingtoiletten zijn chemische toiletten en zijn vooral praktisch als je weinig ruimte hebt in je camper. Mobiele campingtoiletten zijn volledig zelfvoorzienend, draagbaar en bestaan meestal uit slechts een paar onderdelen: De zitting, een schoonwatertank en de fecaliëntank. De uitwerpselen worden afgebroken door een chemische sanitaire vloeistof in de toilettank, die ook bedoeld is om onaangename geurtjes te verminderen. Het wordt meestal bediend met een handpomp, waardoor het onafhankelijk is van een stroomvoorziening.

Voordelen:

  • Geschikt voor kleine voertuigen

  • Hoeft alleen gebruikt te worden als het echt nodig is

  • Goedkoper dan ingebouwde cassettetoiletten

  • Kan ook zonder elektriciteit gebruikt worden

Nadelen:

  • Vereist veel chemicaliën

  • Schadelijk voor het milieu (door de gebruikte chemicaliën)

  • Verwijdering alleen mogelijk op aangewezen plaatsen

  • Aanzienlijk duurder in gebruik dan droge toiletten

Droog toilet / composttoilet

Een compost- of droogtoilet werkt ook zonder chemische vloeistoffen en is daarom de meest duurzame oplossing. Een droogtoilet heeft ook het voordeel dat er geen extra sanitaire vloeistoffen in de camper geladen hoeven te worden.

Bij een droogtoilet vallen alle uitwerpselen in een bak onder de toiletbril, vergelijkbaar met een bijgebouw. Natuurlijke materialen zoals houtkrullen, schorssnippers of, idealiter, hennepstrooisel worden erop gelegd zodat de vloeistoffen kunnen worden geabsorbeerd en de uitwerpselen kunnen ontbinden. De containers met uitwerpselen kunnen later gewoon worden weggegooid in een bak voor organisch afval of in een gewone bak voor restafval, maar niet in de natuur.

Ze zijn daarom aanzienlijk goedkoper in onderhoud dan conventionele chemische toiletten. Met de BOXIO - TOILET is er nu ook een scheidingstoilet dat nauwelijks duurder in aanschaf is dan een conventioneel chemisch toilet. Dit maakt het scheidingstoilet het beste camper toilet, niet alleen voor het milieu, maar ook voor het leven in de bus.

Extra für den Campervan konzipiert: Die BOXIO - TOILET

Omdat een droogtoilet zonder water werkt, is er geen extra pomp of elektriciteit nodig, maar ook geen water en geen extra chemicaliën.

Het droge scheidingstoilet behoort tot de categorie droge toiletten. Het speciale kenmerk van een scheidingstoilet is dat je vaste en vloeibare uitwerpselen in verschillende containers worden verzameld. Het voordeel hiervan is dat er weinig geur is, omdat deze pas ontstaat wanneer urine en ontlasting met elkaar reageren en het afbraakproces begint.

Een speciaal scheidingsinzetstuk onder de toiletbril is verantwoordelijk voor het scheiden van je uitwerpselen in het scheidingstoilet. Hierdoor kunnen feces en urine gescheiden worden opgevangen en bewaard. De urine wordt in een opvangbak geleid, terwijl de feces in een emmer terechtkomen.

Dit betekent dat beide uitwerpselen apart kunnen worden weggegooid. De urine kan vanuit de bus in een (openbaar) toilet worden gedumpt, terwijl de uitwerpselen in een plastic zak van plastic kunnen worden opgevangen en bij het restafval kunnen. Er moet geen composteerbare zak worden gebruikt, omdat deze na verloop van tijd uit elkaar kan vallen.

Een nuttige toevoeging, vooral voor een urineverspreidend toilet met urineopvangbak, is de lekbescherming. De lekbescherming is vooral belangrijk op oneffen wegen, omdat er dan een verhoogd risico is dat de opvangbeker lekt. Hoewel het theoretisch mogelijk zou zijn om tijdens het rijden een deksel op de urinefles te schroeven, komt het in de praktijk vaak voor dat mensen dit vergeten. Dit kan verholpen worden met een lekbescherming, die bij veel leveranciers goedkoop te koop is.

Voordelen:

  • Nauwelijks duurder dan chemische toiletten

  • Vereist geen water en geen chemicaliën

  • Milieuvriendelijk en duurzaam

  • Compact en kan ook als zitje gebruikt worden

  • Gemakkelijk overal weg te gooien

  • Kan compost produceren

  • Met hennepstrooisel en stankafsluiter kan de inhoud meerdere dagen worden bewaard zonder onaangename geuren te ontwikkelen

Nadelen:

  • Het weggooien kan in het begin een beetje onaangenaam zijn

  • Compostering kan vrij lang duren (tot 2 jaar)

    Die Trenntoilette von BOXIO kann im Van oder auch am Strand verwendet werden.

