BOOT

Toilet voor uw boot: Deze alternatieven zijn beschikbaar!

Toilette für Ihr Boot: Diese Alternativen gibt es!

Boot steuert auf Sonnenuntergang im Hafen zu

Het boottoilet is een doorslaggevende factor voor het welzijn aan boord. Lekkende toiletten aan boord en toiletten die moeilijk te gebruiken zijn, verminderen het geluksgevoel op volle zee enorm. Naast onaangename geurtjes is er niets zo gênant als een volle toiletpot en om hulp moeten roepen!

Om te voorkomen dat jij, je maten of je vriendin een afkeer krijgen van coole boottochten, laten we je in dit artikel zien,

 • welke soorten toiletten er aan boord zijn,

 • de voor- en nadelen van elk type toilet,

 • hoe je toiletproblemen aan boord oplost,

 • tips voor het kopen van een geurloos en comfortabel toilet aan boord en

 • welk boottoilet aan boord de beste oplossing is.

Boordtoiletten: Deze modeltypes kom je vaak tegen op schepen, jachten & co.

Elektrische boordtoiletten of mechanische boordtoiletten zijn standaard op boten. De moeilijkheid van beide modellen ligt in de ingewikkelde bediening.

Het is daarom essentieel om geïnstrueerd te worden in het gebruik van deze boordtoiletten voordat je aan je cruise begint. Als je daarna nog niet van boord bent gesprongen, kun je tijdens de praktijktest je eigen mening vormen over de bruikbaarheid van de toiletten.

Mechanische toiletten aan boord

Naast de toiletpot van een mechanisch boordtoilet zitten twee schakelaars: één om door te spoelen en één om te pompen. Er is ook een pomphendel.

Om de fecaliën weg te pompen, zet je de pompschakelaar om en bedien je tegelijkertijd de pomphendel met de hand. Zet vervolgens de pompschakelaar terug en zet de spoelknop om. Terwijl het water loopt, pomp je de hendel ongeveer 20 keer op en neer om de ontlasting door te spoelen.

Om de toiletpot uiteindelijk te legen, zet je de schakelaar terug op "Pomp uit" en pomp je nog vijf keer handmatig. Na het vergrendelen van de pomphendel is het boordtoilet klaar voor de volgende spoeling.

Voordelen van mechanische boordtoiletten

 • Gebruik zonder elektriciteit

 • Stiller dan een elektrisch boordtoilet omdat er geen elektrische pomp is

 • Goedkoop in aanschaf en reserveonderdelen (prijs voor eenvoudige porseleinen toiletpotten vanaf 150 euro, keramische toiletten kosten minstens twee keer zoveel)

Nadelen van mechanische toiletten aan boord:

 • Bediening vereist veel uitleg

 • Ingewikkelde bediening

 • Veel handmatig pompen

 • Problemen door ongecontroleerd waterverbruik tijdens het doorspoelen, waardoor de fecaliëntank te snel volloopt of de drinkwatertank te snel leegloopt

 • Neiging tot snelle verstopping

 • Reserveonderdelenset is cruciaal voor vakantie

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Elektrische boordtoiletten

Een elektrisch boordtoilet werkt op dezelfde manier als een handmatig boordtoilet. Het belangrijkste verschil is dat het elektrische systeem handwerk vervangt bij het pompen. Er is dus geen pomphendel, alleen de twee schakelaars voor doorspoelen en pompen.

Voordelen van elektrische boordtoiletten:

 • Al het pompen van een mechanisch boordtoilet vervalt

 • Gecontroleerd waterverbruik (1,5 - 3,5 liter per toiletspoeling)

Nadelen van elektrische boordtoiletten:

 • Gebruik gaat gepaard met hoog stroomverbruik

 • Pomp is vrij luidruchtig, wat vooral 's nachts storend is

 • Aankoopprijs hoger dan voor een handmatig boordtoilet

 • Reserveonderdelenset is essentieel om het slechte humeur bij storingen binnen de perken te houden (prijs ca. 70 euro, afhankelijk van het model ook meer)

Handmatig en elektrisch boordtoilet: tips voor doorspoelen

Ongeacht of je een handmatig of elektrisch boordtoilet op je boot hebt, het is altijd aan te raden om door te spoelen met drinkwater om sterke geuren te voorkomen. Anders spoelt het toilet door met een zeewaterpomp. Deze zuigt het water op uit de zee en maakt het beschikbaar om door te spoelen.

Je zult al snel het verschil merken tussen het doorspoelen van het toilet met zout water of met zoet water. Voor je neus en de sfeer aan boord kun je het beste kiezen voor de drinkwaterversie.

