BOOT

Toilet voor uw boot: Deze alternatieven zijn beschikbaar!

Toilette für Ihr Boot: Diese Alternativen gibt es!

Boot steuert auf Sonnenuntergang im Hafen zu

Het scheepstoilet is een van de bepalende factoren voor het welzijn aan boord. Lekkende toiletten aan boord en toiletten die moeilijk te gebruiken zijn, temperen massaal het geluksgevoel op volle zee. Want behalve onaangename geuren is er niets zo gênant als wanneer de toiletpot vol is en je om hulp moet roepen!

Om te voorkomen dat er bij jou, je maten of je vriendin een afkeer van koele boottochten ontstaat, laten we in dit artikel zien,

 • welke soorten toiletten er aan boord zijn,

 • de voor- en nadelen van elk type toilet,

 • hoe toilet problemen aan boord op te lossen,

 • tips voor de aanschaf van een geurloos en comfortabel toilet aan boord, en

 • welk boottoilet aan boord de beste oplossing is.

Toiletten aan boord: U komt dit soort modellen vaak tegen op schepen, jachten & Co.

Het elektrische boordtoilet of het mechanische boordtoilet zijn standaard op boten. De moeilijkheid van beide soorten ligt in de ingewikkelde behandeling.

Daarom is voor aanvang van een cruise instructie in het gebruik van deze boordtoiletten verplicht. Degenen die nog niet van de boot zijn gesprongen, kunnen tijdens het praktijkexamen hun eigen mening vormen over de bruikbaarheid van de toiletten.

Mechanische toiletten aan boord

Naast de toiletpot van een mechanisch boordtoilet zitten twee schakelaars: één voor het spoelen en één voor het pompen. Er is ook een pomphendel.

Om het afval weg te pompen, zet u de pompschakelaar om en bedient u tegelijkertijd de pomphendel met de hand. Reset dan de afpompschakelaar en zet de spoelschakelaar om. Terwijl het water loopt, pompt u de hendel ongeveer 20 keer op en neer om uw ontlasting door te spoelen.

Om de toiletpot uiteindelijk leeg te pompen, zet u de schakelaar weer op "afpompen" en pompt u nog vijf keer handmatig. Na vergrendeling van de pomphendel is het boordtoilet klaar voor de volgende gang.

Voordelen van mechanische boordtoiletten:

 • Gebruik zonder elektrische stroom

 • Stiller dan een elektrisch boordtoilet, omdat er geen elektrische pomp is

 • Voordelig in aanschaf en onderdelen (prijs voor eenvoudige porseleinen toiletpotten vanaf 150 euro, keramische toiletten kosten minstens het dubbele)

Nadelen mechanische WC aan boord:

 • Operatie vereist veel uitleg

 • Gecompliceerde behandeling

 • Veel handmatig pompen

 • Problemen door ongecontroleerd waterverbruik tijdens het spoelen, zodat de fecaliëntank te snel volloopt of de drinkwatertank te snel leeg is

 • Hebben de neiging om snel te verstoppen

 • Reserveonderdelenkit is cruciaal voor vakantie

Elektrische toiletten aan boord

Een elektrisch boordtoilet werkt op dezelfde manier als een handmatig boordtoilet. Het cruciale verschil is dat het elektrische systeem het handmatige pompen vervangt. Er is geen pomphendel, maar slechts twee schakelaars voor spoelen en pompen.

Voordelen van elektrische boordtoiletten:

 • Al het pompen van een mechanisch boordtoilet vervalt.

 • Gecontroleerd waterverbruik (1,5 - 3,5 liter per toiletspoeling)

Nadelen van elektrische boordtoiletten:

 • Het gebruik gaat gepaard met een hoog energieverbruik

 • De pomp is vrij luid, wat vooral 's nachts vervelend is.

 • Aankoopprijs hoger dan voor een manuele boordwc

 • Reserveonderdelenset is essentieel om de achteruitgang bij storingen te beperken (prijs ca. 70 euro, afhankelijk van model ook meer)

Manueel en elektrisch boordtoilet: spoeltips

Ongeacht of u een handmatig of een elektrisch boordtoilet op uw boot hebt - om sterke geuren te voorkomen is het altijd raadzaam om door te spoelen met drinkwater. Anders werkt de toiletspoeling met behulp van een zeewaterpomp. Dit zuigt water op uit de zee en maakt het beschikbaar om door te spoelen.

