GARTEN

Volkstuin ideeën: Hoe ontwerp ik mijn volkstuin?

Schrebergarten Ideen: Wie gestalte ich meinen Kleingarten?
Schrebergarten/Kleingarten - der Traum vom Gärtnern geht in Erfüllung.

Volkstuinen zijn helemaal in, en niet pas sinds kort - en er is geen einde in zicht aan deze stedelijke tuintrend! Mensen vinden het heerlijk om een prachtig toevluchtsoord te creëren in hun volkstuin, waar ze gewoon kunnen ontspannen en genieten van de natuur met vrienden en familie.

Zo hoef je niet langer genoegen te nemen met een flat zonder tuin of balkon. Volkstuinen bieden de prachtige mogelijkheid om van beide te genieten - van een centrale flat, maar ook van je eigen tuingeluk.

Afhankelijk van de regio staat dit geluk bekend als kavel, volkstuin of volkstuin. In alle gevallen betekent het dat je je eigen stukje rust en een stukje natuur hebt. De meeste volkstuinen hebben echter nog wat werk en ontwerp nodig voordat ze klaar zijn.

Vandaar de vraag: Hoe kunnen volkstuinen worden omgetoverd tot ware idylles? Tuintips en -inspiratie, low-budget alternatieven en extravagante ideeën vind je in dit artikel.

Wat mag er niet ontbreken in een volkstuin?

In onze zoektocht naar de meest populaire must-have feel-good factoren voor een volkstuin , hebben we het volgende geïdentificeerd:

 • Een prieel of tuinhuisje, ideaal voor een weekendje logeren in je eigen tuin

 • Bedden om je eigen fruit en groenten te kweken

 • Een kruidenspiraal, zodat je in een handomdraai een salade of barbecuevlees kunt kruiden met kruiden uit je eigen tuin.

 • Een barbecueplaats, voor velen het middelpunt van hun volkstuin

 • Een tuintoilet dat hygiënisch, ecologisch en handig is

Bij het realiseren van deze ideeën is het zinvol om de volkstuin op te delen in verschillende zones. Bijvoorbeeld tuinruimtes om te tuinieren, een speelhoek voor kinderen en een gezellige chill lounge die uitnodigt om te blijven hangen.

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Laten we eens kijken hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Tips voor de must-haves: Hoe ontwerp ik mijn volkstuin?

Er zijn een paar regels die je moet volgen bij het ontwerpen van een volkstuin, want volkstuinen vallen onder de bepalingen van de Federal Allotment Garden Act. En deze wet geldt vooral ook voor het volgende idee om je volkstuin te verfraaien en praktisch te gebruiken.

Een volkstuin ontwerpen: #1 Tuinhuisje

De wettelijke voorschriften met betrekking tot tuinhuisjes bepalen dat niemand ze als permanente verblijfplaats mag gebruiken. Bovendien is het vloeroppervlak inclusief de overdekte buitenzitplaats beperkt tot 24 vierkante meter.

Met deze vereisten in gedachten staat niets onze ontwerpideeën in de weg. Laat onze ideeën maar borrelen!

Klein tuinhuisje als gereedschapsschuurtje

Kleines Gartenhaus, um Sitzkissen, Gartengeräte oder Ähnliches zu verstauen.

Welk tuinhuisje het beste past bij een bepaalde volkstuin hangt natuurlijk af van persoonlijke smaak qua uiterlijk enerzijds en het beoogde gebruik anderzijds.

Kleine tuinhuisjes, zoals op de foto, zijn al verkrijgbaar voor plus/minus 200 euro en zijn ideaal om tuingereedschap, kussens en dergelijke op een weerbestendige plek op te bergen.

Tuinhuisje voor avontuurlijke overnachtingen

Schlaf-Fass: Wie wärs mit einer Erlebnis-Übernachtung im eigenen Kleingarten?

Dit idee voor een tuinhuisje valt in de categorie "iets ongebruikelijker". Terwijl sommigen avonturenportalen afstruinen, toveren anderen hun volkstuin om in weekenddromen.