Handmatige en elektrische toiletten aan boord: toiletpapier gebruiken

Om vervelende reparaties te voorkomen, gooien sommige mensen het toiletpapier liever in een emmer naast het boordtoilet. Dit is echter minder hygiënisch en leidt tot geurtjes.

Om te voorkomen dat de slangen en de pomp verstopt raken, zijn er boordtoiletten met snij-inrichting. Deze helpen echter niet altijd. Hoeveel de snij-inrichting aankan voordat deze het begeeft, moet nog in de praktijk worden getest.

Handmatige en elektrische boordtoiletten: afvoer van fecaliën

Het afvalwater wordt opgevangen in een fecaliëntank. Het Federaal Agentschap voor Maritieme Zaken en Hydrografie (MARPOL) regelt internationaal onder welke omstandigheden en in welke regio's afvalwater van schepen in zee mag worden geloosd. Meer informatie over de wettelijke regels voor het lozen van scheepsafvalwater op zee vind je hier.

De inhoud van de fecaliëntank kan worden geleegd met behulp van een fecaliënpomp aan boord. Bij de aanschaf van dergelijke fecaliënpompen is het essentieel dat je let op de vereiste opvoerhoogte en opvoercapaciteit.

Aan de kust kun je alleen afval lozen bij de daarvoor bestemde stations in de haven. Je kunt de volle fecaliëntank van je jacht, schip of boot legen met behulp van het fecaliënafzuigsysteem in de haven.

Problemen door boordtoiletten onder de waterlijn

Elektrische en handmatige boordtoiletten die met zee- of rivierwater worden doorgespoeld, hebben aansluitingen op de doorvoer aan boord onder de waterlijn nodig. Door het heveleffect bestaat er daarom altijd een risico dat boordtoiletten overlopen. Dit risico kan geminimaliseerd worden door een zwanenhals te installeren, maar het kan niet voorkomen worden.

Als je boot helt, bij zware deining en tijdens het pompen, is er nog steeds een risico dat het boordtoilet overloopt.

Tussentijdse conclusie: elektrische boordtoiletten en handmatige boordtoiletten

Ook al is het dichtstbijzijnde toilet het beste en is een boordtoilet beter dan geen toilet, deze toiletopties zijn niet bijzonder aangenaam. Zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen door dit te lezen, kan iedereen aan boord een of ander ongelukje verwachten:

 • Overstromend boordtoilet

 • Verstopt boordtoilet

 • Lekkende kleppen, kapotte slangen

 • Schaamtegevoel omdat je pas na gedane zaken beseft dat je niet alle maatregelen voor het gebruik van het boordtoilet hebt begrepen.

Mobiele boordtoiletten niet alleen voor kleine motorboten, zeilboten & co.

Segelboot auf dem Meer mit Sonnenuntergang

Kleine boten hebben niet genoeg ruimte voor een geïnstalleerd toilet met watertank, fecaliëntank, enz. Omdat ontlasten in de zee of rivier niet voor iedereen is weggelegd, zijn mobiele boordtoiletten ideaal om een rustig plekje aan boord te hebben.

Kleines Boot auf dem Wasser

Welke mobiele toiletten zijn beschikbaar?

Chemisch toilet

Een chemisch toilet is een draagbare toiletbox met een eigen kleine tank gevuld met een speciaal mengsel van chemicaliën. Deze chemicaliën worden gebruikt om door te spoelen en om uitwerpselen en toiletpapier af te breken.

Omwille van het milieu mag je dit mengsel van chemicaliën en uitwerpselen nooit in zee lozen, maar moet je dit in de haven doen op de daarvoor bestemde plaatsen.

Voordelen van chemische toiletten

 • Verplaatsbaar, dus overal te gebruiken waar geen toilet is

Nadelen van chemische toiletten

 • Gebruik van chemicaliën en dus slecht voor het milieu

 • Vloeibaar betekent dat er altijd een risico op morsen is

 • Reiniging met water noodzakelijk en voorzichtigheid geboden met huidbijtende chemicaliën

Droog toilet

Als je het milieu ook belangrijk vindt, kies dan voor een droog toilet dat helemaal geen chemicaliën gebruikt. Deze toiletten zijn klein, draagbaar en passen daarom perfect op kleine boten, jachten en zeilboten.

Het kleine Boxio toilet uit onze online shop is bijzonder praktisch. Dit droge scheidingstoilet is gemaakt van gerecycled plastic om het thema duurzaamheid actief te ondersteunen.