Het hakselaarstoilet

Het hakselaarstoilet is een model dat messen gebruikt om je uitwerpselen en weggegooid toiletpapier fijn te hakken. De uitwerpselen komen vervolgens in de toilettank terecht. De inhoud wordt via een slang uit de tank verwijderd. De toilettanks zijn vaak groter dan die van andere modellen, waardoor ze met langere tussenpozen geleegd moeten worden, maar ze nemen ook meer ruimte in beslag.

Hoewel het chopper toilet geen chemische sanitaire toevoegingen nodig heeft, heeft het wel een stroom- en wateraansluiting nodig. Het waterverbruik van chopper toiletten is relatief hoog (1-2 liter per spoeling).

Voordelen:

  • Geen chemicaliën

  • Gemakkelijke verwijdering

  • Tank en toiletpot kunnen apart in de camper worden geïnstalleerd.

Nadelen:

  • Hoog waterverbruik

  • Stroomaansluiting vereist

  • Zwaar gewicht

Verbrandingstoilet

Verbrandingstoiletten zijn toiletten die permanent in de camper worden geïnstalleerd en je uitwerpselen verbranden zonder resten achter te laten. Aan de ene kant biedt dit je het gemak van een stil toilet, omdat er geen toilettanks geleegd hoeven te worden en elk ander contact met je uitwerpselen wordt vermeden.

Aan de andere kant zijn dergelijke toiletten vrij hulpbronintensief en duur. Zelfs als er geen water nodig is, zijn er een grote gastank en een uitlaatpijp nodig voor de verbranding. Bovendien kan het toilet tot 20 kg wegen, waardoor het niet geschikt is voor voertuigen met een zwakke motor. Per toiletbezoek wordt ongeveer 100 gram gas verbruikt. De investering in een verbrandingstoilet bestaat daarom uit de kosten van het toilet zelf, de installatie van het toilet en de lopende gaskosten.

Voordelen:

  • Groot gemak omdat je niets hoeft weg te gooien

  • Geen fecale geur

  • Geen waterverbruik

Nadelen:

  • Hoge aankoopprijs

  • Professionele installatie vereist

  • De modellen zijn zwaar

  • Er is een gastank nodig

    Bad mit Toilette und Waschbecken in einem Camper

Waar moet ik op letten bij het gebruik van campingtoiletten met sanitairvloeistof?

Tank einer Campingtoilette mit Sanitärflüssigkeit

Sanitaire vloeistoffen zijn chemische vloeistoffen die helpen om uitwerpselen en toiletpapier af te breken. Het voordeel van campingtoiletten met sanitairvloeistof is dat ze er vaak net zo uitzien als het toilet in je badkamer thuis, zodat je er niet aan hoeft te wennen. Met behulp van een (meestal handbediende) spoeling wordt je ontlasting in een toilettank getransporteerd. De toilettank bevat vervolgens de sanitaire vloeistof, die bijdraagt aan het afbraakproces en nare geurtjes voorkomt. Houd er echter rekening mee dat de toiletvloeistof zelf een geur heeft die vaak naar chemicaliën ruikt.

Als je een campingtoilet met een fecaliëntank gebruikt, moet je de tank elke 2 tot 3 dagen op een geschikte plaats legen, ondanks de sanitaire vloeistof. Let ook op de vulstandindicator om te weten of het nodig is om de tank eerder te legen om te voorkomen dat het toilet overloopt.

Als je een afvaltank koopt, moet je erop letten dat hij kan worden afgesloten met een ingebouwde schuifklep. Dit maakt het legen gemakkelijker en het proces veel schoner.

Het is ook aan te raden om geen te grote afvalwatertank te kiezen, omdat je hem dan nog moet verplaatsen om hem te legen en om hem van je camper naar het legenstation te vervoeren. Hetzelfde geldt voor de schoonwatertank, die na het vullen weer terug de camper in moet worden gedragen.

Welke alternatieven zijn er voor chemicaliën?

Er zijn veel campingtoiletten die zonder chemicaliën gebruikt kunnen worden en goed werken. Voorbeelden hiervan zijn het droogtoilet of een scheidingstoilet. Het voordeel is dat deze toiletten duurzamer zijn en het milieu minder vervuilen tijdens het kamperen.

Als je je zorgen maakt over geurtjes in de camper met droogtoiletten, kun je natuurlijke alternatieven voor toiletvloeistoffen gebruiken, zoals schorssnippers die na elk toiletbezoek over de uitwerpselen worden gegoten. Strooisel absorbeert restvocht, minimaliseert restgeuren en bevordert, afhankelijk van het materiaal, de compostering van uitwerpselen.