Een slaapvat belooft nachtelijk plezier waar je keer op keer van kunt genieten en dat je ook aan je vrienden kunt geven als belevenisbon. Zo kun je delen en je plezier verdubbelen!

2 in 1 combi tuinhuisje - gereedschapsschuurtje en overnachtingsaccommodatie in één

Gemütliches Gartenhaus in Schreber- und Kleingarten zum Übernachten und für Stauraum

Als je niet wilt afzien van opslagruimte of overnachtingsmogelijkheden in je eigen volkstuin, kun je al voor 700 euro een eenvoudig tuinhuisje kopen bij een bouwmarkt. Bij het zelfbouwmerk is de prijs lager en kun je een beetje op je budget besparen.

Een volkstuin ontwerpen: #2 Maak bedden voor groenten en fruit

Fruit en groenten die je zelf hebt mogen oogsten smaken intenser en geven je ook een bevredigend gevoel. Het is een waar genot om het zaadje langzaam te zien ontkiemen en de plantjes langzaam te zien groeien en vruchten te zien dragen.

Obst und Gemüse aus dem eigenen Garten schmeckt einfach besser.

Het is ook een prachtige gelegenheid voor gezinnen om quality time met elkaar door te brengen. Je kunt je kinderen leren over de natuur en hen waardering bijbrengen voor voedsel zoals fruit en groenten.

Junge erntet glücklich die Karotten, die sie als Familie gemeinsam im Schreber- und Kleingarten gepflanzt hatten.

Verhoogde bedden voor het planten van fruit en groenten

Hochbeet im eigenen Schreber- und Kleingarten, um Obst und Gemüse zu pflanzen.

Verhoogde bedden zijn rugvriendelijk en decoratief in je eigen volkstuin. Verhoogde bedden kun je kopen voor minder dan 100 euro, afhankelijk van de grootte en het ontwerp. Als je van kleur houdt, kun je je verhoogde bed ook in een felle kleur verven.

Idee om geld te besparen:

Gebruikte verhoogde bedden zijn ideaal om de kosten voor het inrichten van je volkstuin te drukken.

Verhoogde bedden voor het planten van groenten en fruit

Als je het tuinontwerp economischer wilt aanpakken, kun je afzien van verhoogde bedden en de bedden gewoon zelf maken met je eigen spieren en een spade.

Junge Frau ist dabei, den Schrebergarten so zu gestalten, dass sie Obst und Gemüse pflanzen kann.

Een volkstuin ontwerpen: Kruidenspiraal #3

Nu we het toch hebben over de geneugten van het kweken van je eigen groenten en fruit, past de kruidenspiraal perfect in dit thema, aangezien kruiden de nodige smaak toevoegen aan elke maaltijd. En wat zijn rozemarijn, basilicum en co. heerlijk geurend!

Mooie metalen kruidenspiralen van roestvrij staal zijn verkrijgbaar op Amazon voor ongeveer 80 euro. Gabion kruidenspiralen zijn een andere optie.

Als je de voorkeur geeft aan een eenvoudiger ontwerp, kun je je kruiden gewoon in je bedden planten.

Ein im Schrebergarten angelegter Kräutergarten mit zum Beispiel Rosmarin und Basilikum.

Een volkstuin ontwerpen: #4 Barbecuegebied/vuurplaats als middelpunt van een evenement

Of het nu een winter- of zomerbarbecue is, BBQ is altijd in het seizoen! Het is dus geen wonder dat barbecueplaatsen een must zijn in volkstuinen! We delen graag ontwerpideeën:

Eenvoudige DIY barbecueplaats

Vuurkorven die je zelf kunt maken in je eigen volkstuin zijn eenvoudig, goedkoop en effectief. Er is heel weinig voor nodig om dit centrale punt in je volkstuin te maken.

Gestaltungsideen für Schrebergärten: DIY Feuerstelle

Handige tips voor de realisatie zijn:

 1. Kies een geschikte plek in de volkstuin uit de buurt van het tuinhuisje en verhoogde bedden om brandgevaar te voorkomen.

