Het plannen van de badkamer in je tiny house zou wel eens de grootste uitdaging voor je kunnen zijn. Het is immers vaak het kleinste kamertje en als je eenmaal een douche hebt geïnstalleerd, kan het moeilijk zijn om die te verplaatsen.
Daarom geven we je 4 handige tips waarmee je rekening moet houden bij het plannen van je badkamer in je tiny house.
1. Wat doe je elke dag in je badkamer?
Afhankelijk van je gewoontes voer je waarschijnlijk bepaalde activiteiten uit in je badkamer, zoals tanden poetsen, douchen, je haar drogen, enz.
Om ervoor te zorgen dat je niets vergeet, maak je een lijst van de dingen die je regelmatig en soms in je badkamer doet.
Neem dan even de tijd en denk erover na:
Wat vind ik niet leuk aan mijn huidige badkamer? Wat is een behoefte die mijn huidige badkamer niet vervult?
Is er een manier waarop dit element/item overbodig kan worden?
Heb ik meerdere van dit item en kan ik het terugbrengen tot mijn favorieten?
Neem echt alle details door (van handdoeken, haardrogers, scheerapparaten, make-up, schoonmaakproducten, borstels, enz.)
Zodra je je lijst hebt doorgewerkt, raden we je aan een proefrit te maken in je huidige badkamer. Na een paar weken zul je je realiseren wat praktisch is, wat je absoluut nodig hebt en wat je helemaal niet hebt gemist.
Zo krijg je een lijst van alles wat er in je badkamer moet komen.
2. Bad, douche of allebei?
Waarschijnlijk een van de grootste beslissingen. Ben je dol op baden en kun je onder geen beding zonder bad, maar kun je in dat geval waarschijnlijk wel toe met minder leefruimte in andere kamers?
Als je antwoord volmondig "ja" is, moet je waarschijnlijk hetzelfde doen. Achteraf krijg je immers altijd spijt van compromisbeslissingen.
Hou je van douchen en kun je zonder bad? Dan is je beslissing duidelijk.
Je kunt echter ook kiezen voor een tussenoplossing en een badkuip met douchegordijn installeren.
Ook hier moet je er rekening mee houden dat een bad natuurlijk meer ruimte vraagt dan een kleine natte cel.
3 Het toiletprobleem
De keuze van het toilet hangt eigenlijk niet alleen af van de porta potti, dus welk model je in je badkamer plaatst, maar ook van een aantal externe factoren.
Tiny houses zijn meestal mobiel, wat betekent dat je je huisje gewoon mee kunt nemen als je verhuist.
Als je echter kiest voor een ''vast toilet'', heb je ook een riolering of een eigen septic tank nodig.
Dit moet aanwezig zijn op je eigendom of, als je twijfelt, kun je het zelf aanleggen of laten aanleggen.
Helaas is het niet gunstig om een eigen septic tank en deze vereist regelmatig onderhoud. Dit is een permanente kostenfactor die zorgvuldig overwogen moet worden.
Een veelgebruikte en ook erg praktische oplossing is een droog scheidingstoilet. Hierbij heb je een container voor de urine en een voor de vaste uitwerpselen.
Omdat beide gescheiden zijn en je de uitwerpselen gewoon bedekt met bijvoorbeeld wat hennepstrooisel, stinkt er niets en kun je de respectieve containers na een paar dagen gewoon legen.
De urine kan in verschillende verhoudingen worden "verdund" en bijvoorbeeld worden gebruikt als meststof voor je planten.
Je kunt de uitwerpselen bij het restafval gooien of composteren en als meststof aan de planten toevoegen.
4 Het probleem van de opslagruimte
In het begin heb je alles goed onderzocht en gesorteerd. Als gevolg daarvan heb je alleen opbergruimte nodig voor de echt belangrijke dingen in je badkamer.
Een manier om dingen op te bergen is bijvoorbeeld boven de toegangsdeur van de badkamer. Dit is vaak een ruimte buiten ons gezichtsveld. Als je daar een plank plaatst, heb je een plek om bijvoorbeeld handdoeken of bakjes op te bergen die minder vaak worden gebruikt.
Wat dacht je van een plank direct in de muur? Deze zijn gewoon gedeeltelijk in de muur verzonken zoals een kleine open kast, waardoor je extra opbergruimte hebt zonder dat er een plank midden in de kamer staat.
Uittrekbare planken, vergelijkbaar met een apothekerskast, zijn ook bijzonder praktisch. Ze passen vaak in het kleinste hoekje, maar geven je veel opbergruimte.
Verschillende organisers zijn bijzonder geschikt om meer opbergruimte te creëren in de afzonderlijke planken en lades. Dit zijn kleine verdelers, manden, dozen enz. waarin verschillende dingen worden gesorteerd en samengeperst zodat niet alles los rondzwerft en meer opbergruimte inneemt dan gewenst.
Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen helpen en wensen we je veel plezier met het uitzoeken en plannen van je badkamer.
Uw BOXIO team
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.