Trenntoiletten sind die besten Camping-Toiletten.

Vooral bij toiletten die zonder toiletvloeistof worden gebruikt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hygiëne en het toilet regelmatig te legen en schoon te maken. Je moet hierbij altijd handschoenen dragen.

Een ander aspect waarmee je rekening moet houden als je geen toiletvloeistof gebruikt, is dat je bijzonder dun toiletpapier moet gebruiken, omdat dit sneller verteert.

Wat toiletpapier betreft, kun je je producten ook aanpassen aan het toilet. Er zijn verschillende soorten toiletpapier. Snel afbreekbaar toiletpapier is vooral populair bij kampeerders. Er zijn ook duurzamere oplossingen, zoals onverpakt toiletpapier of gerecycled toiletpapier. Zorg er desondanks voor dat je nooit toiletpapier in de natuur achterlaat.

Halbleere Rolle Klopapier hängt an einem Ast im Wald

Geen elektriciteit - wat nu?

Als je geen elektriciteit in je camper hebt, is dit geen probleem. De meeste chemische toiletten en droge toiletten hebben geen eigen stroomaansluiting nodig voor gebruik. Spoeltoiletten werken ook vaak zonder stroomaansluiting, maar worden handmatig of elektrisch bediend.

Chopper toiletten daarentegen hebben een 12 volt stroomaansluiting nodig om te kunnen functioneren.

Let bij het kiezen van het juiste campingtoilet dus op de omstandigheden in je voertuig.

Campingplatz auf einer Wiese vor Bergkulisse mit mehreren Wohnmobilen

Hoe gooi je de toilettank weg?

Als de fecaliëntank van uw campingtoilet vol is, moet u deze zo snel mogelijk op de juiste manier legen. Dit moet gebeuren bij zogenaamde afvalbrengstations, die de meeste campings en camperplaatsen aanbieden. Ledigingsstations zijn speciale voorzieningen die rechtstreeks op de riolering zijn aangesloten of regelmatig worden geleegd. Houd er rekening mee dat u geen fecaliëntanks of cassettes met milieuonvriendelijke chemicaliën mag deponeren.

Voordat je het toilet weggooit, moet je ervoor zorgen dat de afsluitklep van de toilettank goed dicht zit. Na het legen van het toilet moet de tank grondig worden uitgespoeld met water en een chemisch additief (volgens de instructies van de fabrikant) voordat alles weer in de camper kan worden geïnstalleerd.

Mann nimmt Fäkalientank einer Campingtoilette aus dem Wohnmobil

Voor een droogtoilet geldt een andere procedure. Voor het verwijderen van de inhoud van een droogtoilet is niet per se een afvalbrengstation nodig, omdat in een droogtoilet geen sanitaire vloeistof wordt gebruikt. Dit betekent dat de uitwerpselen op reis ook in de dichtstbijzijnde vuilnisbak kunnen worden gedeponeerd, goed afgesloten in een plastic zak, of thuis in de tuin als compost.

Als er een plastic zak wordt gebruikt om de uitwerpselen in het restafval te deponeren, is het aan te raden om een plastic zak van gerecycled plastic te gebruiken die gecertificeerd is met de Blauwe Engel, omdat deze grondstofvriendelijker zijn. Composteerbare zakken worden niet aanbevolen, omdat ze langzaam kunnen vergaan in de restafvalbak en, als ze bij het restafval worden weggegooid, worden verbrand en niet gecomposteerd.

Het belangrijkste is dat je je uitwerpselen niet in de natuur gooit, zoals in het bos of onder de dichtstbijzijnde struik, of op andermans terrein. Dit is niet alleen verboden, maar ook zeer schadelijk voor het milieu. Onjuist weggegooide uitwerpselen zijn een ernstige belasting voor de natuur en kunnen het omringende water vervuilen.

Mann entleert Fäkalientank einer chemischen Campingtoilette in eine Klappe im Boden

Uw campingtoilet schoonmaken

Welk campingtoilet u ook kiest, het belangrijkste is om uw campingtoilet regelmatig schoon te maken en in goede staat te houden. Andere tips zijn het vermijden van agressieve chemicaliën, omdat deze het oppervlak van uw campingtoilet aantasten en het sneller doen verslijten. De beste manier om het campingtoilet schoon te maken is met een spons en warm water. Het toilet moet minstens twee keer per week worden schoongemaakt.

Mann reinigt Fäkalientank einer chemischen Campingtoilette

Volgende lezen

Vanlife finanzieren: Tipps für das Leben auf vier Rädern
Van-Ausbau: DIY Ideen für Vorbereitung & Ausbau