 2. Gebruik een koord om de omtrek van de vuurplaats af te bakenen.

 3. Graaf een gat van ongeveer 10 centimeter diep met een spade.

 4. Vul het gat vervolgens met zand.

 5. Omhein de vuurplaats met grote veldstenen of kasseien. (Een andere optie is natuurlijk een vuurringinzet, die je online kunt bestellen).

 6. Het brandhout kan nu bovenop het zand worden gestapeld.

 7. Als je meer wilt grillen dan alleen worstjes, aardappelen en stokbrood, dan is een draaibare barbecue met drie poten de perfecte aanvulling op deze barbecueplaats.

Als je je barbecueplaats echter niet zo rustiek wilt houden, zul je blij zijn met de volgende ontwerpideeën.

Vuurschalen: een snelle en elegante barbecueplaats in de volkstuin

Een paar klikken op internet en je barbecueplaats is bijna klaar. Vuurschalen zijn verkrijgbaar in verschillende designs en in prijsklassen van betaalbaar tot luxueus.

Een BBQ vuurschaal zoals op de foto kost rond de 80 euro op Amazon. Of het gebied voor de vuurschaal wordt bestraat of gevuld met grind is aan jou.

Männerabend im Schrebergarten: Männer sitzen mit Bier gemütlich um Feuerstelle.

Vreugdevuren herinneren je er altijd aan dat er weinig nodig is om een koele tijd door te brengen met je partner, familie of vrienden.

Een volkstuin inrichten: #5 Tuintoilet - een rustige plek op het platteland

Aangezien er maar heel weinig volkstuincomplexen zijn met sanitaire voorzieningen voor gemeenschappelijk gebruik en zelfs als dat wel zo is, niet iedereen het geluk heeft om er snel bij te kunnen omdat hun eigen perceel misschien helemaal aan de rand van het volkstuincomplex ligt, is het de moeite waard om je eigen tuintoilet te hebben.

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Bij het realiseren van je eigen toilet in de volkstuin zijn er echter enkele wettelijke vereisten waar je je aan moet houden.

Meer informatie over de wettelijke eisen, welke toiletvarianten niet meer nodig zijn en uit welke opties je kunt kiezen, staat uitgebreider beschreven in het artikel "Volkstuin toilet" .

Apart droogtoilet als handig en duurzaam tuintoilet

Als je op zoek bent naar een oplossing die gemak, hygiëne en duurzaamheid combineert, zodat je altijd van je tuin kunt blijven genieten, dan is het urinedroogtoilet je favoriet.

 • Gemak: Gemakkelijk in gebruik en bijna geurloos dankzij de scheiding van vloeibaar en vast afval. Dit komt omdat de scheiding van uitwerpselen de vorming van geurveroorzakende ammoniak voorkomt.

 • Hygiëne: Het gebruik van strooisel dient ook om vocht en dus geurtjes vast te houden. Het heeft echter ook een visuele functie: Alles is altijd bedekt onder een laag strooisel zodat het ondoorzichtig is.

  Door composteerbare biozakken te gebruiken als inleg voor de opvangbak, komen uitwerpselen niet in contact met de bak, waardoor het toilet gemakkelijk schoon te maken is. Dit betekent dat je tijdens het schoonmaken niet in contact komt met huidbijtende chemicaliën of fecaliënresten.

 • Duurzaamheid: Na het verwijderen van de lekvrije opvangbeker kunt u de urine gewoon in een mengverhouding van 1:10 gebruiken om uw bloemen water te geven. Sluit de composteerbare Bi0-zak samen met de inhoud en gooi hem in de composteerbak in je tuin of in het inzamelpunt van je volkstuin.

  Op deze manier wordt alles op een natuurlijke manier teruggebracht in de ecologische kringloop als meststof.

Ontwerp je volkstuincomplex

Na een korte uitweiding over de praktische kant van een eigen toilet in je tuin en de toiletoplossing zelf, komen we nu terug op het ontwerp.

Je kunt op internet een kant-en-klaar toiletblok bestellen voor ongeveer 500 euro. Ook hier kun je geld besparen door het zelf te doen of met een gelukkige vondst op Ebay advertenties.