U zult snel het verschil merken tussen het doorspoelen van het toilet met zout water of met zoet water. Voor uw neus en de sfeer aan boord kunt u het beste kiezen voor de drinkwaterversie.

Handmatig en elektrisch toilet aan boord: gebruik van toiletpapier

Om onaangename reparaties te voorkomen, gooien sommigen het toiletpapier liever in een emmer naast het boordtoilet. Dit is echter minder hygiënisch en leidt tot geuren.

Om te voorkomen dat de slangen en de pomp verstopt raken, zijn er toiletten aan boord met een macerator. Deze helpen echter niet altijd. Hoeveel de snijverdeler in elk geval kan doen voordat hij zijn werk niet meer doet, moet nog in de praktijk worden getest.

Manuele en elektrische boordtoiletten: verwijdering van fecaliën

Het afvalwater wordt opgevangen in een vuilwatertank. Onder welke omstandigheden en in welke regio's scheepsafvalwater in zee mag worden geloosd, wordt internationaal geregeld door het Federaal Agentschap voor Maritieme Zaken en Hydrografie (MARPOL). Meer informatie over de wettelijke voorschriften voor de verwijdering van scheepsafvalwater op zee vindt u hier .

Met een fecaliënpomp aan boord kan de inhoud van de fecaliëntank worden geleegd. Let bij de aanschaf van dergelijke fecaliënpompen op de vereiste opvoerhoogte en capaciteit.

In de buurt van de kust kunt u uw afval alleen kwijt bij de daarvoor bestemde stations in de haven. U kunt de volle fecaliëntank van uw jacht, schip of boot legen met behulp van het fecaliënafzuigsysteem in de haven.

Problemen door toiletten aan boord onder de waterlijn

Elektrische en manuele toiletten aan boord die met zee- of rivierwater worden doorgespoeld, vereisen aansluitingen bij de doorgang aan boord onder de waterlijn. Door het heveleffect is er dus altijd een risico van overlopende toiletten aan boord. Dit risico kan worden beperkt door een zwanenhals aan te brengen, maar kan niet worden voorkomen.

Wanneer uw boot helt, bij sterke golven en bij pompen, blijft het risico bestaan dat het boordtoilet overloopt.

Tussentijdse conclusie: Elektrische toiletten aan boord en handmatige toiletten aan boord

Zelfs als het dichtstbijzijnde toilet het beste is en een toilet aan boord beter is dan geen, zijn deze toiletopties niet bijzonder aangenaam. Zoals u waarschijnlijk al gelezen heeft, kan iedereen aan boord wel een ongelukje of twee verwachten:

 • Overlopend toilet aan boord

 • Verstopte WC aan boord

 • Lekkende kleppen, kapotte slangen

 • Zich schamen omdat pas na gedane zaken blijkt dat men niet alle maatregelen voor het gebruik van de WC aan boord heeft begrepen.

Mobiele toiletten aan boord niet alleen voor kleine motorboten, zeilboten & Co.

Segelboot auf dem Meer mit Sonnenuntergang

Op kleine boten is er niet genoeg ruimte voor een geïnstalleerd toilet met watertank, vuilwatertank, enz. Omdat ontlasten in zee of op de rivier niet voor iedereen is weggelegd, zijn mobiele toiletten aan boord de beste manier om een rustige plek aan boord te hebben.

Kleines Boot auf dem Wasser

Welke mobiele toiletten zijn er beschikbaar?

Chemisch toilet

Een chemisch toilet is een draagbare toiletbox met een eigen kleine tank gevuld met een speciaal mengsel van chemicaliën. Deze chemicaliën worden gebruikt om door te spoelen en om uitwerpselen en toiletpapier af te breken.

In het belang van het milieu mag dit chemisch-faecale mengsel nooit in zee worden geloosd, maar wel in de haven op de daarvoor bestemde plaatsen.

Voordelen chemisch toilet

 • Verplaatsbaar, dus bruikbaar waar een toilet ontbreekt

Nadelen chemisch toilet

 • Gebruik van chemicaliën en dus slecht voor het milieu

 • Altijd kans op morsen door vloeistof

 • Reiniging met water is noodzakelijk en er moet worden opgepast met huidbijtende chemicaliën.

Droog toilet

Als het milieu ook belangrijk voor u is, kies dan voor een droogtoilet waarvoor helemaal geen chemicaliën nodig zijn. Deze toiletten zijn klein, draagbaar en passen daarom perfect op kleine boten, jachten en zeilboten.