Het is gemaakt van zwart plastic, wat het mobiele toilet alleen al qua visueel ontwerp veel moderner en aantrekkelijker maakt. Het grote nadeel van witte plastic toiletten is dat ze snel vergelen en er lelijk uitzien.

BOXIO - TOILET

Ultralicht en compact droog scheidingstoilet - Voor onderweg of in het tuinhuisje, het BOXIO scheidingstoilet is het optimale alternatief voor chemische toiletten.
Product bekijken
BOXIO - TOILET

Hoe werkt het droogtoilet?

Het droogtoilet bestaat uit een compacte Eurokrat, een toiletbril en twee gescheiden opvangcontainers eronder. De urine stroomt in één container. En de "grote zaken" komen in de andere container terecht.

De scheiding van de inhoud is niet alleen praktisch voor de latere afvoer, maar zorgt er ook voor dat geurtjes worden voorkomen. Dit komt doordat het gescheiden opvangen van urine en uitwerpselen de vorming van geurveroorzakende ammoniak tegengaat.

Er kan geschikt strooisel worden gebruikt om het vocht vast te houden, wat ook de vorming van geurtjes tegengaat.

Hoe werkt de verwijdering van droge, van urine gescheiden toiletten?

Je kunt de urinecontainer in zee legen of wachten tot het volgende haventoilet.

De vaste uitwerpselen kunnen extra gemakkelijk worden weggegooid als je de container van tevoren hebt bekleed met een composteerbare zak. Hierdoor komen de uitwerpselen niet in contact met de container en hoef je alleen maar de zak met inhoud te verwijderen, dicht te maken en bij het afval te gooien. Tijdrovende reiniging met water is niet nodig.

Voordelen van het droge scheidingstoilet

 • Modern doosontwerp met zwart plastic

 • Verplaatsbaar en ruimtebesparend, dus overal te gebruiken waar geen toilet is

 • Geurloos dankzij scheiding van urine en uitwerpselen

 • Duurzaam + milieuvriendelijk, omdat er geen chemicaliën worden gebruikt

 • Eenvoudige verwijdering dankzij hygiënezak

Nadelen van een droog scheidingstoilet

 • Mogelijk extra zwerfvuil meenemen aan boord

Tussentijdse conclusie: Mobiele boordtoiletten

Het mobiele droge scheidingstoilet overtreft het chemische toilet in alle opzichten. De voordelen voor het milieu en het schoonmaakgemak springen eruit.

Geen fecaliëntanks, overlopende boordtoiletten en walgelijke reparaties meer.

Dit artikel heeft duidelijk aangetoond dat Toiletten aan boord van een boot kunnen echte spelbrekers zijn. In plaats van zonnebaden op het dek, gebeurt het vaak dat het boottoilet benedendeks om eerste hulp vraagt!

Vorstellung vom Segel-Törn: Mann genießt die Sonne und den Fahrtwind

Realität vom Segel-Törn: Erstmal verstopftes Bord-WC reparieren.

De bediening is ingewikkeld en behalve de schipper, die het toilet vaak genoeg heeft moeten demonteren en weer monteren, moet iedereen oefenen in het gebruik ervan. Je moet je erbij neerleggen dat de "soep" af en toe overloopt en stinkt.

Echt waar? Nee, helemaal niet!

Of je nu een watersporter bent die een tochtje maakt op je jacht, geniet van zeiltochten of rondvaart op een kleine motorboot: het toilet aan boord is cruciaal voor een goed humeur op zee! Daarom is het de moeite waard om standaard een droogscheidingstoilet op uw jacht of boot te installeren!

 • Vaarwel fecaliënpompen, want afvoeren met composteerbare zakken is eenvoudig

 • Vaarwel lekkende kleppen en overlopende toiletten, want deze toiletupgrade vereist geen water en geen intensief onderhoud

 • Hallo eindelijk gebruik maken van het toilet zonder het hele team wakker te maken

 • Hallo geurvrije zone, want het strooisel en de scheiding van urine en big business doen wonderen

 • Wow lage aankoopkosten en geen onderhoudskosten

 • En yay voor het milieu. Geen chemicaliën. Duurzaam en compatibel met de ecologische cyclus.

Qua design kan het droge scheidingstoilet als standaardinstallatie naar persoonlijke smaak worden gerealiseerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van maritieme houten lambrisering?

Ombouwen naar een droogscheidingstoilet als boottoilet betekent een upgrade voor mens en milieu die de moeite waard is!

Volgende lezen

Schrebergarten-Toilette: Lösungen, um sich zu erleichtern!
Schrebergarten Ideen: Wie gestalte ich meinen Kleingarten?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.