Kleine details, zoals een hartuitsparing op de deur (zie foto hieronder) of een mooie tweekleurige verflaag, maken van het toilethuisje in de tuin een rustige, feelgood plek.

Extra kleine decoratieve elementen die je in het toiletgebouw kunt bevestigen zijn goedkoop en zien er geweldig uit.

Eine Toilette im Kleingarten darf nicht fehlen. Besonders schöne Gestaltungsideen gibt es rund um ein Toiletten-Häuschen.

Een volkstuin ontwerpen: Nice-to-haves

Na de tips over de vijf must-haves in volkstuinen, delen we nu de nice-to-haves waarmee iedereen de sfeer van zijn volkstuin kan verbeteren met kleine details.

Bloemen: het goedkoopste idee om mijn volkstuin te pimpen

Een van de makkelijkste, goedkoopste en mooiste tuintips is het aanleggen van een bloemenweide. Er zijn allerlei bloemenmengsels verkrijgbaar voor minder dan 10 euro: Madeliefjes, klaprozen, korenbloemen en nog veel meer.

Een meerjarige kleurenzee die ook bijen en vlinders naar de tuin lokt.

Schrebergarten Ideen: Wildblumenwiese anlegen und Spaß an der Farbenpracht haben.
Frau freut sich über ihre Blumenwiese im eigenen Schrebergarten.

Tuinontwerp voor volkstuinen: Tuinschommels voor kinderen en volwassenen

Of het nu aan zee, in de jungle of in je eigen volkstuin is, schommels hebben een magnetisch effect op jong en oud. Ze zijn over de hele wereld populaire selfieplekken geworden. Als je echter aan een digitale detox bezig bent, kun je gewoon ontspannen op de schommel in plaats van een foto te maken.

Hangbank als fotoplek in de volkstuin

Dit gezellige hoekje in de volkstuin heb je al voor gemiddeld 150 euro.

Een hangbank is ook geweldig om met z'n tweeën op te schommelen, zodat je het plezier van het schommelen met je partner kunt delen.

Hängebank im Schrebergarten, einfach die Seele baumeln lassen und genießen oder den Moment mit einem Selfie festhalten.

Houten schommel: schommelen als een kind

Nu we het toch over "terug naar de wortels" hebben: herbeleef zelf gevoelens uit je kindertijd of geef je eigen kinderen deze herinneringen - je kunt dit doen met een eenvoudige houten schommel voor 20 euro.

Holzschaukel – ein Detail, welches das Ambiente im Schrebergarten zusätzlich verschönert.

Schommel alternatief: hangmat

Een hangmat maakt het ook mogelijk om de tuin goedkoop in te richten, zodat je echt kunt genieten van je tijd in de volkstuin. De kosten bedragen hier meer dan 20 euro.

Frau entspannt in der Hängematte im eigenen Schrebergarten.

Conclusie: ideeën voor het ontwerpen van je volkstuin

Volkstuinen bieden je veel ruimte en ontwerpmogelijkheden om je ideeën over welzijn te realiseren. Als je wat meer werk steekt in het ontwerpen van je volkstuin, kun je wat geld besparen. Maar tweedehands spullen kopen is ook goed voor je portemonnee en het milieu.

Hoe dan ook, het is de moeite waard om je eigen idyllische tuin te ontwerpen, zodat je weg kunt naar het platteland en kunt genieten van je volkstuin.

Want zeker is dat volkstuinen geen voorbijgaande trend zijn, maar dat ze deel uitmaken van de basishouding van mensen - een stukje natuur op zich!

BOXIO - WASH

Op een ontspannen kampeervakantie, in je mobiele winkel of op de bouwplaats - onze mobiele wastafel is je trouwe metgezel. Hij is licht, compact en volledig zelfvoorzienend. Hij verbruikt weinig water en je kunt hem gewoon bij elke kraan bijvullen.
Product bekijken
BOXIO - WASH

Volgende lezen

Toilette für Ihr Boot: Diese Alternativen gibt es!
Frau trinkt Kaffee in ihrem Wohnwagen-Bett. Gemütliche Innenausstattung mit Vanlife-Deko.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.