Het kleine Boxio toilet uit onze online shop is bijzonder praktisch. Dit droge scheidingstoilet is gemaakt van gerecycled plastic om het thema duurzaamheid actief te ondersteunen.

Het is van zwart plastic, wat het mobiele toilet alleen al qua visuele vormgeving veel moderner en aangenamer maakt. Want het grote nadeel van witte plastic toiletten is: ze vergelen snel en zien er dan lelijk uit.

Hoe werkt het droge scheidingstoilet?

Het droogscheidingstoilet bestaat uit een compacte Eurokrat, een toiletbril en twee afzonderlijke opvangbussen eronder. De urine stroomt in één bus. En in de andere container landt de "big business".

Het scheiden van de inhoud is niet alleen praktisch voor de latere verwijdering, maar zorgt er ook voor dat geuren worden voorkomen. Want door urine en ontlasting gescheiden op te vangen, wordt de vorming van geurveroorzakende ammoniak geremd.

Met geschikt strooisel kan het vocht worden gebonden, wat ook de geurvorming tegengaat.

Hoe werkt de verwijdering met droge scheidingstoestellen?

U kunt de urinebus legen in zee of wachten tot het volgende haventoilet.

Het vaste afval kan extra gemakkelijk worden verwijderd als u de container vooraf hebt bekleed met een composteerbare zak. Zo komen de uitwerpselen niet in contact met de container en hoeft u alleen maar de zak met inhoud te verwijderen, deze te sluiten en bij het vuilnis te doen. Tijdrovende reiniging met water is niet nodig.

Voordelen droog scheidingstoilet

 • Modern doosontwerp met zwart plastic

 • Verplaatsbaar en ruimtebesparend, dus overal inzetbaar waar een toilet ontbreekt

 • Geurloos dankzij scheiding van urine en fecaliën

 • Duurzaam + milieuvriendelijk, omdat er geen chemicaliën worden gebruikt

 • Gemakkelijke verwijdering dankzij hygiënische zak

Nadelen droog scheidingstoilet

 • Neem eventueel extra beddengoed mee aan boord

Tussentijdse conclusie: Mobiele toiletten aan boord

Het mobiele droge scheidingstoilet overtreft het chemische toilet op alle punten. De voordelen voor het milieu en de eenvoudige reiniging zijn uitstekend.

Een einde aan vuilwatertanks, overlopende boordtoiletten en walgelijke reparaties.

Door dit artikel hebben we duidelijk gezien: Toiletten aan boord van boten kunnen echte spelbrekers zijn. In plaats van zonnebaden op het dek gebeurt het vaak dat het scheepstoilet benedendeks om eerste hulp vraagt!

Vorstellung vom Segel-Törn: Mann genießt die Sonne und den Fahrtwind

Realität vom Segel-Törn: Erstmal verstopftes Bord-WC reparieren.

De bediening is ingewikkeld en behalve de schipper, die het toilet vaak genoeg heeft moeten demonteren en weer monteren, moet iedereen oefenen in het gebruik ervan. Je moet je erbij neerleggen dat de "soep" af en toe overloopt en stinkt.

Echt waar? Nee, absoluut niet!

Of u nu een watersporter bent die een tochtje maakt op uw jacht, geniet van zeiltochten of rondvaart op een kleine motorboot: het toilet aan boord is cruciaal voor een goed humeur op zee! Daarom is het de moeite waard om het droogscheidingstoilet standaard op uw jacht of boot te installeren!

 • Bye-bye fecale pompen, want met behulp van composteerbare zakken is de verwijdering eenvoudig.

 • Vaarwel lekkende kleppen en overlopende toiletten, want deze toiletupgrade vereist geen water en geen intensief onderhoud.

 • Hallo. Eindelijk naar het toilet zonder de hele bemanning wakker te maken.

 • Hoi geurvrije zone want het strooisel en de scheiding van urine en big business doen wonderen

 • Wow lage aankoop- en geen onderhoudskosten

 • En yay voor het redden van het milieu. Geen chemicaliën. Duurzaam en passend in de ecologische cyclus.

Wat het ontwerp betreft, kan het droge scheidingstoilet als standaardinstallatie naar persoonlijke smaak worden uitgevoerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van een maritieme houten lambrisering?

De omschakeling naar een droogscheidingstoilet als boottoilet is een waardevolle upgrade voor mens en milieu!

Volgende lezen

Schrebergarten-Toilette: Lösungen, um sich zu erleichtern!
Schrebergarten Ideen: Wie gestalte ich meinen Kleingarten?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.